Local

Atentie la alegerea noilor tarife pentru energia electrica !

Publicat: 08 iun. 1999

•Optiunea pentru un tip de tarif impropriu consumului conduce la costuri extrem de mari pentru abonat •Campania de intocmire a actelor aditionale se va finaliza in circa doua luni

De la inceputul acestei saptamini, Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Iasi a inceput campania de aplicare a noilor contracte cu abonatii sai. In fapt, intr-o prima etapa va fi vorba de un act aditional la vechile contracte prin care abonatul isi va alege tariful pe care il prefera din cele trei puse la dispozitie de CONEL. Variantele din care consumatorul va trebui sa aleaga se refera la tariful social, tariful standard (monom simplu cu abonament si monom diferentiat cu abonament). Marea majoritate a consumatorilor va avea de ales numai din primele doua variante pentru ca cel de al treilea se adreseaza abonatilor care consuma o cantitate mare de energie electrica in timpul noptii (intre orele 22.00-6.00) si in week-end. Tariful social este indicat pentru familiile care consuma lunar intre 0-70 kWh. Pentru consumatorii care aleg acest tip de tarif anticipatia se constituie in garantie. Tariful standard – monom simplu cu abonament este indicat pentru cei al caror consum lunar depaseste 70 kWh. Acest tip de tarif este gindit pentru acele familii care prin dotarea cu aparate electro-casnice au un consum care depaseste acest nivel. In aceasta situatie anticipatia se resoarbe in abonamentul lunar in cel mult 6 luni. Cei care vor alege tariful social vor plati numai consumul inregistrat, adica 500 lei kWh pentru un consum de pina la 50 kWh si de 1.951 lei/kWh pentru ceea ce depaseste acest nivel. Se observa costul extrem de ridicat al fiecarui kilowatt – 1.951 lei – care este consumat peste limita de 50 kWh. Cei care opteaza pentru tariful standard vor fi obligati sa plateasca un abonament lunar in valoare de 700 lei/zi. La acesta se adauga costul energiei consumate, de 610 lei/kWh. Desi pragul pentru consumul social a fost stabilita la 50 kWh/luna, din calcule rezulta ca un abonat poate alege acest tip de tarif pina la un consum de 70 kWh, fara a fi afectat de costurile mai mari. Altfel spus, pentru un consum anual mai mare de 850 kWh este indicata alegerea tarifului standard. Daca consumul anual este intre 600-850 kWh se recomanda verificarea posibilitatii de reducere a consumului sub 600 kWh – caz in care se va alege tariful social. De precizat ca, alegerea gresita a unui tarif implica costuri extrem de mari pentru abonat; daca se tine seama ca optiunea poate fi facuta o singura data pe an, trebuie analizat cu atentie consumul pentru o alegere cit mai corecta. Purtatorul de cuvint al Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice Iasi, Lucian Luca a precizat ca actele aditionale vor fi completate in urmatoarele doua luni. Pentru cea mai mare parte a abonatilor, aceasta se va face in momentul primei vizite a cititorilor incasatori ai CONEL; pentru cei arondati la centrele de incasare, optiunea se va face la plata primei facturi.
Pentru a veni in sprijinul abonatilor – ajutindu-i sa se orienteze in alegerea tarifului – in ultima factura pe care abonatii o vor primi va fi mentionat consumul mediu inregsitrat in ultimul an.
Ovidiu BUNEAloading...

Adauga un comentariu