Magazin

Atentie la APA – Te poti intoxica

Publicat: 17 mai 2012
1

Majoritatea tipurilor de intoxicatii se produc cu substante cunoscute ca fiind daunatoare. Iata o substanta, vitala vietii, care demonstreaza expresia „cei prea mult strica”, chiar poate ucide. Intoxicatia cu apa este una dintre cele mai rare intoxicatii.

Consecintele intoxicatiei cu apa pot fi, insa, foarte grave. Despre apa nu se mai pot spune multe lucruri noi, este probabil cea mai cunoscuta substanta si este distribuita in toate compartimentele organismului – sangele contine apa, toate celulele contin apa. Cand este consumata in exces, apa tulbura echilibrul hidro-electric al organismului, producand hiponatremie, deoarece, odata cu eliminarea apei se va elimina si sodiu. Acest dezechilibru sta la baza intoxicatiei cu apa. Consumul normal de apa nu poate produce intoxicatia cu apa, ci consumul unor cantitati mari pe o perioada scurta de timp. Cele mai importante efecte ale intoxicatiei cu apa sunt asupra sistemului nervos central, prin dezechilibrul electrolitilor (sodiu), dar va afecta si inima prin supraincarcarea sistemului circulator si indirect prin producerea hiponatremiei.

DL50 sau doza letala de apa ce produce moartea la 50% dintre animalele testate este de 100g/kg.

Consecintele intoxicatiei cu apa

Sodiul are functii importante in organism – determina presiunea osmotica, intervine in excitabilitatea celulara, mentine echilibrul hidro-electric. Concentratia normala a sodiului in plasma este de 150 mEq/L,iar scaderea sub 135 mEq/L se traduce prin hiponatremie. Deci consumul in timp scurt a unei cantitati mari de apa produce intoxicatia cu apa prin hiponatremie. Primele semne ale hiponatremiei apar la un nivel al sodiului de sub 110 mEq/L intr-un timp scurt (24 de ore) si se manifesta prin producerea edemului cerebral, insotit de confuzie, agitatiei, convulsii, coma si deces. Afectarea functiilor cerebrale a facut ca apa sa fie considerata si folosita ca „ser al adevarului”, datorita efectelor sale dupa administrarea in cantitati mari intr-o perioada scurta de timp. Hiponatremia afecteaza si alte sisteme de organe – sistemul cardio-vascular, cu consecinte la fel de grave, ce pot duce la deces.

Tratamentul intoxicatiei cu apa

In cazurile mai putin grave se limiteaza accesul la lichide, dar daca starea este grava se administreaza diuretice pentru a creste cantitatea de urina eliminata si a scadea volumul de sange circulant, concomitent cu refacerea concentratiei electrolitilor.

Intoxicatia cu apa este un fenomen rar si afecteaza, in special, copiii si atletii – acestia din urma consuma cantitati mai mari de apa decat persoanele normale, dar pierd si mai multa apa. Odata cu eliminarea apei sunt eliminati si electrolitii din sange, ceea ce produce intoxicatia cu apa, daca nu este restabilit echilibrul hidro-electric.

Dieta cu apa

Secretul dietei cu apa este faptul ca taie pofta de mancare si pe langa acest lucru reduce celulita, constipatia si previne imbatranirea. Cu cat bei mai multa apa cu atat vei elimina mai multe toxine din organism. Cam asa suna dieta cu apa in cateva cuvinte. Dar efectele vor fi supraincarcarea organismului cu apa, ceea ce produce hiponatremie si intoxicatie cu apa – cum a fost cazul unei femei, Jacqueline Henson, ce a consumat 4 litri de apa in cateva ore, in cazul ei, intoxicatia fiind fatala.

Sursa: scientia.ro

Adauga un comentariu