Local

Atentie la escrocii care actioneaza in mediul rural!

Publicat: 12 ian. 2017
1
Infractorii sunt vicleni si vor face orice pentru a obtine profituri frumoase din activitatea infractionala. Ei vor actiona acolo unde observa oportunitati si unde riscul de a fi prinsi este mai redus. Din acest punct de vedere batranii sunt tintele perfecte pentru inselaciuni si furturi din locuinta.
Persoanele in varsta sunt vulnerabile in cazul comiterii unui anumit gen de infractiuni. De aceea este necesar ca acestea sa cunoasca si sa aplice anumite masuri pentru a nu deveni o victima. Totodata, din cauza varstei inaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte politistilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de acestia, lucru care face mai dificila ancheta.
 
Prezentam mai jos unul dintre modurile de operare ale infractorilor care actioneaza in mediul rural. Descriem, pe scurt, etapele pe care le urmeaza infractorii:
1. Mai intai, bat la portile cetatenilor sub diverse pretexte:
– sunt vanzatori ambulanti si ofera diverse bunuri spre vanzare (paturi, articole de imbracaminte etc.)
– solicita achizitionarea unor produse obtinute in gospodaria proprie, in baza unor anunturi existente la poarta satenilor (ex.: vanzare bauturi alcoolice, lapte, branzeturi etc.)
– pretind ca sunt reprezentanti ai unor institutii publice si ofera diverse informatii, ajutoare pentru batrani;
– solicita schimbarea unei bancnote de valoare mare in bancnote cu  valoare mai mica;
– alte „povesti” menite a facilita interactiunea cu potentiala victima si comiterea infractiunii
2. Observa unde isi tine banii victima – corp de cladire, camera, locul in camera etc);
3. Distrag atentia victimei si daca reusesc, sustrag in acel moment banii. De obicei, infractorii lucreaza in grup – in timp ce unul dintre ei discuta cu victima, celalalt comite furtul. In alte situatii, victima este trimisa sa aduca diverse bunuri din curte sau casa, furtul fiind savarsit in acele momente.
4. Daca nu reusesc sa comita furtul in acel moment, hotii se intorc pe timp de zi sau de noapte in incercarea de a-si finaliza actiunea infractionala. 
 
Prezentam cateva masuri eficiente care ii descurajeaza pe acesti infractori, dar care pot conduce si la identificarea cat mai rapida a celor care comit astfel de furturi. Aceste reguli sunt destinate in special celor care locuiesc in mediul rural, dar nu numai.
 
CE TREBUIE SA STII:
– de obicei, acesti infractori sunt persoane straine de localitatea ta. De cele mai multe ori ei actioneaza pe raza mai multor judete, altele decat cele unde locuiesc;
– nefiind indiferent si dand dovada de vigilenta te protejezi in primul rand pe tine, dar si pe rudele tale, vecinii tai, mai ales pe cei care sunt in varsta
 
CE TREBUIE SA FACI:
– sa fii atent la persoanele straine de localitatea ta, mai ales daca observi ca bat la portile oamenilor sub diverse motive;
– retine semnalmentele acestora, precum si alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vand sau autorismul cu care se deplaseaza;
– discuta permanent cu rudele si vecinii care sunt in varsta si reaminteste-le regulile de siguranta personala si cui trebuie sa acorde accesul in curte si locuinta;
– anunta imediat autoritatile locale (politia, primaria) atunci cand observi persoane/comportamente suspecte sau cand afli de comiterea infractiuni.
Adauga un comentariu