Local

Atenție la masca de protecție! Ieșenii ajung la medicul dermatolog și alergolog cu dermatită alergică de contact. Iată recomandările specialiștilor

Publicat: 15 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Atenție la masca de protecție Ieșenii ajung la medicul dermatolog și alergolog cu dermatită alergică de contact. Iată recomandările specialiștilor
Din ce în ce mai mulți pacienți cu leziuni la nivelul feței cauzate de purtarea măștii de protecție ajung la medicii alergologi și dermatologi ieșeni

Masca de protecție poate produce dermatita alergică de contact. Medicii alergologi și dermatologi ieșeni trag un semnal de alarmă în rândul populației. Tratamentul preventiv va reduce efectele grave asupra tenului cauzate de purtarea îndelungată a măștii, menite să ne protezeje de infecția cu coronavirus

Masca de protecție a devenit obligatorie de aproape un an de zile. Odată cu orice ieșire din locuință nu trebuie să uităm de acest element important care ne ajută să ne protejăm de infecția cu coronavirus. Totuși, persoanele cu un ten sensibil, care au un trecut alergic și cu boli cronice preexistente, trebuie să fie atente la leziunile care apar pe față. Medicii dermatologi și alergologi ieșeni se confruntă cu cazuri, unele simple sau mai grave, de dermatite alergice de contact. Această afecțiune poate fi vindecată, dar și prevenită dacă se urmează tratamentul și indicațiile medicului curant.

Dermatita de contact, reacție alergică la purtarea măștii de protecție

Dermatita alergică de contact poate fi cauzată de o reacție alergică sau de o simplă iritație provocată de anumite substanțe dăunătoare. Masca de protecție, spun medicii alergologi, are o structură fibroasă și patru substanțe menite să protejeze, dar aceste substanțe, în contact cu pielea, pot produce și reacții alergice. Astfel, prin sensibilizare alergică, se produc leziuni la nivelul feței, numite dermatite de contact.

„Masca de protecție poate cauza dermatite alergice de contact la nivelul feței, care pot fi o iritație din cauza șnurului din jurul urechii sau a acelui fir metalic de la nivelul nasului. Tinerii adolescenți cu acnee pot avea probleme, afecțiunea fiind accentuată de purtarea măștii. Dermatitele alergice de contact arată ca o eczemă la nivelul feței, mai simplă sau mai gravă”, declară Georgeta Sinițchi, medic primar alergologie-imunologie din Iași.

Produsele cosmetice aplicate pe față înainte de a purta masca de protecție pot produce eczeme

Produsele cosmetice, alături de purtarea măștii de protecție, pot înrăutăți leziunile de la nivelul feței. Medicii dermatologi recomandă pacienților utilizarea unor creme după ce sunt consultați, iar medicii alergologi oferă tratament preventiv, astfel încât aceste leziuni să nu apară.

„Persoane cu un trecut personal sau ereditar alergic trebuie să meargă la un alergolog pentru tratament. De asemenea, pentru ca substanțele din mască să nu sensibilizeze tenul, nu trebuie să fie folosite cosmeticele, cremele, pudrele, creioanele dermatologice atunci când știm că purtăm mască. Este foarte important să ne protejăm și să prevenim. Este important să purtăm mască în această perioadă de pandemie, iar un tratament antialergic, cu probiotice și multe altele, poate preveni și trata astfel de afecțiuni de la nivelul feței”, adaugă prof. dr. Georgeta Sinițchi, medic primar alergolog.

Prof. dr. Laura Solovăstru: „Purtarea măștii timp îndelungat fie determină, fie agravează leziunile existente la nivelul feței”

Medicii dermatologi din spitalele ieșene întâlnesc în ultimele luni tot mai multe cazuri de leziuni la nivelul feței. Persoanele care au un ten sensibil, sunt alergice și au anumite boli cronice cum ar fi acneea, dermatita și multe altele, sunt mult mai afectate de perioada îndelungată în care au purtat masca de protecție.

„Am întâlnit multe cazuri de acest gen mai ales în ultima perioadă, când pacienții pot veni mai ușor la consultații, având în vedere faptul că numărul de cazuri de coronavirus a scăzut. Cauzate mai ales la pacienții cu boli cronice, cu status alergic sau sensibil, purtarea măștii timp îndelungat fie determină, fie agravează leziunile existente la nivelul feței. În funcție de tipul de leziune pe care îl dezvoltă, medicul dermatolog va recomanda tratametul, materialul din care trebuie să fie masca de protecție pe care o poartă și alte detalii. Machiajul, fondul de ten folosite pe ten și purtarea măștii pot de asemenea să exacerbeze leziunile. Cu recomandarea dermatologului se pot folosi creme pentru față care să nu afecteze”, spune prof. dr. Laura Solovăstru, medic primar dermatolog.

Adauga un comentariu