Stiri medicale

Atentie la medicamentele administrate pe timp de ger

Publicat: 17 dec. 2010

Pentru a rezista la ger, organismul isi pune in functie diverse mecanisme de producere a caldurii. Crescand activitatea musculara, in principal datorita aparitiei frisoanelor, metabolismul nostru reactioneaza. Insa, in cazul persoanelor care urmeaza un anumit tratament, actiunea medicamentelor se poate opune acestor procese naturale, ceea ce favorizeaza instalarea hipotermiei.

Anumite medicamente ar putea fi responsabile de survenirea sau agravarea simptomelor legate de frig. De exemplu, unele dintre acestea pot contribui la agravarea hipotermiei. Mai mult decat atat, unele medicamente pot provoca hipotermie in conditii normale de temperatura, iar altele favorizeaza aparitia vasoconstrictiei (ingustarea vaselor de sange). De asemenea, exista medicamente care ascund reactiile normale ale corpului in conditii de ger.

Medicamentele susceptibile ca pot favoriza instalarea hipotermiei
– medicamentele care actioneaza asupra hipotalamusului: neurolepticele, barbituricele, benzodiazepinele
– medicamentele care actioneaza asupra vaselor de sange: antihipertensivele si vasodilatatoarele

Medicamente care pot induce hipotermia
Administrarea de neuroleptice este o situatie cunoscuta ca poate favoriza dereglari termice, atat in conditii normale de temperatura, cat si in caz de frig.

Medicamentele care ascund efectele gerului
Medicamentele care actioneaza asupra vigilentei (sedative, benzodiazepine) pot altera capacitatile de a lupta impotriva gerului.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit