National

Atentie! Lege noua! 7 ani de puscarie daca iti bati nevasta

Publicat: 05 ian. 2016
1

Barbatii care isi agreseaza consoartele risca sa stea 7 ani dupa gratii. Acest lucru este prevazut intr-un proiect legislativ de modificare a Codului penal, pe care senatorii se pregatesc sa-l voteze.

Senatorii pregatesc o schimbare fundamentala in Codul penal, care urmareste sa stopeze violenta domestica. Acestia au decis sa reduca de la 90 de zile la 30 de zile perioada de ingrijiri medicale necesare pentru ca procuratura sa-l aresteze pe agresor.

Potrivit expunerii de motive din proiectul de act normativ, in perioada februarie-decembrie 2014 au fost sesizate peste 9.000 de acte de violenta impotriva femeilor, iar majoritatea covarsitoare a cazurilor au ramas fara urmari legale.

„Din totalul sesizarilor de violente, in doar 276 de cazuri au fost inregistrate condamnari. Acest fapt se datoreaza si retragerii plangerilor depuse de victime, care se afla sub santaj si amenintare”, se mai arata in expunerea de motive.

„Noi am facut aceasta propunere de modificare legislativa impreuna cu o casa de avocatura. Chiar si 30 de zile ni se pare mult, dar ne-au explicat cei de la Institutul Medico-Legal cum se interpreteaza diversele forme de rani si ca nu putem cere mai putin de atat. De exemplu, pentru o fractura este nevoie de pana la sase saptamani de ingrijiri medicale sau mai sunt controalele medicale si curatarea ranilor care se considera ingrijiri medicale.

Dupa ce aceste modificari ale Codului penal vor intra in vigoare, daca femeia agresata depune plangere si inregistreaza 31 de zile de ingrijiri medicale, procuratura se autosesizeaza si trece la arestarea agresorului, indiferent ca femeia isi retrage plangerea sau nu. Atunci, statul considera ca viata ei este pusa in pericol si actioneaza in numele victimei, iar agresorul risca pana la 7 ani inchisoare pentru ca pedeapsa se majoreaza daca este implicat un membru al familiei.

Este vorba, pana la urma, de coercitie. Atat timp cat stii ca nu esti pedepsit, nu-ti pasa, dar daca stii ca risti ani buni de inchisoare, te gandesti de doua ori inainte de a comite acte de violenta. La 90 de zile, oamenii stateau relaxati”, ne-a declarat Simona Voicescu, presedinta Asociatiei „Necuvinte”, initiatoarea proiectului legislativ.

Plangerea initiala a victimei, esentiala Presedinta Asociatiei „Necuvinte” ne mai spune ca este foarte important ca femeile agresate sa depuna plangere. „Din pacate, este esential ca victima sa depuna plangere. Noi incercam sa le explicam tuturor ca fara sa ceara ajutor nu le poate ajuta nimeni, chiar daca este neplacut si sistemul este anevoios.

Noi, ca asociatie, nu putem interveni cu forta in viata unui om. Majoritatea imi spun ca isi duc crucea, dar eu nu mai suport sa aud acest lucru, sunt niste drepturi care trebuie respectate, violenta este prevazuta in Codul penal”, a afirmat Simona Voicescu.

Violenta, sub dominatia irationalului Senatoarea Ecaterina Andronescu, unul dintre semnatarii proiectului de act normativ, sustine ca „violenta este sub dominatia irationalului”. „Am decis sa reducem perioada de ingrijiri medicale in care se autosesizeaza procuratura, ceea ce inseamna o conditie mai severa in lege. Si 30 de zile cred ca este foarte mult, dar 90 de zile era exagerat”, ne-a precizat Ecaterina Andronescu. „Daca agresorul sta sapte ani in puscarie, se potoleste de tot.” – Simona Voicescu, presedinta Asociatiei „Necuvinte”

Comentarii
Adauga un comentariu