Local

Atenție! Mâine în tot Iașul se vor auzi sirenele de calamitate! Iată din ce motiv se vor emite sunetele ce dau fiori – UPDATE

Publicat: 03 mart. 2022
Sirene de calamitate
Inspectoratul pentru Situații de Urgență din județul Iași organizează exerciții practice privind modul de comportare pe timpul unui sesism

Maine, 04.03.2022, se marchează 45 de ani de la cutremurul din 1977. Din acest motiv, Inspectoratul pentru Situații de Urgență din județul Iași organizează exerciții practice privind modul de comportare pe timpul unui sesism.

UPDATE: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a transmis în această seară că sirenele nu vor suna. Probabil reprezentantii ISU Iași au conștientizat faptul că în contextul actual populația ar intra în panică dacă ar auzi sirenele de calamitate.

„Vă aduc la cunoștință că mâine, în data de 4 martie, dată la care sunt omagiate victimele cutremurului din 4 martie 1977, 45 de ani de la marea tragedie nu va sunat nicio sirenă.
La nivelul unităților de învățământ se organizează exerciții de evacuare în caz de cutremur, la nivelul UAT (comune) activitatea este coordonată la școli de către Președintele CLSU prin componenta SVSU. Activitatea este marcată la ora 12.00. De asemenea, pentru 1 minut cetățenii care sunt la serviciu, acasă, la școală, etc pot marca activitatea ca și în cazul producerii unui seism. Deci, sirenele nu vor suna! Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul evitării surprinderii şi al luării măsurilor privind adăpostirea populaţiei, protecţia bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor, atacurilor din aer şi ale acţiunilor militare.
Înştiinţarea reprezintă activitatea de transmitere a informaţiilor autorizate despre iminenţa producerii sau producerea dezastrelor şi/sau a conflictelor armate către autorităţile administraţiei publice centrale ori locale, după caz, şi cuprinde:

a) înştiinţarea despre iminenţa producerii sau producerea unor dezastre;

b) înştiinţarea despre pericolul atacului din aer;

c) înştiinţarea despre utilizarea mijloacelor chimice, biologice, nucleare, radiologice, convenţionale şi neconvenţionale”, au declarat reprezentanții ISU Iași.

Scopul acțiunii este pregătirea populației pentru a ști cum să reacționeze corect în cazul producerii unui seism major.

La ora 12:00, toți cetățenii, indiferent de locul în care se află, trebuie să se comporte, timp de 1 minut, ca în cazul producerii unui cutremur real. Persoanele trebuie să evite deplasările și să se adăpostească sub un corp de mobilier (bănci, catedră, birou, masă) în poziția ghemuit, după care vor fi evacuați din clădire la o distanță de siguranță. În organizarea acestei acțiuni a fost implicat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență.

În mediul rural, primarii a fost înștiințati de către inspectorul șef, colonelul Ionuț Grădinaru, de la ISU Iași că la ora 12:oo trebuie să pornească sirenele de calamitate.

Același lucru se va întâmpla și în fiecare cartier din municipiul Iași.
Adauga un comentariu