Actualitate

ATENTIE! Medicii ieseni intervin in cazul Salmonellei de la Avi-Top! „Carnea nu trebuie consumata!”

Publicat: 13 apr. 2016
1

@ Loturile de pui de la Avi-Top Iasi in care s-a descoperit Salmonella de tip infantis au fost date spre consum populatiei, pentru ca asa prevad niste norme ale Uniunii Europene @ Medicii de specialitate sunt surprinsi ca Uniunea Europeana accepta ca aceste produse care contin Salmonella infantis sa fie consumate de copii, adulti, batrani, bolnavi @ „In produsul alimentar care ajunge in farfuria clientului nu trebuie sa existe niciun tip de Salmonella”, a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvant la DSP Iasi @ „Niciun produs pe care il achizitionam pentru hrana pacientilor nu trebuie sa aiba Salmonella, indiferent de tipul care este”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului Sf. Maria din Iasi

Ies la iveala noi amanunte incendiare despre Salmonella de tip Infantis descoperita de angajatii DSVSA Iasi in carnea de pui de la Avi-Top. Desi conducerea DSVSA Iasi spune ca aceasta carne infestata cu Salmonella infantis poate fi consumata, medicii infectionisti trag un semnal de alarma si avertizeaza populatia ca orice tip de Salmonella poate avea urmari extrem de severe asupra organismului, uneori cu evolutie spre septicemie si chiar deces. Loturile de pui de la Avi-Top Iasi in care s-a descoperit Salmonella de tip infantis au fost date spre consum populatiei, pentru ca asa prevad niste norme ale Uniunii Europene. Medicii de specialitate sunt surprinsi ca Uniunea Europeana accepta ca aceste produse care contin Salmonella infantis sa fie consumate de copii, adulti, batrani, bolnavi.

„Orice tip de Salmonella provoaca afectiuni de la forme banale, pana la foarte complexe, cum ar fi septicemie. Acest tip de Salmonella infantis poate provoca deshiratare. Depinde si de organismul fiecarui individ in parte, de cantitatea de Salmonella ingerata. Ma mira ca UE da voie ca produsele care contin Salmonella, fie si de tip infantis, sa ajunga pe piata”, au precizat medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi.

Salmonella infantis provoaca imbolnaviri

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi au tinut sa precizeze ca Salmonella de tip infantis are patogenie redusa, ceea ce inseamna ca totusi provoaca imbolnaviri. De asemenea, acestia au aratat ca in produsul alimentar care ajunge in farfuria clientului nu trebuie sa existe niciun tip de Salmonella. „Conform legislatiei, siguranta alimentelor intra in atributiile DSVSA. Este exclusiv responsabilitatea lor. DSP se implica atunci cand apare un focar de toxiinfectie alimentara si se face ancheta epidemiologica. In produsul alimentar care ajunge in farfuria clientului nu trebuie sa existe niciun tip de Salmonella”, a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvant la DSP Iasi.

La Spitalul de copii nu se accepta pui contaminati cu Salmonella infantis

Managerul Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi nu ar accepta pui cu Salmonella infantis sau de alt tip pentru hrana pacientilor. „Noi nu luam produse de la AVi-Top. Furnizorii de carne, pui sau carne din pui fac aprovizionarea la doua-trei zile, pentru ca asa am convenit. Noi nu preparam hrana copiilor pana nu avem rezultatele analizelor de laborator de la DSP. Luam probe din fiecare lot pentru analize si atunci cand avem rezultatele putem prepara hrana. Niciun produs pe care il achizitionam pentru hrana pacientilor nu trebuie sa aiba Salmonella, indiferent de tipul care este. Acum vreo doi ani, am avut o problema cu un distribuitor de carne, modificari organoleptice si am reziliat imediat contractul si nici nu am platit marfa. Am avut chiar proces cu ei”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului Sf. Maria din Iasi.

„Salmonella din tractul intestinal poate contamina diferite tipuri de alimente, fara a altera caracteristicile organoleptice precum gustul, mirosul sau aspectul alimentelor si de aceea, infectia se realizeaza cu mare usurinta. Multi pacienti ajung la urgenta prezentând simptome gastro-intestinale: diaree, febra, greturi, varsaturi, dureri abdominale. În general simptomele apar dupa 6 – 72 ore (perioada de incubatie), iar în cazurile severe tratamentul deshidratarii impune spitalizare, pentru a se putea asigura repletia volemica si electrolitica. Salmonella poate fi diagnosticata doar in urma analizelor de laborator, mai ales ca simptomele sunt usor de confundat cu alte infectii. Afectate de aceasta infectie sunt in principal persoanele din categoriile de risc, copiii, vârstnicii sau bolnavii cronici. Factorii de risc sunt reprezentati de consumul unor alimente sau bauturi nepasteurizate, consumul carnii insuficient preparate (cârnat crud, friptura în sânge, hamburger), persoane care lucreaza în abatoare, pescarii, restaurante sau în domeniul sanitar”, avertizeaza si medicul Tudor Ciuhodaru.

In tot acest timp, incepand de marti, tot mai multi ieseni se prezinta la laboratorul DSVSA Iasi pentru a analiza daca aceasta carne de la Avi-Top poate fi consumata. Oamenii nu inteleg de ce nu au fost informati ca aceasta carne are Salmonella de tip infantis, pentru ca ei sa aleaga daca vor da copiilor lor carne infestata sau nu (chiar daca reprezentantii DSVSA Iasi sustin ca este legal consumul de carne infestata cu Salmonella). Totusi, poate ca in loc de a face cozi la laboratorul DSVSA Iasi, oamenii care vor sa manance natural si sanatos ar trebui sa se adreseze medicilor infectionisti, pentru a afla ce risca daca vor consuma carne infestata.

In plus, este obligatia institutiilor statului sa verifice daca sefii Avi-Top au respectat masurile trasate de DSVSA pentru igienizarea abatorului. Din cauza acestei tulpine de Salmonella, Avi-Top trebuie „sa aplice masuri de imbunatatire a conditiilor de igiena la nivelul abatoarelor, sa revizuiasca procedurile HACCp, sa imbunatateasca conditiile de biosecuritate in exploatatiile de origine a pasarilor”.

Angajatii DSVSA Iasi, umiliti de directorul Avi-Top in biroul lui Vasile Gaboran

In timp ce iesenii se ingramadesc la laboratoarele DSVSA sa verifice carnea de la Avi-Top, marti dimineata, mai multi angajati ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Iasi (DSVSA) au fost supusi unor presiuni incredibile din partea directorului adjunct al DSVSA, Vasile Gaboran. Inca de la primele ore ale diminetii, suparat ca au aparut in BZI informatii despre Salmonella descoperita in carnea de pui de la Avi-Top, Lucian Popovici, directorul firmei, a dat buzna in biroul lui Vasile Gaboran si a inceput sa faca un scandal monstru. Supararea lui Popovici a pornit de la faptul ca BZI a anuntat ca are buletinul de analize din care reiesea fara echivoc ca in carnea de la Avi-Top s-a descoperit o tulpina de Salmonella. Imediat, ca un angajat loial si sfios in fata sefului, adjunctul Vasile Gaboran (cel care se afla la conducerea institutiei atat timp cat directorul executiv nu este in tara) i-a chemat la el in birou pe angajatii laboratorului de la DSVSA.

Ceea ce a urmat depaseste orice imaginatie, scenele fiind demne de un film cu mafioti. In prezenta lui Lucian Popovici, directorul adjunct al DSVSA, Vasile Gaboran, i-a certat pe angajatii laboratorului, incercand sa afle de unde au intrat reporterii BZI in posesia informatiilor despre Salmonella de la Avi-Top si a buletinului de analiza care confirma aceasta situatie. Este incredibil ca intr-o institutie a statului, un director al unei firme private sa faca astfel de presiuni asupra unor angajati care nu au facut altceva decat sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu. Ramane de vazut daca din acest moment, angajatii DSVSA Iasi vor mai avea curajul sa-si faca datoria, sa semnaleze cand sunt identificate probleme la carnea de la firmele lui Neculai Apostol. Astfel de evenimente nu ar trebui sa aiba loc intr-o institutie publica, iar autoritatile statului ar trebui sa intervina si sa starpeasca acest flagel.

Dupa aceste evenimente si dupa ce directorul adjunct al DSVSA a incercat sa musamalizeze scandalul Salmonellei de la Avi-Top, trimitand initial un comunicat de presa care anunta sus si tare ca nu exista nicio problema cu Salmonella la carnea de pui produsa de firma de la Razboieni, se dovedesc acele zvonuri care spuneau ca Vasile Gaboran a fost pus in functie chiar de Neculai Apostol.
Reamintim ca, intr-un comunicat de presa remis pe adresa redactiei BZI, cei de la DSVSA au confirmat ca in carnea de la Avi-Top s-a gasit SALMONELLA de tip Infantis.

„In urma examenelor de laborator efectuate, a fost identificata o tulpina de Salmonella spp., fiind emis un buletin de analize. In conformitate cu prevederile Regulamentului susmentionat, tulpina identificata a fost remisa catre Institutul de Igiena Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, in scopul tipizarii si stabilirii rezistentei antimicrobiene. In data de 07.04.2016, IISPV Bucuresti a transmis catre DSVSA Iasi Buletinul de analiza nr. 22.023, din care rezulta tipizarea unei tulpini de SALMONELLA INFANTIS slab patogena”, se arata in comunicatul DSVSA remis redactiei BZI si publicat pe site-ul nostru in facsmil.

Cotidianul BUNA ZIUA IASI ii asigura pe cititorii sai ca va continua sa scrie adevarul despre carnea infestata de la Avitop, indiferent de presiunile uriase pe care le face Neculai Apostol. Dupa ce si-a permis sa umileasca angajatii DSVSA chiar in biroul directorului adjunct Vasile Gaboran, probabil ca acum lui Neculai Apostol nu-i mai ramane decat sa strige in gura mare ca a fost santajat! Asa se intampla in ultimii ani in Romania, toti hotii care sunt prinsi ca fac ceva ilegal urla ca din gura de sarpe ca sunt santajati!





Comentarii
  • Ar trebui sa incepeti sa sapati si despre firma de la Uricani din caldirea aia mare rosie. Lucreaza mai ales noaptea. Prietenul de suflet a directorului mare. Cladirea aia poarta in poarta cu Avitop.

  • DUPA CE NE FURA,NE INDOBITOCESC NE SI MAI OMOARA,TOTI ACESTI PATRONI FAC PARTE DIN CLASA POLITICA MAFIOTA CA MAJORITATEA SUNT DIN VECHEA GARDA SECURITA A PSD-PCR. TOTI AU LEGATURI CU MAFIA PSD SI NU NUMAI

  • Incredibil cum incercati din rasputeri sa discreditati o firma (AVI-TOP) si o institutie (DSV) fara sa aveti habar despre ce vorbiti, manati doar de dorinta oarba de a va servi interesele meschine. Scoateti in fata oameni buni in domeniul lor dar cu experienta minima (sau nula) in salmonelozele aviare si potentialul lor patogen pentru oameni, pentru a-si da cu parearea neavizat. Vi se explica prin doua comunicate clare de la DSV cum sta situatia dar refuzati sa incetati pe de o parte aceasta campanie de denigrare si pe de alta panicarea nejustificata a populatiei. Normele europene pe care incercati sa le minimalizati ca importanta sunt extraordinar de drastice si clare in ceea ce priveste salubritatea alimentelor ce au originea in unitatile supravegheate si ajung pe rafturile magazinelor autorizate sanitar veterinar si sunt elaborate de unii din cei mai buni specialisti din lume.

    • daca esti intradevar medic veterinar, nu ti s-ar parea normal ca toti oamenii sa afle ca aceasta carne are salmonela…de orice tip…clientii decid singuri daca cumpara sau nu carnea asta…ce e asa anormal in ce au scris cei de la BZI? Insasi dsv-UL spune ca a fost o salmonela infantis…tot ei spun ca aceasta carne poate fi mancata…doctorii umani spun altceva…care e problema ca oamenii sa afle adevarul si sa aleaga in cunostinta de cauza??

      • Aceasta carne nu are Salmonella. Rezultatul pozitiv al pielii de pe gat arata, cum se spune in comunicatul DSV, o deficienta de igiena la o proba din 50, nu una de siguranta a alimentului, adica a fost contaminata accidental cu continut purtator de Salmonella. Despre patogenitatea tulpinilor de Salmonella puteti studia in particular sa vedeti cine are dreptate sau nu – daca unii medici umani si-au dat cu parerea nu inseamna ca ei sunt reprezentativi pentru breasla lor. Este normal ca oamenii sa aiba siguranta ca pot cumpara carne salubra din magazinele autorizate si am convingerea ca puteti lua carne de la AVI-TOP fara nici o grija legata de sanatate.

    • Eu personal nu as manca si nu as da copilului meu mancare preparata cu carne infestata cu salmonela chiar daca unii spun ca este in regula.Pariez ca acesti oameni care spun ca nu este nici un risc daca lumea consuma carne infestata nu isi hranesc copii cu astfel de produse.In plus nu mi se pare ca informarea populatiei cu privire la un virus ce ii poate afecta este o campanie de denigrare.In urma informatiilor primite cu privire la riscurile la care se supun cei ce consuma aceasta carne fiecare poate decide pt el si pt familia lui daca merita riscul in cazul consumului de carne infestata chiar daca unii spun ca nu afecteaza si ca este sigur consumul.Sa o manance ei si cu familiile lor nu sa o dea populatiei.

      • Informarea populatiei asupra unui potential factor de risc la un aliment este o obligatie, specificata clar in legislatie, a DSV, care se respecta, si este completata cu masuri specifice pentru fiecare caz in parte, gen retragere sau distrugere a produsului implicat. Fiecare agent patogen are alocata o serie de masuri exacte cand acesta poate influenta sanatatea umana sau animala. Legislatia europeana e cea mai drastica de pe planeta in domeniul alimentar si nu isi permite nimeni sa isi asume o decizie impotriva ei, mai ales in mijlocul unui scandal public. Faptul ca DSV a dat doua comunicate ca raspuns la aceasta panica jurnalistica rauvoitoare inseamna ca ancheta ce a precedat acestora a dus la o singura conluzie: carnea este salubra – sub nici o conditionare de varsta sau categorie sociala.

  • Faptul ca a iesit o proba pozitiva arata ca oamenii implicati isi fac treaba profesionist si se asigura ca ce ajunge pe piata este salubru. Din ce reiese din comunicatul DSV, proba a fost recoltata de catre AVI-TOP si trimisa la laborator si sunt sigur ca, daca prin rezultat se impuneau restrictii sanitar veterinare ale carnii, ele se respectau cu sfintenie. Nu isi permite nimeni, nici la AVI-TOP, nici la DSV, sa riste sanatatea oamenilor. Abatorul este supravegheat permanent de medici veterinari – asta inseamna ca sunt medici care poarta raspunderea si garanteaza salubritatea tuturor produselor ce parasesc unitatea, pentru consumul uman. Nu vorbim aici de vreo toneta insalubra cand ne referim la AVI-TOP si nici de un SRL obscur cand ne referim la DSV. Sunt implicati foarte multi oameni ce nu au nici un interes sa tolereze un pericol la sanatatea umana si sunt foarte multe nivele la care sunt controlati si controleaza.

  • Referitor la faptul ca directorul DSV a atras atentia angajatilor potential vinovati de fata cu reprezentatul societatii prejudiciate, e un lucru salutar in opinia mea, ce arata o transparenta binevenita si nu vad ce norma legala sau de conduita ar putea incalca. Stiu sigur ca in toate institutiile statului functionarii au obligatia sa respecte secretul profesional, tocmai pentru ca anumite informatii sa nu fie folosite cu rea vointa, ca acum. Sunt absolut convins ca veti pierde in justitie procesul sau procesele care ii obligati pe cei pe care ii denigrati sa le initieze. Incetati va rog sa panicati populatia fara motiv!

  • Nu-l mai pupati atita in cuur pe gaboran care este un personaj obscen si mizerabil si care vorbeste mult si prost. Oricum se contrazice singur in declaratii. Justice will be done! Bafta !

    • Nu este vorba de directorul DSV (pe care personal il stimez) in mesajul meu anterior, ci de institutia in sine, de increderea in populatie pe care ea trebuie sa o garanteze. Prin incercarea dumneavoastra de a regla niste conturi cu dumnealui imi creati un deserviciu, diminuand importanta mesajului anterior. Presupun ca sunteti, ca si mine, medic veterinar, si va rog sa nu ajutati la impingerea spre derizoriu a unei probleme serioase. Ar trebui in momente din acestea, ca medici veterinari, sa fim uniti, sa ne aparam intr-un glas onoarea, cu constiinta faptului ca spunem adevarul si slujim dreptatea, vendetele personale sa ni le rezolvam in alt context.

  • s-au adunat toate lichelele la DSV .Felicitam conducerea DSV Iasi pentru toate concursurile si javrele pe care le-a incadrat. Nu le sta mintea decat la spaga si afaceri, nicidecum la bunul mers a unitatii,

    • Fratii si copii lui Ciobanu zis spaganache. Bai si cit a pierdut stiind ca s-au dublat salariile, recomand inca un botez ca sa isi spele spaga cu domnisoara de ceremonii madama Talefa. A adus numai performeri, ceva contracte SNCU sau DDD in familie?

Adauga un comentariu