Titlurile zilei

Atenție! O femeie a ajuns la spital din cauza unei reacții adverse, după administrarea celei de a doua doze de vaccin anti-COVID-19. Pacienta lucrează la un centru de îngrijiri medico-sociale

Publicat: 10 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Atenție O femeie a ajuns la spital din cauza unei reacții adverse după administrarea celei de a doua doze de vaccin anti-COVID-19. Pacienta lucrează la un centru de îngrijiri medico-sociale
Vaccin anti-COVID-19.

O ieșeancă a ajuns la spital după o reacție adversă apărută după administrarea celei de-a doua doze de vaccin împotriva coronavirus. Din cauza unei erupții cutanate, femeia a avut nevoie de investigații medicale la alergolog. În județul Iași au fost 120 de reacții adverse ușoare în cadrul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la Iași

Angajații din centrele rezidențiale au intrat în prima etapă de vaccinare anti-COVID-19. Începând cu data de 11 ianuarie 2021, echipe de vaccinare au administrat prima doză de Pfizer persoanelor înscrise pe liste. Treptat, s-au imunizat cu prima doză și, ulterior, după 21 de zile, s-au prezentat și la rapel. De la debutul campaniei, pe 27 decembrie 2020, și până pe 9 februarie 2021, în județul Iași s-au raportat doar 120 de reacții adverse ușoare. Un singur caz a ajuns la spital pentru investigații medicale. Este vorba despre o ieșeancă, angajată la un centru de îngrijiri medico-sociale din județ. La scurt timp după rapel a făcut o reacție adversă care a necesitat îngrijiri medicale în spital.

Medicii ieșeni au spus că pacienta este acum în stare bună, tratată, dar internată în continuare pentru investigații de specialitate. În cazul vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat de Pfizer, medicii susțin faptul că reacțiile adverse nu sunt diferite de cele deja existente la alte tipuri de vaccin. Formele reacțiilor adverse pot fi ușoare sau moderate și trebuie monitorizate. Conform prospectului, printre reacțiile adverse întâlnite se numără: durere de cap, durere sau iritație la nivelul locului de administrare a vaccinului, dureri articulare, frisoane, oboseală, febră, greață, insomnie.

O erupție cutanată pe piele, reacție alergică după rapelul cu vaccinul anti-COVID-19

În a doua săptămână din luna februarie, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași a ajuns o primă persoană cu o reacției adversă post-vaccinare anti-COVID-19. Până în prezent, toate reacțiile raportate în județul Iași au fost ușoare, dar pacienta a avut nevoie de investigații medicale de specialitate după ce i-a apărut o erupție cutanată pe față și pe picioare.

„Am avut o pacientă care s-a prezentat cu o reacție alergică ușoară post-vaccinare anti-COVID-19. Cazul a fost raportat autorităților. Este vorba despre o femeie care a făcut după rapel o reacție alergică ușoară, a simțit un nod în gât imediat după administrarea dozei și apoi a avut o erupție cutanată pe picioare și pe față, fiind tratată la Spitalul din Hârlău. Ulterior, a ajuns la Spitalul «Sfântul Spiridon» din Iași și a fost internată la Clinica de Imunologie-Alergologie pentru investigații medicale”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa Unității Medicale de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași.

Ieșenii planificați în martie pentru vaccinare se pot reprograma mai devreme pe platforma online

În aceste zile, ieșenii au la dispoziție noi locuri libere pe platforma online de programare pentru vaccinarea anti-COVID-19. Astfel, începând cu data de 15 februarie 2021, persoanele peste 65 de ani și angajați din instituțiile statului vor fi programați în cele 8 puncte noi de vaccinare anti-COVID-19. Orice ieșean inclus în etapa a doua de vaccinare care s-a programat pentru luna martie, dar care dorește să i se administreze doza mai devreme, își poate anula programarea, planificând o altă dată. De asemenea, persoanele care încă nu a găsit un loc, dar doresc să se imunizeze, se vor putea înscrie pe platformă doar pentru locurile din aceste centre.

Este vorba despre: com. Ciurea, la Centrul Cultural „Cella Neamțu” (1 flux populație), Țibănești, la Centru de Permanență Medicală (1 flux populație), Vlădeni, la Dispensarul Medical și Centru de Permanență (1 flux populație), Rediu, la SC Clinica Almedra SRL – șos. Valea Rediului, nr. 54, demisol, Bl. C a, sat Rediu, comuna Rediu (1 flux populație), Tg. Frumos, str. Cuza Voda, nr. 44 (1 flux profesori), Iași în Corp Universitatea de Medicină și Farmacie – str. Universității nr. 16 (1 flux profesori) și Iași – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară – Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 3 (două fluxuri profesori).

Iașul atinge cifra de 50.000 de vaccinări anti-COVID-19

De pe data de 27 decembrie 2020 până pe data de 9 februarie 2021, în cadrul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, s-au efectuat 49.579 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 36.280 au fost vaccinate cu prima doză și 13.299 cu a doua doză. Pe data de 08 februarie 2021 au fost vaccinate 2.272 de persoane, dintre care 396 de persoane au primit prima doză și 1.876 de persoane au făcut rapelul. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 120 de reacții adverse ușoare.

Până în prezent s-au distribuit în centrele de vaccinare din România trei producători ai serului anti-Covid. Primul ser cu care s-au vaccinat ieșenii, atât cu prima, cât și a doua doză, este cel de la Pfizer BioNTech. De pe data de 3 februarie 2021, ieșenii au primit și doze de vaccin Moderna, iar câteva zile mai târziu a ajuns în țară și serul produs de AstraZeneca.

Adauga un comentariu