Local

ATENTIE PARINTI! Copiii, noile tinte ale escrocilor care folosesc metoda „Accidentul”

Publicat: 19 feb. 2016
1
Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi, in ultima perioada au fost semnalate situatii in care infractorii, prin prezentarea unor false urgente in genul metodei accidentul rutier, au incercat sa induca in eroare mai multi copii, pentru a obtine sume de bani sau bunuri de valoare. Din acest motiv, politistii ieseni prezinta parintilor un set de reguli generale, menite a creste siguranta copiilor si care trebuie permanent discutate cu cei mici.
„Cand doresti sa iesi cu prietenii la joaca sau la plimbare spune acest lucru parintilor. Este important ca acestia sa stie tot timpul unde esti, pentru ca tu sa fii in siguranta. Nu intra in contact cu persoane necunoscute, care incerca sa-ti castige simpatia si nu primi de la acestea bani, jucarii, dulciuri sau alte bunuri pentru ca s-ar putea sa aiba ganduri ascunse si sa intentioneze sa-ti faca rau. Nu te lauda celorlalti copii cu bunurile pe care le ai acasa (bani, bijuterii, electronice) pentru ca s-ar putea ca aceste informatii sa ajunga la urechile spargatorilor de locuinte. Nu iesi la joaca cu bunuri de valoare, adica cu telefoane mobile, bani, bijuterii pentru a nu tenta infractorii si pentru a te feri de neplaceri.
Atunci cand esti singur acasa nu deschide usa persoanelor straine, indiferent de motivul pe care il spun acestea: „ca sunt de la internet, de la gaz sau ca au „produse ieftine de vanzare”. Spune parintilor cine i-a cautat si ei stiu cum sa rezolve problemele casei. In cazul unor telefoane primite din partea unor persoane necunoscute nu continua discutia. Inchide imediat telefonul si anunta cat mai repede parintii sau o persoana pe care o cunosti si in care ai incredere. Nu inmana niciodata, sub orice motiv, unei persoane cunoscute sau necunoscute, bani sau bunuri de valoare. Acest lucru trebuie sa il faca doar parintii. Nu da niciunei persoane intalnite pe Internet informatii personale despre tine sau familia ta. Nu tot ceea ce citesti sau vezi pe internet este adevarat. Cere ajutorul parintilor sau al profesorilor tai, care iti pot oferi si alte surse de informare. Nu raspunde la mesajele care te supara sau care contin cuvinte sau imagini nepotrivite si fii foarte atent la fotografiile cu tine sau cu familia pe care vrei sa le postezi pe internet. Si infractorii folosesc internetul”, spun reprezentantii IPJ Iasi.




Adauga un comentariu