Eveniment-Social

Atentie, parinti! Hepatita A – pericol epidemiologic mai ales in randul scolarilor!

Publicat: 21 ian. 2016
1

Boala mainilor murdare„, cum este denumita de catre medici hepatita A, a facut, in decursul anului trecut, 453 de victime la Iasi. In evidenta Spitalului de Boli Infectioase Sf. Parascheva din Iasi au fost internati si diagnosticati un numar de 453 de pacienti, care prezentau principalele simptome ale acestei afectiuni. Cel mai des, hepatita A se manifesta si apare la varste scolare, unde regulile de igiena nu sunt foarte bine respectate, aceasta fiind una dintre caile de transmitere a afectiunii.

„Boala se manifesta la debut prin manifestarile specifice, cum ar fi stare de oboseala, lipsa poftei de mancare, cu un caracter persistent, care nu iti dispare in cateva zile si, dintr-o data, pacientul devine galben la nivelul ochilor si la nivelul tegumentelor, cu o stare evident influentata. Aparitia icterului, acea culoare galbena a sclerului, determina si alarmeaza familia sau pacientii sa se prezinte la medic. Hepatita A nu pune in pericol viata decat rareori. Prezinta mai degraba un „pericol” epidemiologic, intrucat scoate din colectivitati scolare, in ceea ce priveste aria geografica a Romaniei, foarte multi copii”, povesteste dr. Teodor Danut, medic primar boli infectioase si purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase Iasi.

Desi simptomele hepatitei A sunt la inceput asemenea unei indigestii, in final fiecare parinte ar trebui sa realizeze ca ingalbenirea la fata a copilului este un semnal de alarma si trebuie consultat de un medic. Multe persoane aleg sa se trateze singure acasa, pentru a evita un drum la medicul de familie sau la spital, insa nu este cea mai buna solutie. „Automedicatia nu e buna, trebuie, indiferent de simptome, ca acel copil sa fie vazut de un medic, de familie in prima faza si de acolo, daca exista suspiciuni, o trimitere la noi, pentru infirmarea sau confirmarea cazului”, a continuat dr. Teodor Danut. Dintre toate cele 453 de cazuri, 263 au fost inregistrate la copii cu varste intre 5-14 ani. 

Adauga un comentariu