Actualitate

ATENTIE! Pericolul biberoanelor de plastic

Publicat: 09 iun. 2016

Despre BPA- bisfenol A, o substanta folosita la fabricarea recipentelor de plastic, precum sticle sau biberoane s-a dovedit ca poate avea efecte daunatoare asupra sanatatii. Substanta a fost incadrata in lista disruptorilor endocrini, din cauza abilitatii ei de a imita in organism caracteristicile hormonului estrogen. Un studiu recent, realizat de Institutul National de Sanatate Francez si prezentat la Congresul European de Endocrinologie de anul acesta, arata ca bisfenolul afecteaza in mod ireversibil si sanatatea dintilor, in cazul copiilor.

Studiul a demonstrat ca exista o legatura intre bisferol si sindromul MIH (molari-incisivi-hipomineralizare) care afecteaza aproape 20% dintre copiii cu varste intre 6 si 9 ani. Sindromul se refera la afectarea smaltului dintilor, in special al molarilor si incisivilor, la dintii permanenti care apar in copilarie. Odata afectat, smaltul nu se mai poate repara. Copiii care sufera de acest sindrom au dintii sensibili si prezinta un risc crescut de a face carii. Dintii afectati sunt galbui sau maronii si se ciobesc usor.

Potrivit studiului, substanta afecteaza activitatea a doua gene – KLK4 si SLC5A8, care sunt raspunzatoare de mineralizarea dintilor si de protectia lor prin intermediul smaltului dentar. Autorii studiului spun ca mineralizarea dintilor si formarea smaltului dintilor incepe din al treilea trimsetru de sarcina si se incheie in jurul varstei de 5 ani, perioada in care copilul ar trebui sa fie expus cat mai putin la aceasta substanta, pentru a nu avea probleme in viitor.

Bisfenolul din recipentele de plastic poate afecta permanent dintii copiilor

Conform studiului, sunt afectati unul din cinci copii cu varste intre 6 si 9 ani.loading...

Adauga un comentariu