Economic Local

Atentie! Sfaturi importante pentru protectia instalatiilor interioare de apa impotriva inghetului

Publicat: 19 nov. 2018
1

@ Având în vedere apropierea sezonului de iarna, cu temperaturi care vor atinge valori negative, ApaVital ofera recomandari menite sa ajute utilizatorii în ceea ce priveste protejarea instalatiilor împotriva înghetului

De-a lungul anilor, numeroase firme au realizat lucrari de alimentare cu apa în diferite zone ale orasului, fara a respecta prescriptiile tehnice prevazute în avizele eliberate de ApaVital. Multe retele nu au fost amplasate sub adâncimea de înghet pentru Iasi, respectiv la minimum 105 cm adâncime.

Citeste si: Fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii agricole

"În fiecare an, ApaVital îsi avertizeaza clientii, prin texte tiparite pe facturi, pe site-ul propriu si prin intermediul mass-media, asupra necesitatii protejarii apometrelor împotriva înghetului. Înghetul apei în retele apare în caminul de apometru, dupa care se propaga catre bransament si reteaua interioara. Caminele de apometru sunt primele care trebuie protejate împotriva înghetului", au explicat treprezentantii ApaVital Iasi.

Totodata, multe probleme s-au înregistrat la capetele de retea, acolo unde consumul este mai scazut si neuniform. De asemenea, lipsa consumului de apa pe timpul noptii sau lipsa consumului de apa pe parcursul zilelor în care se înregistreaza temperaturi scazute pot duce la formarea unor "dopuri" de gheata pe conductele de alimentare cu apa, ceea ce duce la imposibilitatea distributiei apei.

Citeste si: Moloz si gunoaie aruncate in cantitati mari pe spatiile verzi din Iasi

"În sezonul cald se realizeaza lucrari de terasare a drumurilor sau a cailor de acces, care micsoreaza stratul de pamânt de deasupra conductelor de apa. Totodata, constructia de camine si alte corpuri betonate în imediata apropiere a retelelor de apa faciliteaza înghetul. Pentru a nu aparea situatii de înghet, ApaVital recomanda utilizatorilor izolarea termica a armaturilor din caminele de apometru si asigurarea unui consum minim de apa", au mai precizat oficialii ApaVital Iasi.

În perspectiva, utilizatorii trebuie sa mai aiba în vedere refacerea lucrarilor la retelele de apa, daca acestea nu sunt amplasate sub adâncimea de înghet, respectarea distantei fata de alte retele edilitare sau constructii si pozarea conductelor la o adâncime mai mare, în cazul în care se efectueaza lucrari de terasamente.

Citeste si: Arbusti si butasi de flori, distribuiti gratuit asociatiilor si institutiilor

Cum se dezgheata instalatiile interioare

Pentru dezghetarea retelelor interioare de apa, solutiile sunt încalzirea conductelor, daca acestea sunt din otel (nu se poate face acest lucru pe o conducta de HDPE) sau plasarea unei surse de caldura (o aeroterma) în caminul de apometru, pentru o durata mai lunga de timp. În momentul în care se produce o dezghetare minima/partiala a conductei, efectul presiunii, combinat cu temperatura apei potabile (cca. 12-16 grade Celsius), va determina o dezghetare completa a instalatiei.

Reamintim ca, în conformitate cu prevederile Regulamentului serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, utilizatorii au obligatia "sa se preocupe de asigurarea integritatii sistemelor de masurare". În cazul în care apometrul îngheata, costurile de remediere (contravaloarea aparatului de masura, manopera aferenta înlocuirii, cheltuielile corespunzatoare deplasarii si stationarii mijlocului de transport utilizat) revin în exclusivitate utilizatorilor.

Adauga un comentariu