Stiinta

Atentie! SMS-urile pot dauna grav sanatatii!

Publicat: 10 oct. 2011

Tehnologii noi – obiceiuri noi – boli noi: specialistii ortopezi au descoperit ca utilizarea tot mai frecventa a telefoanelor mobile pentru a trimite mesaje scrise duce la aparitia unei afectiuni specifice a gatului.

Cauza o constituie pozitia adoptata de utilizatorii telefoanelor mobile – dar si ai tabletelor – atunci cand utilizeaza tastaturile: capul este aplecat mult spre aparat, iar aceasta flexare a gatului poate duce, cu vremea, la aparitia unor probleme la nivelul coloanei vertebrale si al muschilor cefei.

Chiropracticienii si ortopezii din Occident au observat ca tot mai multi pacienti se plang de dureri la nivelul coloanei cervicale si se tem ca aceste mentineri fortate ale gatului in pozitii nenaturale ar putea, duce, cu vremea, la manifestari artritice cu consecinte ireversibile.

Alte simptome ale acestei afectiuni includ dureri de cap, dureri ale umerilor, ale bratelor si incheieturilor mainii, din cauza intinderilor musculare si a afectarii nervilor care au radacina in regiunea cervicala.

Copiii sunt cei mai afectati, deoarece capul lor este mai mare in raport cu corpul decat in cazul adultilor. Femeile cu gatul lung si subtire prezinta, de asemenea, un risc crescut de aparitie a acestei afectiuni.

In cazurile grave, gatul poate sa ramana indoit permanent, nemaiputand fi indreptat in pozitia normala.

Capul unui om adult cantareste 4,5 – 5,5 kg, iar gatul este adaptat sa sustina aceasta greutate in pozitie verticala, nu aplecata. Este ca si cum ai incerca sa tii o greutate de cca. 5 kg la capatul bratului intins in fata, au explicat specialistii.

Ei recomanda, preventiv, cateva masuri simple: pauze periodice in cursul carora gatul sa fie indreptat, rotiri ale umerilor cu bratele intinse, mentinerea unei pozitii corecte in timpul trimiterii de SMS-uri, cu gitul drept si telefonul mobil tinut ceva mai sus, mai aproape de nivelul ochilor.loading...

Adauga un comentariu