Magazin

ATENTIE! Stiai ca apa de gura si pasta de dinti iti pot ucide copilul?

Publicat: 08 ian. 2014
1

Apa de gura si pasta de dinti, doua produse esentiale pentru igiena dentara nu sunt atat de inofensive pe cat ai crede. Daca sunt inghitite pot avea efecte foarte grave, mai ales in cazul copiilor.

Daca ai copii mici in casa, probabil ca tii medicamentele, alcoolul si detergentii la loc sigur. Dar stiai ca ar trebui sa pui langa ele si pasta de dinti sau apa de gura? Acestea sunt periculoase daca sunt inghitite, chiar si pentru adulti.

Vezi si De ce este sanatos sa bei apa rece pe stomacul gol

De ce nu trebuie sa inghiti apa de gura
Apa de gura este menita sa elimine bacteriile prin substantele dezinfectante pe care le contine, dar ea se foloseste doar pentru a clati gura si nu trebuie inghitita nici macar in cantitati mici. Multe produse de acest gen contin alcool, dar si alte substante periculoase, de exemplu clorhexidina, peroxid sau salicilat de metil. Intoxicatia cu acelti compusi poate duce la dureri abdominale, greata, ameteala, dureri de cap, probleme de respiratie, puls rapid, dureri in gat, varsaturi cu sange. In cazuri grave – de exemplu la copiii care au inghitit cantitati mari de apa de gura – se poate ajunge la pierderea cunostintei, coma si chiar deces.

Vezi si Cand hainele te imbolnavesc. Afla ce iti face rau si de ce

Evident, se poate intampla sa inghiti putina apa de gura, chiar daca esti adult. In acest caz e posibil sa ai dureri de stomac, diaree sau greata, simptome care vor trece in scurt timp.

Ce patesti daca inghiti pasta de dinti
Si pasta de dinti contine substante care pot fi periculoase in cantitati mari – este vorba de fluorura de sodiu si triclosan. O lingurita de pasta de dinti inghitita de un copil de 20 de kilograme poate avea efecte serioase: diaree, varsaturi si greata, stare de slabiciune, tremuraturi, convulsii si chiar atac de cord.

Vezi si 6 lucruri ciudate pe care oamenii le fac zilnic si de ce

In cazul unui adult care inghite din greseala cantitati mimi de pasta de dinti, efectele se limiteaza de obicei la tulburari digestive minore.

Ce faci daca copilul tau a inghitit apa de gura sau pasta de dinti
Cel mai important este sa suni imediat la numarul de urgenta 112 si sa mentionezi varsta si greutatea copilului precum si substanta pe care a inghitit-o si in ce cantitate. Nu uita sa ai la indemana ambalajul pastei de dinti sau al apei de gura pentru ca medicii sa verifice ingredientele.

Nu incerca sa-i provoci varsaturi sau sa aplici alte metode de prim ajutor daca nu ai fost instruita de un medic. Pentru a afla ce poti face pana la sosirea ambulantei, poti apela serviciul TOXAPEL la numerele (021) 210.61.83 sau (021) 210.62.82. TOXAPEL functioneaza in cadrul Spitalului de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu si iti ofera indicatii precise in functie de substanta ingerata de cel mic.

Sursa: unica.ro

Adauga un comentariu