Local

Atenționare și recomandări din partea DSP Iași! Iată ce măsuri trebuie să ia în calcul ieșenii în zilele caniculare

Publicat: 01 iul. 2022
Atenționare și recomandări din partea DSP Iași Iată ce măsuri trebuie să ia în calcul ieșenii în zilele caniculare
Pericolele caniculei revin în 2022

Condițiile meteorologice pun în pericol viața ieșenilor, astfel s-a emis o atenționare și recomandări din partea Direcției de Sănătate Publică Iași. Hidratarea și o alimentație corectă pot salva ieșenii de la situații nedorite, cauzate de temperaturile ridicate din această perioadă

Canicula care își face simțită prezența de la începutul săptămânii creează pericole pentru populație. S-a emis o atenționare și recomandări din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași care prezintă ieșenilor care sunt modurile corecte de a evita căldura, leșinul și, în cele mai grave cazuri, decesul.

Atenționare și recomandări din partea DSP Iași

Atenționarea de vreme caniculară aduce mai multe recomandări din partea DSP Iași. Ieșenii trebuie să evite pe cât posibil expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00-18:00, să consume cât mai multe lichide și să aibă o alimentație bogată în fructe și legume proaspete.

Cetățenii trebuie să evite consumul de alcool sau consumul de băuturi puternic cofeinizate, ambele având efecte nocive în combinație cu temperaturile extrem de ridicate și expunerea la soare.

Alcoolul în principal este un factor foarte periculos deoarece deshidratează organismul și diminuează capacitatea acestuia de a regla căldura corporală pentru a rezista la temperaturile ridicate.

Specialiștii recomandă ca oamenii să poarte în această perioadă haine lejere, largi, din materiale naturale și de culori deschise, iar accesoriul cel mai important al unei ținute este pălăria, care apără persoana de insolație.

Pentru persoanele cărora le este greu să bea apă există o alternativă la fel de sănătoasă: iaurtul, acesta produce în organism același nivel de hidratare precum un pahar cu apă. La capitolul alimente, tendința cea mai sănătoasă sunt fructele și legumele de sezon precum pepenele roșu, prunele, castraveții și roșiile, acestea conțin o mare cantitate de apă.

Nu uitați să aveți grijă de cei mai firavi

Ieșenii trebuie să i-a în calcul faptul că în această perioadă grupele de persoane dependente de ajutor sunt în pericol, astfel copii, persoanele în vârstă și cele cu dizabilități au nevoie de o atenție suplimentară. Îngrijitorii acestor grupe de persoane trebuie să aibă în vedere nevoia constantă de hidratare.

Un alt aspect important în această perioadă de caniculă este acela de a rămâne în legătură cu persoanele care nu au îngrijitori, astfel specialiștii recomandă ca persoanele mai tinere să păstreze contactul permanent cu vecinii, rudele sau cunoștințele care locuiesc singure și sunt înaintate în vârstă sau au dizabilități.

Pentru a scădea efectul de disconfort termic se recomandă utilizarea aparatelor de aer condiționat, dar reglat cu 5 grade mai puțin decât temperatura ambientală, măcar pentru 2-3 ore pe zi.

Pentru cei care au ventilatoare este important de știut că acestea nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius.

Pentru reglarea temperaturii corporale se recomandă dușurile călduțe în urma cărora nu se șterge apa de pe corp.

Pentru a evita creșterea temperaturii din casă, ieșenilor li se recomandă să țină ferestrele expuse la soare închise, acoperite cu jaluzele/draperii.

Se recomandă deschiderea geamurilor dimineața devreme și seara când temperaturile sunt mai scăzute.

Meteorologii au emis o atenționare și recomandări din partea DSP nu au întârziat să apară, pentru ca ieșenii să știe cum trebuie să se păzească de caniculă.
Adauga un comentariu