Secretele istoriei

Athelstan, viteazul rege al Angliei

Publicat: 27 oct. 2014
3

Æthelstan (n. circa 894; d. 27 octombrie 939 in Gloucester) a fost rege al Angliei din 925 pana in 939. A recucerit teritoriile pierdute in 937 si a luptat impotriva danezilor, galezilor si scotienilor.

Cand Eduard a murit in iulie 924, Athelstan a fost acceptat de catre Mercia ca rege. Fratele sau vitreg, Ethelweard a fost conducator in Wessex, dar a murit la cateva saptamani dupa tatal lor. Athelstan a intalnit rezistenta in Wessex timp de mai multe luni si nu a fost incoronat pana in septembrie 925. In 927, el a cucerit ultimul regat viking ramas, York, facandu-l primul domnitor anglo-saxon al intregului regat al Angliei.

Vezi si Viata lui Henric al III-lea al Angliei

In 934, el a invadat Scotia si l-a fortat pe regele Constantin al Scotiei sa i se supuna, insa domnia lui Athelstan a fost resimtita de catre scotieni si vikingi, iar in 937 acestia au invadat Anglia. Athelstan i-a invins in Batalia de la Brunanburh, o victorie care i-a adus un mare prestigiu atat in Insulele Britanice cat si pe continent. Dupa moartea sa in 939, vikingii au preluat din nou controlul in York, si nu a fost recucerit pana in 954.

Vezi si Pretentia Mariei Stuart la tronul Angliei

Athelstan a centralizat guvernul. El a majorat controlul asupra productiei prin intalnirea cu persoanele de rang inalt din zonele indepartate a consiliilor sale. In aceste intalniri au participat si conducatorii din afara teritoriului sau, in special regi din Tara Galilor, care i-au recunoscut astfel suzeranitatea. Mai multe texte legale au supravietuit de la domnia sa decat la oricare alt rege englez din secolul al X-lea. Acestea arata ingrijorarea cu privire la jafurile pe scara larga, precum si amenintarea pe care a reprezentat-o ordinea sociala. Reformele sale juridice au fost construite pe baza celor ale bunicului sau, Alfred cel Mare.

Athelstan a fost unul dintre cei mai religiosi regi din Saxonia de vest, si a fost cunoscut pentru colectia sa de relicve si de fondator al bisericilor. Casa lui a fost centrul de invatare englez in timpul domniei sale si a pus bazele pentru reforma monarhala benedicta mai tarziu in acel secol. Nici un alt rege saxon de vest nu a jucat un rol mai important in politica europeana ca Athelstan si a aranjat casatoriile mai multor surori ale sale cu conducatorii continentali.

Adauga un comentariu