Casa si gradina

Atmosfera rustica englezeasca in casa ta – stilul Shabby Chic – GALERIE FOTO

Publicat: 28 mai 2012

Am tot auzit in ultima vreme vorbindu-se despre stilul Shabby Chic. M-am gandit de multe ori oare ce vrea sa insemne, insa nu m-am documentat niciodata. Pana acum.

Asadar, traducere libera: „Shabby Chic este un stil al designului de interior in care mobilierul si accesoriile sunt alese fie pentru varsta lor inaintata si semnele evidente de uzare, fie obiectelor noi li se da un aspect vechi. In acelasi timp, un aer minimalist, suav si feminin este scos in evidenta pentru a diferentia acest stil de decorul vintage; de aici cuvantul „chic” din numele sau„.

Shabby Chic a fost transformat din idee in brand in anul 1989 de catre designerul Rachel Ashwell, bazandu-se pe ideea de frumusete, confort si functiune. Confortul, frumusetea imperfectiunilor, alura obiectelor vechi si atractia catre un trai simplu si practic au fost conceptele brandului Shabby Chic.

Acest stil provine din Marea Britanie, mai exact din casele de la tara ale Marii Britanii si aminteste de o casa veche la sat, in care mobilierul este de buna calitate, insa uzat odata cu trecerea anilor.

Textilele caracteristice acestui stil sunt de obicei inul si bumbacul, albe sau in nuante pastel. Modelele sunt florale si se folosesc mai ales trandafirii. Aspectul cuverturilor, perdelelor si draperiilor este usor sters; ca sa obtii acest efect, inmoaie textila in inalbitor sau fa-i o baie in ceai.

Mobilierul Shabby chic are un aspect antichizat, si pe el se vad clar urmele timpului si numeroasele straturi de vopsea prin care a trecut, si este, de obicei, in culori pastel. Cele mai uzate portiuni sunt colturile si marginile lemnului. Daca doresti un astfel de aspect, trebuie sa slefuiesti usor mobila, insistand pe anumite locuri unde ar putea aparea semne de folosire indelungata.

Atentie, insa, acest aspect se obtine cel mai bine din piese de mobilier deja vopsite in mai multe straturi; altfel, va trebui sa vopsesti de vreo doua ori piesa inainte de a o slefui.

Pentru a acompania mobila, stilul Shabby Chic contine si o mare varietate de tapete, tablouri, picturi si textile care imita acel aspect vechi.

Culorile acestui stil sunt nuante pale de roz, verde sau bleu, gri deschis si alb. Poti combina diferite texturi, cum ar fi dungile cu patratele si textile florale pentru a obtine un aspect familiar si cat mai original.

Daca iti place acest stil, dar esti mai modernista, poti opta si pentru accente de culoare mai indraznete care sa scoata in evidenta anumite piese, dar asta in ideea in care vei si renunta -poate- la unul din celelalte elemente (tapet, cuverturi florale).

Ideea pe care se bazeaza acest stil este combinarea armonioasa de piese de mobilier, culori si textile, pentru a obtine un aspect vechi, dar deloc ieftin.

Fie ca esti o romantica incurabila, o modernista convinsa sau captiva in anii ’80, acest stil va fi pe gustul tau cu siguranta. Si chiar daca nu te incadrezi in niciuna din aceste categorii, sigur vei cugeta putin la cum ar fi sa iti decorezi casa in stilul taranesc englezesc.

Adauga un comentariu