Destinatii turistice

Atractia turistica aflata la 50 de kilometri de Sibiu. „E ca viata reala din trecut!”

Publicat: 12 aug. 2019
9

Fericiti sunt cei care pleaca in aceasta perioada in vacanta, cand se coc fructele si legumele in gradini.

Pe Valea Tarnavelor, in judetul Sibiu, localnicii pregatesc mancare pentru turisti cu roadele culese, proaspete si pline de arome. Iar satele sasesti, rasfirate printre dealuri, asteapta sa fie descoperite.

La doar 50 de kilometri de Sibiu, intram in Seica Mica, un sat intemeiat de sasi acum 7 secole. Asezarea e strajuita de o biserica inconjurata de ziduri de aparare.

Ghid: “Bisercile astea fortificate au un rol super simplu, cand te atacau indifrent cine, te retrageai si aveai inauntru posibilitatea sa bei apa, sa mananci, trebuia sa depozitez lucrurile pe care le aveai”.

In sat mai sunt 1000 de locuitori, care traiesc in buna pace si intelegere.

Localnic: ”In fiecare an prin rotatie, la cineva acasa, gatesc impreuna, danseaza impreuna, povestesc si se ajuta. Se naste un copil, toata vecinateatea participa la botez si la tot, se casatoreste cineva, la fel. Moare cineva, la fel”.

Tanara: “Am fost prin sat, am intalinit o femeie batrana de aproape 100 de ani care era in biserica si ne-a povestit in germana despre copilaria ei, despre traditiile de aici. E dincolo de experienta unui muzeu, e ca viata reala din trecut!”

Dupa plimbare vine si pofta de mancare, iar oaspetii sunt poftiti in curtea bisericii, unde gospodinele intind mesele la umbra.

Gospodina: “Primul platou il avem cu chisatura specifica zonei noastre. Chisatura din slanina, ceapa, oua fierte, toate proaspete din gospodaria noastra.”

Atmosfera unui pranz in familie ii cucereste pe toti, iar gustul bucatelor le aminteste de copilarie.

Barbat: “Totul a fost delicios! Toate felurile de carnati, snitelul, rosiile au fost incredibile!”

Femeie: “Astazi nu se mai numara nici o calorie, ne bucuram de o zi frumoasa, de oameni frumosi, de locuri frumoase si de mancare foarte buna.”

Pentru un asemenea ospat, fiecare mesean plateste 100 de lei, fara sa aiba restrictie la mancare. Banii ajung la cei care au pregatit masa si la finantarea unor proiecte locale.

Adauga un comentariu