Destinatii turistice

Atractiile Sibiului, promovate pe zone turistice

Publicat: 31 ian. 2013

Drumul branzei, Vamile Fagarasilor, Drumul verde al Vaii Hartibaciului, Drumul fortificatiilor si Drumul sarii sunt cele cinci trasee turistice tematice din judetul Sibiu care vor fi dezvoltate si promovate in urmatorii ani .

Atractiile judetului Sibiu vor fi valorificate prin gruparea lor in jurul unor teme specifice fiecarei zone. Consiliul Judetean Sibiu a constatat ca turistul care ajunge in Sibiu, indiferent de tipul de turism practicat, doreste sa descopere zona fara a pierde mult timp in alegerea sau cautarea obiectivelor. Pentru a ajuta vizitatorul sa-si organizeze sejurul si a-i oferi experiente autentice de vacanta, se va construi cate un traseu tematic in fiecare regiune etnografica a judetului. Traseul itinerant va contine atractiile de baza consacrate, care se pot vizita pe baza unui program stabilit, si atractii complementare – experiente autentice promovate in parteneriat cu actorii locali.

De asemenea, tot in vederea dezvoltarii turismului, Consiliul Judetean Sibiu va face demersuri pentru dezvoltarea zonei Paltinis-Cindrel, pentru dezvoltarea statiunii balneo-climaterice Bazna si a domeniului schiabil Balea, va amenaja terenuri multifunctionale pentru petrecerea timpului liber in mediul rural, va organiza „Zilele culturale ale judetului Sibiu” si va sustine initiativele publice si private prin Agenda culturala si cea sportiva.

Toate aceste obiective sunt facilitate de existenta unei infrastructuri de specialitate reprezentate de Centrele de Informare Turistica (CIT-uri): 10 din 15 active in 2012, la Sibiu (3), Rasinari, Cisnadie, Avrig, Saliste, Ocna Sibiului, Valea Viilor si Medias, sistemul complex de semnalizare turistica prin panouri informative (45 de panouri in 43 de localitati), panouri rutiere (132 de panouri in 38 de localitati pentru 40 de monumente istorice, 6 muzee si 8 CIT-uri), panouri de orientare pe drumurile nationale si judetene (50 de panouri) si prin instrumente de promovare: brosuri si ghiduri turistice, harti, pliante, reviste, website-ul www.sibiu-turism.ro, realizate prin AJTS.

„Turismul este unul dintre domeniile prioritare de dezvoltare pentru judetul Sibiu, Consiliul Judetean actionand in mod direct si prin intermediul institutiilor subordonate, dar si cu sprijinul Asociatiei Judetene de Turism Sibiu. Ne-am propus sa abordam intr-un mod inovativ patrimoniul natural si cultural al judetului, prin valorificarea identitatii specifice celor cinci regiuni distincte ale judetului Sibiu. Promovarea traseelor turistice tematice din judetul Sibiu va crea produse unitare in mintea consumatorului, gen Drumul branzei sau Drumul sarii, si va facilita dispersarea vizitatorilor in judet”, a declarat in conferinta de presa Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu.

Turism pentru fiecare

Tema pentru Regiunea Marginimea Sibiului, recunoscuta pentru traditia pastoritului si frecvent asociata cu marca locala „telemea de Marginimea Sibiului”, este „Drumul branzei”. Aici se vor crea puncte de prezentare, vanzare si promovare a branzeturilor si de informare despre traseu in satele cu traditie in fabricarea branzei. Se va identifica si amenaja o casa traditionala pe subiecte de transhumanta, mod de viata, produse locale, arta traditionala si se vor amenaja vechile trasee ale ciobanilor ca trasee de drumetie: marcare, panouri de informare, spatii de plecare/sosire, refugii. Totodata se vor reamenaja muzeele etnografice cu specific pastoral in parteneriat cu consiliile locale (Gura Raului, Rasinari, Gales, Tilisca, Poiana Sibiului, Jina)

Pentru Tara Oltului, tema propusa este „Vamile Fagarasilor”. Tara Oltului este teritoriul istoric de legatura intre imperii si regiuni romanesti, incadrat de raul Olt si Muntii Fagaras, care modeleaza vizual teritoriul si ofera conditii pentru practicarea unei game variate de activitati in aer liber, intr-un peisaj natural spectaculos. Se va trece la amenajarea de zone de plecare/sosire pe traseu cu parcare, spatiu de relaxare, panouri de informare si de orientare la Arpasu de Jos, Balea Lac, Cartisoara, Porumbacu de Sus, Avrig, Sebesu de Sus si Turnu Rosu. De asemenea e nevoie de realizarea de panouri de orientare in apropierea cabanelor din zona montana inalta, de realizarea de platforme de belvedere si panouri de orientare panoramice pe principalele varfuri: Negoiu, Vanatoarea lui Buteanu, Laita, Scara, Suru, Paltinu si de marcarea de trasee cu plecare din Sebesu de Jos. Se vor reface marcajelor cu plecare din Arpasu de Jos, vor fi amenajate refugii si un centru de vizitare pentru Situl Natura 2000 Muntii Fagaras, in parteneriat cu administratia sitului. De asemenea, se vor dezvolta trasee de bicicleta.

Pentru Valea Hartibaciului, tema aleasa este „Drumul Verde al Vaii Hartibaciului”. Aceasta zona este recunoscuta pentru biodiversitate, mestesuguri traditionale si pentru peisajul cultural neschimbat din perioada medievala fiind binecunoscuta ca zona in care se afla centrul geografic al Romaniei, la Dealu Frumos. Vor fi amenajate  trasee de interpretare a naturii si centre de vizitare si informare, iar o casa traditionala va fi reamenajata – centru educational in meserii traditionale (ex. cojocar, tesator, restaurator de mobila), de vizitare si informare.

Pentru Valea Tarnavelor, tema selectata este „Drumul fortificatiilor”. Aceasta zona se caracterizeaza prin multiculturalitate, prin concentrarea de biserici fortificate, dintre care siturile Biertan si Valea Viilor sunt inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, sau prin prezenta cetatii fortificate Medias. Se va trece la amenajarea peisagistica a spatiilor publice in jurul monumentelor din localitati precum Biertan, Valea Viilor, Bazna, Mosna, Axente Sever si la ingroparea retelei electrice la siturile UNESCO Biertan si Valea Viilor

Pentru Tara Secaselor, tema reprezentativa este „Drumul sarii”. Aceasta regiune este in prezent atractiva datorita complexului de lacuri sarate de la Ocna Sibiului. Existenta fostelor mine de sare, urmele unor bai romane, portiuni de drum roman, urmele constructiilor (villae rusticae, castre, locuri de popas) aferente drumurilor romane sunt motive de valorificare a acestei teme istorice. Se vor pune astfel in valoare, in aceasta zona, siturile arheologice de la Miercurea Sibiului si Ocna Sibiului, a urmelor de drumuri, bai si villae romane si se va amenaja un muzeu al sarii la Ocna Sibiului. Totdata se vor dezvolta trasee de bicicleta ca mijloc de descoperire a regiunii.loading...

Adauga un comentariu