Secretele istoriei

Atributiile lasate de Ion Antonescu regelui Mihai

Publicat: 28 oct. 2013
3
Prin Decretul Lege din 11 septembrie 1940 generalul Antonescu se autoproclama „Conducator al Statului„, iar o serie de alte Decrete Legi care au urmat precizau si raporturile dintre noul Conducator si institutia monarhiei. Prin acestea, generalul Antonescu limita drastic puterea regelui, spune prof. Sorin Turcanu, de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti:
„Una din functiile pe care i le-a dat regelui a fost aceea de a-l numi pe primul ministru insarcinat cu puteri depline. Antonescu vroia sa fie acest prim ministru cu puteri depline si avea nevoie ca acest lucru sa fie facut de rege, pentru a-i conferi legitimitate in fata poporului”. Altfel, conform noilor decrete legi, regele nu mai avea voie sa faca mai nimic. Doar sa bata moneda, sa confere decoratii, sa primeasca si sa acrediteze ambasadori, fara sa poata avea nici o capacitate de interventie in politica externa. Nu putea sa semneze tratate si nu avea nici un drept de initiativa legislativa, scrie realitatea.net.
Un monarh de vitrina, s-ar putea spune, fusese facut regele Mihai de catre generalul Antonescu. Nu era o noutate, si Mussolini procedase la fel cu regele Italiei. „Antonescu a procedat dupa modelul Mussolini, care avea un rege pe care l-a conservat din ratiuni de oportunitate. In 1944, regele Mihai a uzat de unul dintre putinele prerogrative pe care le mai avea, acela de a numi primul ministru si, in urma unei actiuni in spatele usilor inchise, in august l-a debarcat pe generalul Antonescu”, spune prof. Sorin Turcanu. Nu a fost lovitura de stat, tine sa precizeze istoricul, cum spun multi dintre cei ostili monarhiei, a fost exercitarea unui prerogrativ al monarhiei, in urma caruia generalul Antonescu a fost inlaturat.
Adauga un comentariu