Secretele istoriei

Atrocitatile nestiute din spatele frontului celui de-Al Doilea Razboi Mondial

Publicat: 11 dec. 2013
3
Daily Mail publica un reportaj emotionant, care prezinta viata din orasele Europei, la scurt timp dupa sfarsitul razboiului.
Si aici aveau loc lupte, poate mai cumplite decat cele de pe front, iar multe fapte descrise sunt mult prea atroce ca sa-si gaseasca o justificare in dorinta de supravietuire.
Batranii erau jefuiti pe strada, femeile violate cu bestialitate, iar magazinele sparte si jefuite. Cei care comiteau aceste orori erau deseori chiar vecinii victimelor.
In acele zile din mai 1945 insa, un accent sau un nume “mai exotic” putea fi condamnarea la moartea, pentru ca simpla banuiala ca o persoana era de partea inamicului (a nazistilor) aducea o sentinta definitiva. Femeile banuite ca au avut aventuri cu soldatii germani erau umilite in public, batute si rase in cap.
Reportajul se bazeaza pe o carte publicata de istoricul britanic Keith Lowe si intitulata Continentul salbatic (Savage continent).
El descrie „vanatoarea” de nazisti care a avut loc spre finalul razboiului si discriminarile care au inceput sa apara pe masura ce Cortina de Fie cobora treptat deasupra Europei.
In loc sa fie finalul unui cosmar, anul1945 a marcat inceputul anarhiei si razbunarii, scrie istoricul.
In Germania, 20 de milioane de oameni au ramasa fara adapost in urma bombardamentelor Aliatilor. Chiar daca nu toti civilii il sustinusera pe Hitler, razbunarea Armatei Rosii rusesti a fost cumplita.
In orasul Nemmersdorf, prima localitate ocupata de armata rusa, toti civilii au fost ucisi: femei, batrani, copii. Un corespondent de razboi elvetian le scria cititorilor ca nu poate descrie in cuvinte brutalitatea cu care au avut loc aceste crime si nici mutilarile ingrozitoare ale cadavrelor.
In alte orase, femeile erau violate in grup si apoi macelarite. Intr-o biserica din Gross Heydekrug, o tanara a fost crucificata pe altar, alaturi de doi soldati germani, scrie Lowe.
„Mii de femei au fost violate si ucise in orgii mai violente ca in Evul Mediu”.
In Napoli, femeile, indiferent de statutul lor social, ajunsesera sa se prostitueze pentru un pachet de mancare. Aceeasi solutie pentru supravietuire o gaseau si fetele de 10-12 ani din Grecia, Ungaria sau Olanda, care se vindeau soldatilor americani.
Si prizonierii germani din aceste tari aveau o soarta cumplita. Multi dintre ei au fost batuti si arsi de vii. Gardienii din lagarele naziste, recent eliberate de Aliati, erau torturati si ucisi in bataie chiar de evreii pe care il chinuisera la randul lor.
“Scene cumplite, adevarate crime de razboi, conform legislatiei actuale. Dar cine poate spune, cu mana pe inima, ca nu ar fi reactionat la fel atunci?” se intreaba retoric Lowe.
Adauga un comentariu