Magazin

Au analizat sangele celei mai batrane femei din lume si au facut o DESCOPERIRE UIMITOARE

Publicat: 24 apr. 2014
1

Nascuta in 1890, Hendrikje van Andel-Schipper a trait 115 ani, fiind la un moment dat declarata cea mai batrana femeie din lume. Pe langa longevitate, ea s-a bucurat si de o sanatate deosebita, avand judecata clara si sistemul circulator perfect functional pana in ziua mortii.

Hendrikje si-a donat corpul pentru cercetari stiintifice, iar acum expertii au analizat sangele ei si au aflat cum este afectat corpul uman de procesul de imbatranire, scrie descopera.ro.

Citeste si TOP ZECE ganduri PERICULOASE la care este mai bine sa renunti!

Cercetatorii au aflat ca durata de viata a unui om este limitata de capacitatea celulelor stem de a regenera tesuturile.

Aceste celule ajung la un moment dat la o stare de „epuizare” si incep sa moara, reducand astfel capacitatea corpului de a regenera tesuturile si celulele vitale, cum este sangele.

Citeste si Cum sa scoti AUR dintr-un telefon mobil

In cazul lui Hendrikje, doua treimi din celulele albe din sange care au ramas in corpul ei la moarte au provenit din doar 2 celule stem. Deci, aproape toate celulele stem din corpul ei murisera. Ceea ce este uimitor, avand in vedere ca oamenii se nasc cu aproximativ 20.000 de celule stem in sange, iar 1.000 din acestea sunt active permanent pentru a reface sangele, explica Henne Holstege, de la VU University Medical Center din Amsterdam, care a coordonat aceasta cercetare.

Citeste si Vesti ingrijoratoare! Vezi la ce varsta incepe sa imbatraneasca creierul

Sistemul imunitar al lui Andel-Schipper era atat de eficient incat elimina toate celulele cu mutatii periculoase, care ar fi putut produce cancer sau alte boli grave. In cazul batranei, toate mutatiile descoperite erau inovensive.

Citeste mai mult descopera.ro.

Adauga un comentariu