Stiri

Au aparut copyright trolls

Publicat: 20 iun. 2011

Desi Hollywood-ul a oprit masivele campanii de procese pornite in 2008 impotriva celor care descarcau ilegal fisiere in regim peer-to-peer, au aparut alte firme care s-au specializat pe obtinerea de profit din vanarea piratilor, potrivit PcWorld.com.

Aceste companii, denumite „copyright trolls„, incearca sa obtina profituri din actionarea in judecata a celor care descarca ilegal programe de pe net. Asa ca, daca vi se intampla sa descarcati melodii ale unor formatii de muzica obscure si credeti ca sunteti in siguranta, poate ca ar trebui sa fiti ingrijorat.

Aceste companii lucreaza in mai multe feluri, dar scopul final este acelasi: fortarea oamenilor sa plateasca anumite sume (de obicei intre 1.000 si 3.000 de dolari) fara a fi nevoie sa ajunga la tribunal.
Unul din modurile in care lucreaza acestia este, in faza initiala, identificarea continutului protejat care este descarcat online. Apoi, fara a avea legatura cu organizatiile care se ocupa cu protejarea drepturilor producatorilor continutului respectiv, ei contacteaza proprietarul contentului respectiv. Ulterior, incheie un contract cu acesta prin care capata dreptul sa dea in judecata, in numele lor, si sa imparta castigurile rezultate.

Interesant este faptul ca unele astfel de firme dau in judecata piratii care descarca ilegal continut pornografic pentru ca, potrivit expertilor, acestia sunt mai dispusi sa ajunga rapid la o intelegere in afara tribunalului.
In alte situatii, companiile respective vor cumpara drepturile contentului respectiv, apoi vor pune la dispozitia celor care doresc continutul respectiv, in mod ilegal, dupa care incearca sa obtina bani de la acestia inainte de a se ajunge la vreun proces.

In plus, unele companii de productie de la Hollywood angajeaza „copyright trolls” tocmai sa vaneze oameni care descarca, in mod ilegal, continut protejat produs de firma lor. Ultimul caz de acest gen este cel al Voltage Pictures, care lucreaza cu U.S. Copyright Group si care urmareste acum circa 25.000 de useri anonimi, care au folosit BitTorrent pentru a descarca ilegal copii ale filmului The Hurt Locker. U.S. Copyright Group a trimis scrisori prin care cerea respectivilor intre 1.000 si 3.000 de dolari pentru a nu se ajunge la proces. In caz contrar, potrivit mesajelor, se putea ajunge la tribunal unde daunele ar fi fost de circa 150.000 de dolari.

 loading...

Adauga un comentariu