Eveniment-Social

Au aparut primele probleme la examenul de Bacalaureat derulat la Iasi

Publicat: 29 iun. 2015
1

@ Ieri, la prima proba scrisa a sesiunii de vara a examenului de Bacalaureat, au aparut si primele probleme @ Astfel, deja doi candidati au fost eliminati din concurs @ De asemenea, in viziunea multora dintre absolventii claselor a XII-a, subiectele au fost destul de dificile @ Maine, urmeaza sa se deruleze o noua proba, respectiv cea obligatorie a profilului

Ieri, la prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat, la disciplina Limba si literatura romana, au fost înscrisi 5.714 candidati, dar 201 au absentat. Deja, un incident neplacut a si aparut in derularea testului. Pentru ca au pastrat telefonul asupra lor la intrarea în sala de examen, iar acesta a sunat în timpul tezei, doi liceeni au fost eliminati. Acestia nu se mai pot înscrie în urmatoarele doua sesiuni de Bacalaureat pentru a sustine examenul. Pe de alta parte, in conformitate cu programa de examen si cu matricea de specificatie stabilite de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), proba a vizat competentele de receptare si de producere a mesajelor scrise (inclusiv a unor mesaje care transpun în scris strategii si reguli de exprimare orala – n.r.), iar structura subiectelor a permis rezolvarea acestora în trei ore.

Citeste si: OFICIAL! Toate detaliile despre prima proba scrisa la Bacalaureat, la Iasi

„Subiectul I, de 30 de puncte, include fragmente de text apartinând genului dramatic «Trei generatii» de Lucia Demetrius, pentru filiera teoretica – profil real, filiera tehnologica, filiera vocationala – toate profilurile, cu exceptia profilului pedagogic, respectiv «Ultima ora» de Mihail Sebastian, pentru filiera teoretica-profil umanist si filiera vocationala – profil pedagogic. Textul de tip argumentativ de la subiectul al II-lea le ofera candidatilor posibilitatea de a-si demonstra nu numai competentele specifice redactarii unei astfel de compuneri, cât si cultura generala, propriile pasiuni sau experientele de lectura… La subiectul al III-lea, tot de 30 de puncte, eseul de 600-900 de cuvinte solicita prezentarea particularitatilor de constructie a unui personaj într-un text narativ studiat apartinând lui Ion Creanga, George Calinescu sau Marin Preda (selectie posibila din «Povestea lui Harap-Alb» de Ion Creanga, «Enigma Otiliei» de George Calinescu, «Morometii» de Marin Preda sau alte texte studiate din opera prozatorilor mentionati). În ansamblu, variantele au fost de nivel mediu, echilibrate în functie de filiera si profil, cu abordarea unor aspecte referitoare la cele doua genuri literare (dramatic si epic)”, a transmis prof. Cezar Zaharia, inspector de specialitate. Examenul continua astazi, 30 iunie, cu proba din cadrul Bacalaureatului bilingv francofon, unde sunt înscrisi 58 de candidati din Iasi. Urmeaza ca maine, 1 iulie, sa se deruleze proba obligatorie a profilului – proba E)c) – tot proba scrisa.

Adauga un comentariu