Securitate

Au aparut virusi pentru Mac OS X

Publicat: 20 mai 2011

De mult timp fanii Apple si ai sistemelor de operare de la Apple, cu precadere Mac OS, au folosit ca argument suprem faptul ca Mac-ul nu are virusi. Avem vesti bune: Mac-ul poate avea virusi, si mai nou chiar are virusi, troieni si alte mallware. Si nu sunt ironic când spun ca sunt vesti bune? Fiindca asta înseamna ca Mac OS X a ajuns suficient de important si de raspândit pentru a primi atentia “dezvoltatorilor” de mallware.

Asadar, sa trecem la subiect. Recent a aparut un virus care se prezinta utilizatorului de Mac OS X ca si antivirus (reteta clasica) si care sugereaza ca utilizatorul sa ruleze o verificare de securitate. Odata acceptata sugestia, este descarcat virusul si instalat pe sistem. Virusul se prezinta sub diferite nume: Apple Security Center, Apple Web Security, Mac Defender, Mac Protector si posibil multe alte nume.

Din fericire, deocamdata virusul nu este foarte destept, si e nevoie ca utilizatorul sa interactioneze cu aplicatia de mai multe ori pentru ca virusul sa se instaleze confortabil pe sistem, însa e de asteptat ca pe viitor lucrurile sa se schimbe si astfel de aplicatii mallware sa apara neinvitate pe sistemele Mac OS. Printre interactiuni la un moment dat aplicatia cere si credentialele de administrator, care sunt în acest mod compromise.

Dupa ce s-a instalat, virusul pretinde ca este un program antivirus neînregistrat, îti prezinta câteva alerte false de presupusi virusi si te invita sa îl înregistrezi. Daca nu te-ai prins pâna aici si ai introdus informatiile de pe cardul de credit poti sa te astepti ca acesta sa fie golit foarte rapid.

Cum sa scapi de virusii de MAC OS X

În primul rând daca ai apucat sa îl instalezi, nu mai introduce nicio informatie personala în nicio alta aplicatie pâna când nu ai scapat de virus.

Apoi închide toate ferestrele aplicatiei folosind Command+Q de pe tastatura sau cu click pe x-ul rosu din coltul din stânga sus al fiecarei ferestre.

Acum du-te pe harddisk sa Applications -> Utilities si deschide Activity Monitor. Acolo gasesti procesul MacProtector si dai click pe Quit Process.

Confirmi apoi în urmatorul popup ca vrei sa faci Quit.

Deschizi apoi Meniul Apple si mergi pe System Preferences, unde selectezi Accounts în noua fereastra. Daca nu îti da voie sa faci modificari dai click pe lacatelul din stânga-jos si introduci parola de administrator ca sa activezi modificarile.

Selectezi apoi utilizatorul tau si apoi faci click pe Login Items. Acolo selectezi MacProtector si faci click pe semnul minus din partea de jos a ferestrei.

Închizi System Preferences si te duci înapoi la folderul de Applications. Gasesti MacProtector ca aplicatie instalata si o muti frumos în Trash, cu drag-drop sau click dreapta si Move to Trash.loading...

Adauga un comentariu