Local

Au crezut ca-i vor da pe toti pe spate. Ce au patit dupa ce au frecventat aceste locuri

Publicat: 06 aug. 2015
1

@ Atat femeile, cat si barbatii au devenit obsedati de aceasta activitate @ Daca nu intra macar o data pe saptamana in aceste locuri, inseamna ca nu sunt in rand cu lumea @ Nu au crezut ca li se poate intampla asa ceva

Principala activitate in ultima perioada a tinerilor este de a merge la sala de fitness, pentru ca in zilele de plaja corpul sa arate ca in reviste. Ceea ce acestia nu stiu este pretul pe care trebuie sa il plateasca pentru cateva ore de placere. In ultima vreme, persoanele care ajung la cabinetele de reumatologie sunt foarte tinere, fenomen ce a luat amploare. Daca inainte doar batranii aveau parte de tratamente pentru dureri de oase sau de spate, medicii afirma faptul ca numarul tinerilor care ajung la consultatii si se plang de durerile de spate este din ce in ce mai mare, prezentandu-se atat femei, cat si barbati. Exercitiile facute fara ajutorul unui antrenor in sala de fitness pot produce urmari destul de grave asupra sanatatii corpului. Toti cei care merg la sala ar trebui sa stie ca durerile nu apar din cauza faptului ca fac sport, ci din cauza faptului ca modul in care fac sport in sala de fitness este incorect.

Traumatismele care duc la aparitia durerilor de spate sunt provocate de miscari gresite, ce duc la mici intinderi sau leziuni microscopice ale musculaturii si tendoanelor, si de obicei sunt usor de tratat. O alta afectiune este hernia de disc, considerata cea mai severa afectiune a coloanei vertebrale in zona lombara. In cazul aparitiei durerilor de spate, medicii recomanda incetarea imediata a efortului fizic care solicita mijlocul corpului. „Pentru persoanele care fac prea mult efort fizic este obligatoriu sa stea la pat. Pentru reducerea spasmului muscular, a inflamatiei articulatiilor si ligamentelor si a durerii se poate asocia o medicatie antiinflamatorie usoara, iar cu ajutorul fizioterapiei, spasmul si inflamatia musculaturii dorsale pot fi reduse semnificativ”, a precizat prof. dr. Dorin Bejan, medic primar reumatolog.

In paralel, pot fi afectati cei care nu fac efort fizic mai deloc

O alta situatie in care pot aparea probleme si dureri de spate este la polul opus, in cazul celor care la locul de munca nu fac deloc efort fizic si stau in fata calculatorului. Munca pe scaun presupune miscari putine, repetate in mod automat, fara efort fizic prea mare.

„Cei care au o munca sedentara nu isi dau seama ce urmari grave pot aparea in timp. Aceste urmari vin pe neobservate, adesea neglijate din cauza altor prioritati sau din nestiinta. Boala si imbatranirea se instaleaza mult mai repede si chiar si decesul survine precoce la o treime dintre oamenii cu astfel de profesii”, a declarat medicul reumatolog. In cazul acestor persoane, care muncesc doar la birou, prevenirea se poate face simplu, apelandu-se la un stil de viata normal si sanatos. In primul rand, alimentatia trebuie sa fie asigurata zilnic, adaptata cantitativ si calitativ varstei. Gimnastica de intretinere trebuie facuta zilnic de un om cu munca sedentara, asa cum o persoana care face gimnastica in mod repetat are nevoie de repaus si odihna. Exercitiile de balneofiziokinetoterapie specializate asigura o revizie si o reparatie periodica a organismului, fara aport de medicamente.

„Medicii recomanda ca orice persoana, indiferent ca face sport de performanta sau lucreaza in spatele unui birou, sa mearga la consult periodic, la 6 luni, pentru a avea o stabilitate in evolutia sanatatii sale”, a mai precizat prof. dr. Dorin Bejan.

Adauga un comentariu