Economic Local

Au derulat afaceri de succes cu ajutorul Start-Up Nation. Ei sunt iesenii care au reusit sa-si dezvolte afacerile de sute de mii de euro – FOTO

Publicat: 20 mai 2019

@ Unul dintre programele de succes care se deruleaza in Iasi este Start-Up Nation @ Mii de ieseni au reusit sa-si dezvolte afacerile cu banii primiti in cadrul programului @ Acestia au deschis patiserii, service-uri auto sau firme in domeniul IT

Programul Start-Up Nation, derulat in ultimii 3 ani, a fost un real ajutor pentru multi dintre iesenii care s-au inscris in program si au obtinut banii de la stat. Interesul acestora penru program a crescut in fiecare an.

In anul 2017, cand s-a lansat pentru prima data programul Start-Up Nation, au primit finantarea 400 de ieseni, in anul 2018, 700 de antreprenori si-au infiintat afaceri cu bani de la stat, iar anul acesta numarul lor va fi mai mare, de aproximativ 1.000 de beneficiari. Doi dintre iesenii care au primit banii in cadrul programului au deschis o patiserie si un service auto.

Unde se investesc banii?

Carmen Popa a obtinut 44.000 de euro in cadrul acestui program. Cu banii primiti a deschis o patiserie cu produse 100 la suta naturale. Beneficiara programului a creat 4 noi locuri de munca si a achizitionat utilaje performante necesare derularii afacerii. "Am zis ca trebuie sa facem ceva si in Iasi, in materie de placinte. De aceea am aplicat in cadrul programului si am luat banii de la stat. Am preferat sa cumparam utilajele necesare, care sunt destul de scumpe, si nu o masina. Noi avem in total 6 angajati si doua puncte de vanzare a produselor. Cel mai greu pentru noi a fost gasirea angajatilor. Am avut o perioada in care am pregatit fetele de la scolile profesionale, care nu aveau un loc de munca, si dupa ce lucrau cateva luni, consumam timp si materie ca sa invete, spuneau ca pleaca in strainatate, sa vada lumea. Noi facem produse naturale, fara drojdie sau amelioratori, conservanti. Placintele sunt facute din foi subtiri, care contin doar apa, faina si sare. Nu punem oua in compozitia pentru placinte", sustine Carmen Popa.

Vezi si: Om de afaceri in toata regula, la doar 23 de ani! Un tanar a dat lovitura in afaceri, la Iasi. Vinde produse consumate zilnic de ieseni – FOTO

Un alt iesean care a obtinut bani de la stat pentru dezvoltarea unei afaceri este Mihai Tudorancea. Ieseanul a luat banii pentru a-si deschide un service auto. "Eu sunt la baza inginer mecanic, deci nu m-am decis foarte greu sa imi dechid afacerea. Am vrut sa am ceva al meu, sa nu mai fiu angajat full time in diverse firme. Nu a fost greu sa obtin banii pentru ca lucrurile se deruleaza destul de repede. Chiar am fost placut surprins sa vad ca lucrurile se misca si la noi in tara, contrar celor spuse de multi nemultumiti. Eu am creat doua locuri de munca si banii primiti au fost un real ajutor pentru mine, ca antreprenor", sustine tanarul iesean.

In acest an, in cadrul programului Start-Up Nation, s-au inscris peste 1.000 de ieseni, insa, dupa evaluarea administrativa a dosarelor, numarul maxim finantat ar putea fi de o mie de persoane.

Adauga un comentariu