Curiozitati

Au descoperit o mumie de 500 de ani in varful muntelui. Cand au analizat-o cu aparate ultraperformante, cercetatorii au fost socati

Publicat: 01 ian. 2017
9
Se cunoaste faptul ca in imperiul sud-american al incasilor erau facute jertfe omenesti. De obicei, jertfe pentru zeitati deveneau prizonierii din triburile inamice. Insa, in cazuri exceptionale, erau sacrificate chiar si vietile propriilor lor copii. Cateva dintre aceste victime rituale s-au pastrat excelent si pana in prezent, stand in ghetarii din Anzi mai mult de 500 de ani. Si acum aceste mumii inghetate ne dezvaluie secretele civilizatiei lor stravechi. Cercetarea lor permite intelegerea traditiilor, culturii si a modului de viata existente in imperiul incas.
Aceasta descoperire senzationala a fost realizata de celebrul arheolog german Johan Reinhard. El s-a indreptat intentionat spre varful vulcanului Llullaillaco, presupunand ca in ghetarii de acolo puteau fi gasite ramasite omenesti bine pastrate. Insa aceasta descoperire a intrecut toate asteptarile lui! La inaltimea de 6.706 metri a fost descoperita mumia integra a unei adolescente. Nici nu ne vine sa credem ca ea a murit cu mai mult de 500 de ani in urma.
Numeroasele cercetari au aratat ca la momentul mortii sale fetita avea intre 13 si 15 ani. De asemenea, nu au fost descoperite semne de moarte violenta. Fecioara din Llullaillaco era imbracata in haine scumpe, iar parul ei era ingrijit si impletit in codite subtiri.
Cercetarea continutului gastric al fetitei a aratat ca in ultimul an de viata ea s-a hranit cu alimente calitative, de elita. Probabil, alimentatia i-a fost modificata dupa ce a fost aleasa pentru jertfire. Doar initial fetita consuma hrana traditionala a taranilor — cartofi si alte legume. Iar in ultimul an din viata sa, ea a inceput sa fie hranita intensiv cu carne si porumb, scrie perfectmedia.tv.
Pe langa acestea, in ultimele luni de viata fetita era ospatata frecvent cu frunze de coca si alcool. Probabil, aceste lucruri trebuiau sa reduca impotrivirea fetitei inainte de iminenta sa moarte. Se presupune ca inainte de ascensiunea rituala pe Llullaillaco ea a fost drogata si imbatata, iar apoi pur si simplu lasata sa inghete intr-un loc special din varful vulcanului.
Obiectele gasite langa trupul fetei arata ca ea a facut parte din ritualul de sacrificare.
Adauga un comentariu