Stiri medicale

Au fost creati primii neuroni artificiali care functioneaza pe principiul celor din organismul uman

Publicat: 11 aug. 2016
7

Neuronii artificiali au fost realizati de IBM din materiale conventionale si sunt usor de miniaturizat la scara nanometrica. Astfel vor putea fi realizate viitoare „creiere artificiale„. Neuronii artificiali pot fi grupati in retele capabile sa transfere semnale electrice intr-un mod similar creierelor biologice.

Experimentul desfasurat la un centru de cercetare din Zurich a inclus o retea de 500 neuroni artificiali, conectati pentru a simula interactiunile care apar in mod normal in creierul animalelor. Adevarata provocare a fost insa miniaturizarea neuronilor artificiali la scara microscopica fara a pierde functionalitatea si gasirea unei modalitati de obtinere care sa recurga doar la materiale si procedee de fabricatie bine cunoscute.

Conform Go4it, cn timp ce neuronii organici folosesc membrane cu rol de poarta pentru semnalele electrice, necesitand un anumit nivel de energie pentru activare, versiunea artificiala propusa de cercetatorii IBM substituie acest element cu o bariera realizata dintr-un amestec numit GST (germaniu-antimoniu-teluriu), folosit deja ca ingredient in producerea discurilor optice. Bariera GST functioneaza prin schimbare de faza, de la stare amorfa (izolator) la cristalina (conductor de elctricitate), si este declansata prin incalzirea ce apare la aplicarea semnalelor electrice.

11 alimente pentru o minte ascutita si neuroni functionali 

Similar analogului biologic, neuronii artificiali prevazuti cu bariera GST sunt activati atunci cand sarcina electrica depaseste un nivel minim prestabilit, dupa care se auto-reseteaza la starea initiala non-conductoare de electricitate. Crucial pentru duplicarea modului de functionare a unui creier real, neuronii artificial au fost proiectati pentru a avea un anumit nivel de impredictibilitate, in sensul ca barierele GST nu revin niciodata la exact aceeasi configuratie dupa activare. Astfel, interactiunile intre neuroni nu pot fi niciodata complet predictibile, acelasi „gand” procesat de reteaua neuronala ducand la „concluzii” diferite in functie de starea in care se gaseste creierul artificial si informatiile procesate anterior.

Cu ajutorul acestor neuroni, cercetatorii IBM spera sa poata crea computere capabile sa mimeze modul eficient de procesare paralela intalnit in creierul organismelor vii. Odata depasit acest obstacol, o provocare si mai mare ar putea fi crearea unui „software” adecvat, modul de functionare paralel si cu rezultate impredictibile nefiind tocmai compatibil cu limbajele de programare actuale.

 Oamenii au acelasi numar de neuroni ca babuinii

Adauga un comentariu