Secretele istoriei

Au fost primii oameni ai cavernelor din Europa canibali?

Publicat: 06 ian. 2014
Primii oameni ai cavernelor din Europa obisnuiau „sa macelareasca si sa manance creierele copiilor”, carnea umana facand parte, in acea perioada, din dieta lor zilnica, potrivit unui studiu al cercetatorilor spanioli, informeaza dailymail.co.uk, citat de jurnalul.ro.
 In urma testelor efectuate pe fosile umane descoperite in Spania, cercetatorii au ajuns la concluzia potrivit careia canibalismul facea parte din viata zilnica a primilor oameni care au trait in Europa, in urma cu aproximativ 800.000 de ani.
Oasele descoperite in pestera Gran Dolina (Spania) prezinta urme de taieturi si alte semne ce au fost facute cu unelte primitive din piatra.
Printre oasele de bizoni, oi, capre si alte animale, oamenii de stiinta au descoperit ramasitele pamantesti a cel putin 11 copii si adolescenti care au fost „macelariti”.
Oasele prezinta anumite semne care indica faptul ca au fost sparte, pentru a permite extragerea maduvei, un aliment cu potential nutritiv ridicat. Aceleasi semne se regasesc si pe cutiile craniene ale victimelor, sugerand faptul ca si creierele lor au avut aceeasi soarta.
Urmele de pe oase si de la baza craniilor descoperite indica faptul ca victimele au fost decapitate, a explicat José Maria Bermúdez de Castro, de la National Research Center on Human Evolution din Burgos, coordonatorul studiului.
Oamenii de stiinta, noteaza Mediafax, sunt de parere ca oamenii cavernelor isi devorau semenii atat pentru a-si asigura necesarul nutritiv, cat si pentru a-si ucide rivalii din triburile cu care se invecinau. Copiii erau tinte predilecte, deoarece erau mai putin capabili sa se apere.
Oasele victimelor umane dateaza din perioade diverse, care alcatuiesc un interval de circa 100.000 de ani, sugerand astfel ideea ca oamenii cavernelor practicau canibalismul nu doar in perioadele in care resursele de hrana erau sarace.
In plus, cercetatorii au remarcat ca oasele umane erau aruncate in acelasi loc cu oasele altor animale, intarind astfel ipoteza potrivit careia canibalismul nu avea o semnificatie religioasa.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit