Eveniment-Social

Au fost publicate rezultatele finale de la Definitivat 2022! Câți candidați ieșeni au promovat examenul

Publicat: 05 aug. 2022
Tanara scriind la tabla
Au fost publicate rezultatele finale de la  Definitivat 2022

Ministerul Educației a publicat ieri, 4 august 2022, rezultatele de la examenul național de definitivare în învățământ. Astfel, anul acesta, după rezolvarea contestațiilor, 279 de candidați din județul Iași au promovat și obținut definitivarea în învățământul preuniversitar

La nivelul județului Iași, rata finală de promovare înregistrată la examenul național pentru definitivare în învățământ, după soluționarea contestațiilor, este de 71,72%, în creștere cu 2,57%, comparativ cu rezultatele inițiale

Numărul candidaților cu nota 10 a rămas la fel ca în momentul în care au fost afișate primele rezultate.

Rezultatele finale de la examenul de Definitivat 2022

În sesiunea 2022, în cadrul examenului de Definitivat, au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea contestațiilor la proba scrisă, 5.136 de candidați cu medii între 8 și 10.

Dintre cei 8.615 candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost prezenți la proba scrisă cei 7.586 de candidați (93,65%) care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologia de examen. Dintre aceștia, 325 de candidați s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă. Șase lucrări au fost anulate în centrele de evaluare.

Proba scrisă a fost susținută la 98 de discipline.

„După evaluarea contestațiilor depuse, 87 la număr, 279 de candidați au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8, în condițiile în care, după afișarea primelor rezultate, au fost declarați promovați 269 de candidați. Dintre aceștia, 1 candidat a promovat examenul cu media 10. Totodată, 43 de candidați au obținut medii cuprinse în intervalul 9,50–9,99, iar 172 de candidați au obținut note între 5 și 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 22 de candidați”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Contestațiile au generat modificări de note pentru 85 de candidați.

Conform legislației în vigoare, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale care trebuie să fie de cel puțin 8 pentru promovarea examenului.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenți 408 candidați. Dintre aceștia, 19 candidați s-au retras. Niciun candidat nu a fost eliminat pentru fraudă, dar o lucrare a fost anulată în centrele de evaluare.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Adauga un comentariu