News Flash:

Au fost stabilite categoriile de programatori care nu vor mai plati impozit pe venit

30 Iulie 2001
1194 Vizualizari | 0 Comentarii
•Conditia esentiala este ca persoanele in cauza sa detina diploma de absolvire eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, cu profilul Automatica si Calculatoare

Guvernul a stabilit categoriile de programatori care vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit. De curand, Executivul a emis un act normativ prin care promitea programatorilor o facilitate fiscala destul de importanta si anume scutirea de la plata impozitului pe venit. O mare parte din cei care isi desfasoara activitatea in acest domeniu urmau sa primeasca salarii mai mari (drepturile salariale ale acestor angajati fiind si pana acum suficient de ridicate). In plus, activitati de acest gen urmau sa fie foarte cautate atat de catre persoanele ce doreau sa infiinteze o societate cat si de cei care erau in cautarea unui loc de munca. Insa, bucuria celor in cauza avea sa fie de scurta durata deoarece Executivul a limitat acordarea acestei facilitati doar la persoanele care detin o diploma de programator sau automatician, eliminand astfel pe cei care desfasoara aceasta activitate fara a avea o pregatire in domeniu. Conform variantei finale a ordinului comun emis de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, vor beneficia de scutiri de la plata impozitului pe venit urmatoarele categorii de personal: analist, programator, proiectat sisteme informatice, consultant in informatica, inginer de sistem in informatica, administrator de baze de date, inginer software si manager de proiect in informatica. Varianta initiala a ordinului cuprindea 14 categorii de personal, fiind practic eliminate in forma finala urmatoarele ocupatii: inginer aplicatii, manager sistem informational, management informatic, cercetatori in informatica si asistenta de cercetare in informatica. Angajatii societatilor comerciale romane a caror obiect de activitate secundar corespunde codurilor CAEN 7210, 7220, 7230 sau 7240 beneficiaza de scutirea de impozitul pe venit in conformitate cu prevederile Ordonantei 94/2001 daca posturile pe care sunt angajati corespund listei de ocupatii mentionate, postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama societatilor comerciale, cum ar fi centrul de calcul, directie, departament, serviciu. De asemenea, persoanele care urmeaza se beneficieze de facilitatile fiscale promise de Guvern trebuie sa detina o diploma de absolvire eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, cu profilul Automatica si Calculatoare, respectiv diploma de absolvire a unei sectii cu specializarea informatica eliberata de o alta institutie superior acreditata. Documentele care se au in vedere la incadrarea ocupatiilor specifice sunt actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale, organigrama angajatorului, fisa postului, copie legalizata dupa cartea de munca, comanda interna aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creare de programe pe calculator, balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pe calculator.
Cornelia LAZARESCU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1238 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013639 (s)