News Flash:

Au furat 10 miliarde din condei - FOTO, VEZI FACSIMILE

12 Iulie 2010
7174 Vizualizari | 5 Comentarii
Constantin Comanescu si Relu Fenechiu
• 2+2=6 - aceasta este schema incredibila dupa care s-a furat de la Apele Romane • La digul de la Prut s-au platit lucrari ce nu au fost niciodata efectuate • Beneficiarul acestei fraude a fost firma Com Beton SA, patronata de omul de afaceri Constantin Comanescu • Patronii acestei afaceri scandaloase, prin legaturile lor, sunt deputatul PNL Relu Fenechiu, fostul director al Directiei de Ape Prut, si Constantin Comanescu

In editia de astazi, cotidianul BUNA ZIUA IASI continua seria dezvaluirilor legate de jaful ce a fost comis la Apele Romane, in anul 2008, sub patronajul trioului Relu Fenechiu, Constantin Comanescu si Corneliu Cretu. Episodul de astazi este dedicat falsurilor grosolane in baza carora Apele Romane, prin Directia de Ape Prut, a platit firmei lui Comanescu 57 miliarde lei vechi. In primul episod, "Jaf cu premeditare la Apele Romane", BZI arata ca firma Com Beton SA a beneficiat de cinci contracte, in valoare totala de peste 57 miliarde lei vechi, prin incalcarea legislatiei achizitiilor publice. Invocandu-se o asa-zisa situatie de urgenta, Apele Romane, prin Directia de Ape Prut, a incredintat direct, fara licitatie, cinci contracte firmei Com Beton SA. In dosarul de evaluare a ofertei apar documente ce au fost emise, dupa hotararea de adjudecare, fapt contrar legii, iar situatia de urgenta nu a existat, din moment ce lucrarile fusesera incluse in planul de investitii pe 2008. In editia de astazi, BZI scoate la iveala facturi, situatii de lucrari si devize false, pentru lucrari neefectuate, dar pentru care firma Com Beton SA a incasat zeci de miliarde. Metoda folosita pentru alimentarea conturilor Com Beton SA cu sume nejustificate este extrem de simpla, dar si foarte grosolana!
Este ca si cum, la un restaurant, un ospatar mai "descurcaret" trece pe nota de plata trei portii in loc de doua, cat au consumat clientii. Totusi, daca respectivii clienti isi dau seama ca puteau fi trasi pe sfoara si ospatarul reuseste sa inventeze o scuza, in cazul de fata ce-i furat e bun furat, iar pagubitul (statul roman) nu are pe nimeni de partea sa sa-l apere.

Primul fals

In randurile de mai jos, BZI demonstreaza falsurile grosolane, comise pentru ca in buzunarele lui Comanescu sa ajunga peste zece miliarde de lei vechi. Pe data de 2 decembrie 2008, la 11 zile de la semnarea celor cinci contracte, SC Com Beton SA emite factura nr. 51385 în valoare de 2.347.200 lei noi (adica 23.472.000.000 lei vechi) reprezentand lucrari efectuate în cadrul proiectului "Supraînaltare dig mal drept rau Prut în zona Sculeni". Valoarea facturii reprezenta peste 77 la suta din valoarea totala a contractului. Factura respectiva a fost emisa în baza unor situatii de lucrari vizate de dirigintele de santier si de catre angajatii Directiei Ape Prut, care prin semnatura si parafa lor au legitimat si facilitat furtul si falsurile comise de angajatii Com Beton SA. Suma aceasta a fost defalcata pe doua directii: transa aferenta "fondului de mediu" si transa aferenta "bugetului de stat". Astfel, din cei peste 23 de miliarde de lei, 14 miliarde au provenit de la fondul de mediu si 9,472 miliarde de la bugetul de stat. Cum spuneam, pentru decontarea acestor sume, Com Beton SA a întocmit mai multe situatii de lucrari. Iar aici apare primul furt: situatia de lucrari aferenta fondului de mediu este falsificata si acceptata la plata prin complicitatea dirigintelui de santier si a angajatilor Directiei de Ape Prut.
In ce consta falsul comis pentru furtul a peste 8 miliarde de lei? La întocmirea unei situatii de lucrari se foloseste un soft specializat. Se introduc în acel program categoriile de lucrari efectuate, cantitatile realizate si pretul unitar. Softul genereaza automat documentele si calculeaza totalurile partiale si generale, realizand în acelasi timp si centralizatoarele aferente situatiei de lucrari respective defalcate pe materiale, manopera, utilaj si transport. Reprezentantii Com Beton SA au introdus în program categoriile de lucrari, cantitatile respective si pretul unitar. Documentul generat si listat a fost falsificat apoi în zona totalurilor generale, adica asupra sumelor de plata, fiind aplicate alte sume mai mari (prin scanare si suprapunere sau prin xeroxare si suprapunere). Cum demonstram acest lucru? Simplu. Daca adunam sumele rezultate din înmultirea pretului cu respectivele cantitati rezulta alte sume, mai mici (vezi facsimil). Cum softul nu are cum sa greseasca o simpla adunare, este clar ca la mijloc a fost vorba de interventia frauduloasa a angajatilor Com Beton pentru a încasa sume de bani necuvenite.

2+2=6?!

Aritmetica spune clar ca 2+2=4. La Apele Romane, angajati ai statului roman au învatat de la firmele lui Comanescu ca adunarea se face dupa cu totul si cu totul alte reguli. Nu stim daca pentru a prinde mai repede noile formule de adunare au fost stimulati si sau financiar, dar acest lucru este de datoria procurorilor sa le afle. Astfel, în situatia de lucrari pentru decontarea de la fondul de mediu totalul înscris pe documentul vizat de dirigintele de santier si reprezentantii Apele Romane era de 1.106.410,85 lei. Dupa trecerea prin recapitulatii (cheltuieli directe - dari la stat aferente salariilor -, cheltuieli indirecte si profit), suma finala a ajuns la 1.470.000 lei fara TVA.
In realitate, atunci cand adunam subtotalurile de care vorbeam mai sus, suma reala pentru lucrarile efectuate era de 648.504,28 lei, adica cu peste 450.000 lei mai mica. Dupa trecerea prin recapitulatii, suma reala de plata trebuia sa fie aproximativ 800.000 lei fara TVA. Facand diferenta între suma care s-a încasat si suma reala care se cuvenea daca se realizau lucrarile mentionate, rezulta ca firma Com Beton a furat statul roman de peste 8 miliarde de lei vechi. Cei peste 200.000 de euro furati reprezinta peste 25 la suta din valoarea întregului contract.

Al doilea fals

Alta lucrare, aceeasi metoda ingenioasa de furt. Tot pe 2 decembrie Com Beton a emis si factura nr.51383 în valoare de 478.070 lei inclusiv TVA, reprezentand peste 77 la suta din valoarea totala a contractului. Lucrarile facturate erau aferente obiectivului "Amenajare rau Prut în zona localitatii Petresti". Ca si în primul caz, platile acestor lucrari s-au efectuat din doua surse: fond de mediu si buget de stat. Tot ca si în cazul primului furt prezentat, situatia aferenta fondului de mediu a fost falsificata. Astfel, la situatia de lucrari si extrasele anexe privind lucrarile de terasamente decontate din fondul de mediu, valoarea reala a lucrarilor, asa cum reiese din adunarea subtotalurilor este de 114.670,12 lei. Reprezentantii Com Beton au falsificat valoarea finala dupa aceeasi metoda descrisa mai sus, rezultand suma de 242.722,73 lei, adica o frauda de 128.052,61 lei. Dupa trecerea prin recapitulatii, prin cota de indirecte, profit si TVA, frauda se cifreaza la suma de 215.411 lei, adica aproximativ 35% din valoarea totala a lucrarii. Acesti bani nu au acoperire în situatiile de lucrari si nici nu au fost justificati pana la finalul contractului.
Cele doua situatii de lucrari falsificate au fost confirmate de fiecare data de aceleasi doua persoane: Petru Deliu, director tehnic, si Gheorghe Frasinaru, sef birou investitii. In total, prin aplicarea acestei metode, Com Beton a furat peste 1.017.000 lei (adica peste 10 miliarde lei vechi) avand complicitatea dirigintelui de santier si a angajatilor Directiei Ape Prut. Iar tot acest jaf s-a comis sub obladuirea baronului liberal Relu Fenechiu si a cumatrului acestuia, Corneliu Cretu, fost director al directiei în acea perioada.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Corneliu Cretu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (5)

Ponta  | #114492
Trimitetii aceste dovezi si nesimtitului de Basescu, care s-a facut negru de furie cand a auzit ca s-a furat la diguri, si a inceput sa acuze ca se minte poporul.
pitii  | #114497
CARE A FACUT ASA CEVA AR TREBUI DATI AFARA DIN FUNCTIE SI ARESTATI DE LUARE DE BANI LUATI DE LA STAT SI DE LUAT TOATA AVEREA CARE O AU
vichi  | #114524
Stati linistiti! Multi din acesti bani sunt pe la maharii partidelor politici pentru subventie la campanie. Asa ca..."corb la corb nu-si scoate ochii", vorba proverbului. Si cand te gandesti ca, acum, la Apele Romane director este o madona care a fost promovata tot de Fene. Mama lor de hoti.
Acelasi  | #114592
Acest mare sarlatan Fenechiu stie sa fenteze si sa beneficieze de pe urma unor "interventii" la Guvern. Asa a facut si cind era "prietena" sa Isopeasca la Insp. in Constructii sau cum o fi numit atunci, cind a dat bani grei Universitatii Tehnice Iasi si de care si-au batut joc toti acolitii lui Fenechi9u si ai Isopeascai
niki  | #114635
verificati sa vedeti daca director la com beton in acea perioada nu era dl. ivana ? actualul dir. de la c.e.t, care este in strinse relatii cu comanescu si caruia ii da fierul vechi pe niste preturi de te umfla risul ( plinsul ) dupa caz.
D.N.A -ul se aude ???????????????
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1352 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014799 (s)