Local

Au inceput iar! Peste 50.000 de euro pentru o masina de cusut! Ce crezi ca se ascunde in spatele acestei afaceri?

Publicat: 07 iul. 2016
1

@ Dupa cateva luni de pauza, strazile din Iasi au inceput sa fie impanzite cu anunturi in care diferiti indivizi ofera sume colosale pentru diferite marci de masini de cusut @ Vechea poveste, cu colectionarii germani, a ramas in picioare, insa nimeni nu stie cu adevarat ce se ascunde in spatele acestei afaceri @

Ani la rand, mai multe anunturi impanzeau tara. Diferiti asa-zisi colectionari puneau peste tot afise, prin care anuntau ca sunt dispusi sa plateasca zeci de mii de euro pentru o masina de cusut de provenienta nemteasca. Povestile conturate in jurul masinilor de cusut au facut inconjurul tarii. De la placi de platina si pana la serii care ar deschide anumite conturi bancare, toate fac parte din „teapa masinilor de cusut”.

Cu toate ca site-urile de vanzari online sunt „bombardate” cu zeci de anunturi in care masinile de cusut sunt scoase la vanzare la preturi de pana la 20.000 de lei, iata ca la Iasi, din cate se pare, unii sunt dispusi sa plateasca peste 50.000 de euro. Motivul? Nimeni nu il stie sau cel putin nimeni nu vrea sa-l impartaseasca. Pana nu demult, aceste masini se vanau pentru o placuta de platina care ar fi valorat in jur de o suta de mii de dolari, insa nimic nu este cert. Ulterior, asa-zisi colectionari se ofereau sa cumpere masina de cusut, dupa ce verificau seria de pe ea, insa toate seriile erau cautate pentru ca se punea cap la cap teapa perfecta.

Unde ajung banii?

Chiar daca in anunturile impartite prin oras exista un numar de telefon, foarte rar cineva raspunde. De transparenta nu poate fi vorba, mai ales ca, prin telefon nu poti vorbi prea multe cu respectivul cumparator. De regula, ti se propune o intalnire, iar de la intalnire pana la o intelegere este cale lunga. Masina de cusut trebuie verificata de anumiti specialisti care ar urma sa isi dea acceptul, insa totul s-ar petrece undeva in Germania.

Nimeni nu stie insa daca masina ajunge sau nu la nemti, insa daca s-ar urmari intr-adevar „achizitionarea” unei anumite piese, niciodata vanzatorul nu va afla daca masina pe care o are este sau nu buna. Practic, cel care ar verifica-o ar lua din ea piesa de care este interesat, apoi ar restitui-o. Se cauta masinile nemtesti datorita design-ului, mai ales ca unele dintre ele au fost finisate cu aur sau argint. In Iasi exista mai multi posesori de masini de cusut nemtesti, vechi, care sunt scoase la vanzare.

Niciuna nu sare de 10.000 de lei insa. Probabil va intrebati de ce nu sunt vandute la preturi mari, cum spun acei presupusi colectionari, insa la aceste intrebari este greu de gasit raspunsuri. Un element ce poate raspunde totusi la multe intrebari este acela ca seria masinii de cusut trebuie verificata. Ei bine, verificarea se face pe banul posesorului, astfel iesenii care detin asa ceva ar trebui sa livreze banii intr-un cont, iar dupa verificare vor primi un raspuns negativ. Interesant este faptul ca, niciun organ al statului nu verifica aceste anunturi si niciodata nu apare un „colectionar” care sa discute despre asta. Reporterii BZI au incercat sa vorbeasca cu unul dintre colectionarii care distribuie anunturi in oras, insa nu a putut fi contactat.

Comentarii
Adauga un comentariu