Local

Au inceput lucrarile la Gradina Publica de la Palas – VIDEO

Publicat: 17 apr. 2011
1

@ Lucrarile de amenajare a Gradinii Publice din cadrul ansamblului multifunctional Palas au inceput deja si vor fi finalizate in toamna @ Parcul se va întinde pe o suprafata de 50 mii de metri patrati si include un lac, o cascada în trepte, teatru de vara, patinoar, un carusel pentru copii, vestigii, sculpturi, piatete înflorate si generoase suprafete cu iarba @ Stabilizarea arealului Palas s-a facut cu piloti din beton armat si cu „pereti mulati”, astfel incat sa nu fie perturbata starea naturala a zonei

Lucrarile de amenajare a Gradinii Publice din cadrul ansamblului Palas au inceput in aceste zile si, potrivit estimarilor, vor fi terminate la sfarsitul verii. Parcul va reproduce o mare parte din vechea Gradina Domneasca a Palatului, iar proiectantii au prevazut inclusiv realizarea unui lac pentru agrement. „Proiectantul a pastrat elemente din vechea curte, de aceea gradina va cuprinde un lac, havuzuri, tufisuri ornamentale, totul pe o suprafata de peste 50 de mii de metri patrati. Aceasta este cea de-a patra varianta de proiectare, iar plantele urmeaza sa fie deja aduse pentru a fi puse in pamant. Amfiteatrul care va fi construit in locul Teatrului de vara va avea dotari ultramoderne, inclusiv pentru spectacole multimedia, iar lacul va avea o forma neregulata, va fi amenajat pentru agrement si va fi amplasat spre strada Palat”, a rezumat modul in care va fi amenajata Gradina publica prof. ing. dr. Ionel Gosav, proiectantul de rezistenta al Complexului Palas.
Prima etapa a amenajarii parcului vizeaza pregatirea terenului pentru plantarile din aceasta primavara, prin înlocuirea vegetatiei lemnoase îmbatranite, adaugarea a peste 20.000 metri cubi de pamant vegetal, pentru a crea geometria locului, si montarea unui complex sistem de irigatii. Pentru amenajarea parcului, Iulius Group, dezvoltatorul ansamblului urbanistic, va consulta si specialistii Gradinii Botanice si ai Universitatii Alexandru Ioan Cuza.

Interventia pe versant

Pentru a se putea realiza Complexul Palas si, implicit, Gradina Publica, a fost nevoie de interventii masive pentru consolidarea versantului pe care se afla Palatul Culturii. Lucrarile au costat peste 8 milioane de euro si sunt considerate de specialisti ca fiind cele mai spectaculoase lucrari de terasament. „Exista si o varianta dura de consolidare, dar am ales sa lucram in asa fel incat sa nu perturbam starea naturala a zonei. Terenul de sub Palat este poros, iar porii sunt umpluti cu apa. Daca scoatem apa, pamantul se lasa, iar daca obturam fluxul normal, apa ajunge la fundatia Palatului. Asadar, trebuia pastrat fluxul firesc al apei”, a explicat Ionel Gosav.
Pentru a monitoriza apa, au fost construite filtre verticale de 18 metri adancime, pe zona cuprinsa intre strazile Palat si Sfantul Lazar. „Monitorizarea este permanenta si, in cazul in care senzorii ne anunta o crestere a nivelului apei, putem interveni pentru a o scoate si a o stoca in rezervoare. Ulterior, aceasta apa este folosita la irigatii. Varianta dura era aceea de a turna mii de metri cubi de beton pentru consolidare, dar s-a decis pastrarea starii naturale si supravegherea cursului firesc de apa dinspre oras spre Bahlui”, a explicat profesorul Gosav.

Peste 60 kilometri de piloti din beton au fixat terenul

Fundamentul întregului areal Palas a fost stabilizat cu piloti din beton armat si cu „pereti mulati”, tehnica folosita la amenajarea galeriilor de metrou. Pentru fixarea terenului au fost folositi peste 3.000 piloti, unii forati la 25-30 m în subteran, cu o lungime totala ce depaseste 60 kilometri. Trotuarele si portiuni din strazile Palat, Sfintii Constantin si Elena si Sfantul Lazar au fost intarite cu peste 20 mii de metri patrati de „pereti mulati”, iar sistemul de drenuri include peste 130 de pompe electro-pneumatice care preiau vechea retea de drenuri a Iasului, apele pluviale din areal si regleaza nivelul panzei freatice din zona versantului. „Lucrarile de consolidare facute sunt cele mai spectaculoase, desi iesenii nu le vad. Cu banii folositi pentru consolidare, cred ca se mai facea un Palas. Pot spune cu certitudine ca s-au facut lucrari de calitate, iar eventuala dinamica a cladirilor din zona este verificata zilnic, la milimetru. S-au facut si cate trei masuratori topometrice pe zi in perioada de consolidari. Au fost montate borne de control în zidurile Palatului Culturii, Teatrului Luceafarul, Hotelului Moldova si Bisericii Sfantul Lazar, iar imobilele din interiorul ansamblului Palas au «martori» topometrici, eventuala dinamica a terenului si cladirilor fiind monitorizata in continuare”, a declarat prof. dr. ing. Ionel Gosav, proiectantul de rezistenta de la Palas.

Comentarii
Adauga un comentariu