Curiozitati

Au mai ramas cateva ore. Aproape toata planeta asteapta marele moment

Publicat: 27 iul. 2018
9

Cea mai lunga eclipsa de luna din acest secol se va produce in noaptea de vineri spre sambata, totalitatea ei fiind de 103 minute, iar maximul, cand Luna se afla cel mai aproape de centrul umbrei, va fi inregistrat la ora 23.22.

Eclipsa va incepe la ora 20.14, cand Luna se va afla sub orizont. Intrarea in umbra va incepe la ora 21.24, „la care veti putea vedea cum marginea stanga a Lunii va deveni mai putin stralucitoare decat restul discului”, explica cercetatorii de la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu”.

Luna se va afla in totalitate in umbra pamantului la ora 22.29. „Tot discul se va afla scufundat in umbra, capatand nuante de la portocaliu la caramiziu, acesta fiind si momentul in care incepe totalitatea”.

Maximul eclipsei, cand Luna se afla cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23.22. „Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade inaltime deasupra orizontului, inspre sud-est”.

Totalitatea dureaza 103 minute, fiind cea mai lunga din secolul 21, la diferenta mica de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 si 7 iulie 2047, care vor avea totalitati cu durata de 102 minute.

„Momentul totalitatii este spectaculos pentru ca Luna va fi colorata. Ce culoare va avea nu putem sti, insa va avea nuante de portocaliu-rosu-caramiziu. Discul nu va fi colorat si iluminat uniform, partea aflata mai aproape de centrul umbrei fiind mai intunecata (partea de jos a discului)”.

La ora 00.13, Luna incepe sa iasa din umbra, totalitatea luand sfarsit. „Urmariti in continuare Luna, pentru ca va reveni treptat la stralucirea dinainte de eclipsa”, recomanda specialistii.

La ora 01.19, Luna va iesi complet din umbra, fiind mai deschisa la culoare, „probabil galbuie in partea din dreapta jos a discului”.

Eclipsa se va incheia la ora 02.29, cu iesirea Lunii din penumbra Pamantului.

Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsa totala din acest an si a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc intre 2017 si 2019. In total, fenomenul dureaza 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.

Fenomenul va putea fi vazut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi vazut din America de Nord si Sud, Japonia si o parte din Rusia.

Pentru Romania, inaltimea Lunii in momentul de maxim nu va depasi 24 de grade deasupra orizontului.

Urmatoarea eclipsa vizibila din tara noastra se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Observatorul astronomic va fi deschis pe vineri, intre orele 21.00 si 03.00.

Adauga un comentariu