Eveniment-Social

Au murit asteptand sa primeasca ingrijiri medicale. Conducerea spitalului se scuza ca nu sunt locuri. Ministerul nu aude

Publicat: 19 mai 2016
1

@ Ministerul Sanatatii nu a acordat aviz favorabil @ Judetul Iasi este singurul din tara cu cele mai multe paturi de ingrijiri paliative @ Cele mai multe sunt in sistemul medical privat, dar majoritatea pacientilor prefera ingrijiri de acest tip la unitatile medicale publice, unde nu platesc nimic

Este unul dintre cele mai cautate servicii medicale din Iasi. Majoritatea bolnavilor se adreseaza unitatilor medicale din sistemul public, pentru ca beneficiaza de gratuitate. In sistemul privat sunt obligati sa contribuie cu o anumita suma de bani. Cei mai multi bolnavi care au nevoie de ingrijiri paliative sufera de afectiuni oncologice. Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi are o Sectie de ingrijiri paliative cu 20 de paturi, pentru bolnavi din toate judetele Moldovei.

Numarul este infim in comparatie cu solicitarile venite, zilnic, din partea pacientilor. Prioritate au bolnavii din institut si, de cele mai multe ori, pacientii inscrisi pe lista de asteptare nu mai apuca ziua in care sa fie ingrijiti in sectia respectiva. Asteptarea poate ajunge la cateva saptamani. Unii dintre bolnavii cu afectiuni oncologice in stadii terminale ajung in UPU din cadrul Spitalului Sf. Spiridon si medicii sunt obligati sa-i interneze, desi nu au paturi pentru ingrijiri paliative. Asta pentru ca, in sectiile respective nu sunt locuri.

„Lista de asteptare este destul de mare. Este adevarat ca se asteapta foarte mult pana se elibereaza un pat. Un loc se ocupa numai prin deces. Numarul de pe lista de asteptare scade sau creste in functie de numarul pacientilor din sectiile de oncologie sau radioterapie ale Institutului, care au prioritate la internarea in Sectia de ingrijiri paliative. Pacientul este inscris pe lista de asteptare si asteapta la domiciliu. Noi preluam mai intai cazurile de spital. De multe ori nu mai sunam pacientii de pe lista de asteptare, pentru ca sunt multi din institut care trebuie sa mearga la ingrijiri paliative. Din pacate, sunt multi pacienti cu afectiuni oncologice care au nevoie de acest serviciu”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iasi.

Inca 10 paturi pentru bolnavii care au cancer in faza terminala

Sectia de ingrijiri paliative se va extinde cu inca 10 paturi, dar problema nu va fi rezolvata. Cladirea unde vor fi amenajate cele 10 paturi este in reparatii capitale si lucrarile s-ar putea sa fie finalizate pana la sfarsitul anului. „Firma de constructii ne-a lasat balta anul trecut. Au inceput lucrarile si, la un moment dat, au plecat. Din aceasta cauza s-a pierdut si bugetul alocat in 2015 pentru aceasta lucrare. Acum facem o expertiza sa vedem in ce stadiu sunt lucrarile efectuate si vom demara procedura pentru a continua lucrarile. Licitatia va fi organziata in luna iunie. Acolo mai este de lucru cam doua luni de zile. Pana la sfarsitul anului, cladirea va fi data in folosinta. Cele 10 paturi pentru sectia de ingrijiri paliative nu sunt suficiente pentru a rezolva problema. Nu reusim cu 30 de paturi sa internam toti pacientii oncologici care au nevoie de ingrijiri paliative. Nu putem interna cate doi bolnavi in pat”, a precizat managerul IRO Iasi.

Judetul Iasi are cel mai mare numar de paturi la ingrijiri paliative

Cele mai multe paturi pentru ingrijiri paliative sunt detinute de judetul Iasi. Sectii sau compartimente de ingrijiri paliative sunt la Institutul Regional de Oncologie, Institutul de psihiatrie Socola, Spitalul municipal Pascani si in alte trei unitati medicale private. „Am cerut Ministerului Sanatatii mai multe paturi pentru paliatie si ne-au refuzat, pentru ca suntem judetul cu cele mai multe paturi, 450. Foarte multe paturi sunt in sistemul medical privat, a spus ec. Mirela Grosu. Orice persoana care sufera de o boala incurabila (cancer, ciroza hepatica, insuficienta cardiaca, pulmonara, renala cronica, SIDA, scleroza multipla, malformatii congenitale grave, Alzheimer, Parkinson) poate beneficia de acest tip de ingrijiri.

Comentarii
  • alo!!! reporterii lui peste …daca aveau nevoie de paleative ,nu se internau pt a fi salvati ci pt a fi diminuata si imbunatatita temporar starea pacientului fara a fi inlaturata cauza sau efectul bolii !!!! asadar nu putea fi salvati acei pacienti ,este o diferenta trista dar majora a faptului insine!!!!

      • probabil nu stii ce inseamna paleativ si din aceasta cauza nu ai inteles ce am vrut sa sugerez???!! titlul ar lasa suspiciunea ca pacientii au decedat pt ca nu au ajuns la timp in spital,dar adevarul este ca acest fapt (ajunsul pe un pat la paleative ) nu te salveaza doar i-ti asigura o ingrijire decenta in ultimile clipe,medicatia in aceste cazuri este prescrisa de med curanti,aici doar se administreaza fara a se interveni major sau spectaculos in tratamentul pacientului.asemenea servicii medicale se pot asigura si la domiciliu prin firme specializate ,serviicii decontate de casa de sanatate…

  • La aceasta sectie NU se asigura paleatia!!!! am avut o ruda acolo si NU i s-a facut nici un tratament care era prescris! a fost internat seara si cu mari rugaminti si interventii i s-a facut un tubaj sa i se scoate sputa ca se sufoca!!! este o sectia a mortii garantate! Tratamentele Nu se fac si nu se respecta ! Ideea este sa scapam cat mai repede de cei care nu mai au mult! rusine!!!! nu va mai laudati degeaba!

  • doamna managera dar ce faceti cu asistenta sefa de la chirurgie care secunda de secunda injoseste prsonalul si lunar le pretinde bani pentru consumabile ?

Adauga un comentariu