News Flash:

Au revolutionat bucataria cu ideile lor! Mancarea moderna servita in acest restaurant de lux a uimit tinerii corporatisti din Iasi! Sute de ieseni au intrat aici si nu au stiut ce mananca - FOTO

16 Iulie 2019
7269 Vizualizari | 12 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7284 RON (+0.0010)
USD: 4.2575 RON (-0.0081)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
raw vegan

• Un restaurant cunoscut din Iasi a dat lovitura • Deschis de sapte ani, este pe cale sa se extinda, dupa ce mancarea gatita acolo a starnit si curiozitatea strainilor • Au introdus un concept nou, tratat cu suspiciune la inceput, dar astazi, sute de ieseni ii calca pragul • Patroana si angajatii nu mananca carne si nu vand apa • Care este secretul?

Un concept unic in Romania in materie de mancare vegana si vegetariana se afla la Iasi. La inceput, oamenii au fost sceptici, dar astazi, datorita succesului, detinatorii business-ului au decis sa isi extinda afacerea. Anca Gheorghica este cofondator, cofinantator al unui spatiu in natura, un tipar mai atipic de restaurant raw vegan.

Inca din 2013, de cand a deschis restaurantul numit "Cuib", aceasta a oferit consumatorilor ieseni mancare vegetariana, vegana si raw vegana. Dupa lungi calatorii in diverse destinatii si avand ocazia sa cunoasca bucatariile a diferite tari, aceasta a decis sa implementeze unele dintre principiile invatate chiar in cadrul unui restaurant in Iasi. Asa cum spune ea, este cel mai ambitios proiect din Romania. Conceptul pe care se bazeaza acest tip de business este unul neobisnuit, ambitios si cu multe oprelisti. Unul dintre principiile esentiale in restaurantul ei este ca nu se vinde apa. Aceasta considera ca apa nu este un produs, iar oamenii merita apa fara sa o plateasca. Din cauza faptului ca nu vinde apa, aceasta pierde asumat 6.000 de euro anual.
"Aici avem doar hrana vegetariana, vegana si raw vegana. Consumam doar produse certificate in Romania, cu capital romanesc. Nu folosim recipiente de unica folosinta, iar pentru mancarea la pachet incurajam clientii sa vina cu propriile recipiente sau le oferim noi borcane sau recipiente folosite de noi in bucatarie, pentru aprovizionare. Sunt ca formare ecolog si promovez scaderea impactului negativ asupra mediului, prin toate sursele de care dispun. In prezent, localul nostru, «Cuib», este prima recomandare in cele mai importante ghiduri turistice pentru Iasi. Si eu m-am transformat prin intermediul acestui concept. In urma cu sapte ani, niciunul dintre noi, dintre cei care lucram aici, nu era vegetarian. Acum suntem toti. Avem produse de tip raw vegan, care se cumpara foarte bine. Pentru fiecare varianta de mancare din meniu avem si varianta raw vegana", spune Anca Gheorgica.

Restaurantul "Cuib", un loc perfect de relaxare in natura, sustine calitatea produselor alimentare, ecologia si un stil de viata constient si sanatos.

Batranii, cei mai fideli consumatori

In Iasi, in randul prajiturilor, exista o varietate larga de sortimente raw vegan, facute chiar in laboratorul celor mai cunoscute cofetarii din oras. La binecunoscuta cofetarie "Charlotte" de exemplu, putem gasi gama prajiturilor si a torturilor raw vegan, produse facute cu ajutorul unui termomix, un aparat care proceseaza alimentele la nu mai mult de 40 de grade. Ingredientele sunt proaspete, iar produsul are termen de valabilitate de numai doua zile. Patroana cofetariei "Charlotte", Mihaela Roba, povesteste ca in urma cu cinci ani a inceput sa adauge in meniu si produse de tip raw vegan, incercand astfel sa ofere clientilor o varietate larga de optiuni. Aceasta schimbare a fost imbratisata cu succes, spre uimirea ei, chiar de persoanele mai in varsta.

"Noi suntem printre primii care au introdus prajituri sau torturi raw vegan in cofetarii. A venit ca un raspuns la un stil de viata mai sanatos, o posibilitate si pentru persoanele cu probleme sa guste din ceva dulce. Compozitia acestora este facuta la un aparat numit termomix, un aparat care vine la pachet cu 1.000 de retete. Am ales acest aparat pentru ca nu distruge calitatea produselor. Printre clientii interesati de aceste produse avem batrani, copii cu alergii si persoane care nu consuma gluten. Avem chiar si comenzi de torturi, ale caror retete le facem noi, in laboratorul propriu. Avem un cofetar creativ, care a descoperit o multitudine de retete. Avem o lista de programari pentru torturi sau prajituri raw vegan, pentru ca termenul de valabilitate este de doua zile. Nu poate fi tinut la raft mult timp", spune Mihaela, detinatoarea cofetariei.

Medicii alerteaza consumatorii

Specialistii sustin insa ca teoriile conform carora alimentele nepreparate termic ar avea avantaje nutritionale comparativ cu alimentele preparate termic sunt gresite, lucru evidentiat de numeroase cercetari stiintifice. De exemplu, studiile au aratat ca licopenul, antioxidant ce se gaseste în cantitate mare în rosii, este eliberat din acestea si asimilat mai bine de organism în urma
prepararii termice. Astfel, un studiu realizat în anul 2008 a aratat ca persoanele care au urmat o dieta "raw" pe termen lung aveau un nivel scazut de licopen la nivelul organismului.
"Pe de alta parte, sunt si nutrienti care se pot pierde prin preparare termica, cum este cazul vitaminei C, o vitamina termolabila. Din acest motiv, se recomanda sa avem în alimentatia noastra atât alimente preparate termic, cât si alimente în stare proaspata, astfel încât sa îi putem oferi organismului toti nutrientii de care are nevoie. Eu  nu sunt adepta acestor curente extreme în alimentatie, deoarece ele produc dezechilibre în organism, prin deficientele nutritionale ce pot fi cauzate. Au fost pacienti care au încercat acest tip de alimentatie, dar care au renuntat ca urmare a consecintelor nefaste pe care le-au resimtit, confruntându-se în special cu lipsa de energie si probleme digestive, unii acuzând chiar si probleme neurologice", spune dr. nutritionist Adina Rusu.

Vezi si: Taximetristii se pregatesc sa-l dea in judecata pe Simirad

Ce inseamna sa fii vegan?

Peste 300 de milioane de animale exploatate pentru carnea, laptele, ouale, blana, puful si pielea lor, sufera în custi în fermele zootehnice din Europa. In Occident, din ce in ce mai multi indivizi se arata interesati de protejarea animalelor si devin fie vegetarieni, fie vegani sau raw vegani. Exista insa si extremitatea care ia amploare treptat, alegerea unui stil de viata raw vegan. Raw vegan este o dieta care exclude toate produsele de origine animala, orice tip de alimente prelucrate sau modificate din starea lor naturala si alimentele gatite la temperaturi ridicate. Din categoria celor care mananca raw vegan fac parte cei care nu consuma deloc produse animale, iar toate legumele, fructele si cerealele consumate nu sunt procesate la mai mult de 40 de grade. Interesul pentru miscarea raw vegan continua sa creasca in Romania, fapt pentru care restaurantele si cofetariile au inceput sa produca in ultimii ani si produse alimentare de acest tip. In Iasi, in ultimii ani, unele cofetarii si restaurante au adaugat produse de tip raw vegan. S-a deschis chiar in Iasi un restaurant care are specific vegan si raw vegan.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

raw_vegan_1_
raw vegan cuib mancare vegetariana vegana anca gheorgica prajituri
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (12)

Daniel  | #707537
Cum sa pierzi...apa de șase mii euro? Simplu! Neștiind matematică și fiind și adepta vegan...
Daniel  |  #707538
Apa de cinci sute euro pe lună.... Nu pe Pământ!
Hombre  | #707539
Cunosc cofetaria, mai ales pe dom’ patron care a facut si nitel beci domnesc. Ginditi va inainte de a comanda sau a le calca pragul...
Radeanu  | #707542
Carciuma de tefelisti vegani prostani!
Bunelu neberar "cozma"  | #707546
Ce ai coane cu tefelisti, ca eu îs membru foat delegat ! Despre localu ala : se da gratis bere vegana veche ? Nu. Degustari de vinuri cu Postachel ? Nu. Oua firenține in amintirea championului nostru Leu ? Nu. Au bucate cu dichis sau macar cu meremet ? Nici. Au vreun sper ribs sau ti bon ? Canci. Eu cand mancam hrana vie eram mai vegan ca ei. Dupa aia am mers la ospatarie si eram dujmanul berilor multinationaliste. Acuma, pauza. Doar bunel pentru scolarel.
dan  | #707549
Sunt vegan de mai bine de 1 an si s-au rezolvat mai multe probleme dedicale tratandu-le prien dieta, sa fii vegan nu e gresit atata timp cat inveti ce inseamna alimentatia, fitonutrienti, cantitatea de proteine necesara organismului si ce alimente se combina si ce nu (ssmd), totul e vorba de educatie. Oricine are dreptul sa decinda ce face cu organismul lui, va rog nu mai vorbiti prostii daca sunteti aerieni. Daca ai un cuvant de bine de spus.. spune-l ori motiveaza daca ai ceva de completat, dar nu insulta, ca denoti ca esti ,,slab pregatit'', nimeni nu e obligat sa-ti suporte incultura.
Hombre  |  #707608
Du-te-n pisda mattii cu presupunerile tale. Taci si maninca k î k a t in continuare fiu de cățea cwrva si tată la bagiu
6fgg7g7g7gh8  | #707551
Înjură si vorbesc urât doar idioții.
mda  | #707556
daca si cuibul e local de lux atunci panoramic e o bodega... mancarea e ok pentru cei care nu stiu, era mai buna in trecut dar s-au schimbat atatia bucatari ca nu mai are o legatura cu ce era initial. E un loc pasnic si primitor, pentru Iasi e bine sa ai si asa ceva, dar pana la lux si mancare cu adevarat gustoasa mai e mult drum...
succes in continuare si la mai multe locatii pe viitor.
Carnivorul  | #707558
Atunci cand nu stii ce vrei mananci si frunze din gard iar cum la noi orice curent prinde asta e rezultatul.
O moda trecatoare ca toate cele.
Postăchel consilier culinar  | #707576
Ci, uăi ? Vegan ? Adicătelea de-un paregzamplu vegan ar fi din Las Vegas precum din Boston ar fi din Botșăni. Atunci, cine are stomah de struț....
rbx7  | #707591
De ce ti-ai face reclama pe un site unde intra doar pensionarii nostalgici dupa Ceausescu ?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1972 (s) | 21 queries | Mysql time :0.028903 (s)