Actualitate

Au tabarat ca hienele pe un batran aflat la un pas de moarte! Au vrut sa-i ia si ultimii bani – FOTO

Publicat: 22 sept. 2015

@ Pare de necrezut ca asa ceva se poate intampla unui om @ Daca in general oamenii au salarii decente si se pot intretine, acest iesean supravietuieste cu o suma infima @ Cu siguranta, oricine ar putea trece prin aceasta patanie

Aceste fapte par a fi desprinse din telenovele. Pana nu vezi ca asa ceva se poate intampla, nu iti vine sa crezi ca ar putea exista. Un barbat din Iasi poate ramane fara ajutorul social primit de la stat pe merit, din cauza unor persoane care nu cunosc cu adevarat situatia in care se afla acesta. In varsta de 62 de ani, Gheorghe Prasneac a fost diagnosticat cu cancer la esofag, iar din cauza faptului ca nu poate munci pentru ca abia poate lega doua cuvinte, a inceput sa primeasca un ajutor social lunar, care il ajuta sa se poata descurca. Desi din cauza bolii cu care a fost diagnosticat ar putea sa se pensioneze pe caz de boala sau sa se incadreze la un grad de handicap, barbatul inca nu are toata documentatia necesara pentru a depune dosarele la institutiile abilitate cu aceste lucruri.

„Mi-au pus diagnosticul de cancer la esofag, este o tumora maligna, dupa cum a iesi la analize, ziceau medicii. Trebuie sa merg sa vad ce se va hotara la Institutul Regional de Oncologie (IRO) in ceea ce ma priveste, dupa care sa ma apuc de terminat toate actele de care am nevoie, in prezent iau doar un ajutor social, cu care incerc sa ma descurc, dar…”, marturiseste Gheorghe Prasneac.

Vecinii au sarit pe capul barbatului

Chiar daca suma pe care o primeste este infima, fix 142 de lei pe luna, pentru a se putea intretine, barbatul povesteste ca in acest mod isi poate plati factura la energie, isi poate incarca butelia sa poata gati si in acest fel se termina tot ajutorul social pe care il primeste pentru ca, momentan, nu poate munci. Pana nu demult, Gheorghe muncea la Cimitirul Eternitatea, situat in apropiere si matura aleile acestuia, primind astfel un salariu decent. Acum insa, este nevoit sa supravietuiasca cu doar 142 de lei. Barbatul traieste singur intr-o camera de camin, vizitat fiind din cand in cand de sora sa din mediul rural, care il mai ajuta cu putina curatenie sau mancare. In rest, barbatul nu prea are prieteni in bloc. Ba dimpotriva, vecinii au facut in asa fel incat barbatul ar putea ramane fara acesti putini bani pe care ii primeste de la ajutorul social. Modul inedit prin care acesti oameni au incercat sa-i ia mancarea de la gura lui Gheorghe este faptul ca au inventat o presupusa sotie a acestuia, care ar lucra in Italia si l-ar intretine, astfel ca nu ar avea voie sa primeasca de la stat, in urma anchetei sociale, acest ajutor indiferent cat de mica sau mare ar fi suma primita.

„Nu stiu de unde le-a venit ideea ca sunt insurat, le-am explicat si celor de la ajutor social, sunt despartit de nevasta mea de aproape 30 de ani, nu locuiesc cu ea, fiecare e cu viata lui. Nu mai stiu nimic de ea, daramite sa imi trimita bani din strainatate sa ma intretin. Daca aveam pe cineva sa ma ajute, eram de mult timp la spital si aveam parte de tratamentele necesare pentru boala mea, dar asa? Nu inteleg de ce au inventat aceste lucruri, probabil din rautate. Eu trebuie sa merg din trei in trei luni cu dosarul pentru ajutor, si deja mi-au facut acolo scandal si mi-au zis ca nu am voie sa primesc. Cand trebuie sa fac din nou, cum le mai explic? Risc sa raman fara paine la gura, doar dupa spusele vecinilor mei”, povesteste Gheorghe.

Starea de sanatate nu ii permite sa munceasca

Problemele de sanatate ale barbatului au fost depiste in urma cu doar cateva luni, cand a ajuns la spital. Desi s-a simtit foarte rau o perioada indelungata pentru ca a fost prins de o furtuna pe strada si l-a plouat kilometri intregi, acesta nu s-a prezentat la spital, gandindu-se ca este doar o raceala si ca nu poate fi ceva grav. Dar starea a ajuns in asa hal incat nu mai putea vorbi sau manca din cauza durerilor in gat, astfel ca a ajuns la Spitalul Sf. Spiridon, unde in urma analizelor, i s-a pus acest diagnostic, fiind trimis la IRO Iasi. Nu poate vorbi mai deloc, iar zgomotele pe care le face sperie uneori chiar si vecinii din bloc, pentru ca ii vine sa vomite si sa elimine secretiile din gat.

„La ce boli are el, ar trebui sa primeasca un ajutor de la stat mai mare, ma refer la o pensie de boala, pentru ca nu poate munci. Sta numai in casa, mereu si nu are cu ce sa-si cumpere mancare sau sa se intretina. Am auzit ce au facut unii vecini, nu pot sa-mi imaginez ce au de castigat”, povesteste una dintre vecinele lui Gheorghe, Doina. Barbatul asteapta sa isi pregateasca toata documentatia necesara pentru a se putea inscrie pentru pensie, urmand ca in acest mod sa poata trai ca un om normal, nu doar cu 142 de lei pe luna, bani care unora nu le ajung nici pentru o zi.

Adauga un comentariu