Din lumea filmului

Au trecut patru ani de la moartea marelui regizor roman Sergiu Nicolaescu

Publicat: 03 ian. 2017
3

Regizorul, actorul si producatorul Sergiu Nicolaescu s-a nascut la 13 aprilie 1930, la Targu-Jiu. La 5 ani a plecat din orasul natal impreuna cu familia, care si-a stabilit resedinta la Timisoara, orasul in care marele regizor a copilarit. Din acei ani ai copilariei i-au placut filmele si a visat sa joace intr-o zi in filme. A facut ultimele patru clase de liceu in 2 ani, potrivit cinemagia.ro.

In 1948, la terminarea liceului, a intrat la trei facultati: Belle Arte, Politehnica si Scoala de Ofiteri de Marina. A absolvit Politehnica in 1952, devenind inginer, meserie pe care a practicat-o la Studioul ”Al. Sahia” pana in 1965, intrand astfel in lumea filmului.

Inceputurile carierei sale regizorale sunt marcate de o serie de scurtmetraje — „Scoicile nu au vorbit niciodata”, „Memoria trandafirului”, o metafora de 7 minute (1962), foarte curand ajungand sa abordeze, ca profesionist, lungmetrajul.

”Eram inginer, am intrat foarte de tanar in cinematografie, la 24 de ani, ca inginer, (…) mi-a placut aceasta noua lume. Eu am pornit, de fapt, pe un alt gen, filme de arta, scurtmetraje fara dialoguri la studiourile ‘Sahia’, unul dintre ele a ajuns chiar si la Cannes, si dupa aceea, timp de 10 ani, am vazut la Paris filmul, in perioada Craciunului”, marturisea marele regizor intr-un interviu acordat AGERPRES, in 2010.

Debutul in lungmetraj cu ”Dacii” (in coproductie cu Franco-London-Film, 1966), in care este si interpret, se dovedeste a fi un mare succes romanesc, ajungand sa fie difuzat si in strainatate.

In anii ’70, demonstreaza o reala vointa de a-si insusi tehnici narative si de montaj preluate din cinematograful american comercial, pe care le aplica filmelor sale de actiune si suspans.

Filmografia sa impresionanta cuprinde filme la care, in afara de regizor sau co-regizor, este in egala masura actor sau scenarist cu certe calitati. Dupa numarul de filme realizate (peste 50 de lungmetraje), Sergiu Nicolaescu este, de departe, regizorul cel mai productiv din cinematografia autohtona, situandu-se in acelasi timp la nivelul celor mai activi cineasti in plan international.

De-a lungul carierei, a abordat o larga arie tematica si de gen (inclusiv filmul de actualitate, serialul de televiziune, comedia, drama psihologica, filmul biografic), insa certa sa vocatie se dovedeste a fi superproductia de inspiratie istorica si filmul de actiune.

Din 1990, a fost directorul Studioului de creatie ”Star 22”.

Selectiv, din filmografia sa amintim: ”Dacii” (1967), ”Mihai Viteazul” (1970), ”Cu mainile curate” (1972), ”Chemarea aurului” (1973), ”Nemuritorii” (1974), ”Un comisar acuza” (1974), ”Accident” (1976), ”Osanda” (1976), ”Pentru patrie” (1978), ”Nea Marin Miliardar” (1979), ”Revansa” (1978), ”Ultima noapte de dragoste” (1979), ”Capcana mercenarilor” (1981), ”Wilhelm Cuceritorul” (serial TV, 1981), ”Ringul” (1983), ”Ciuleandra” (1984), ”Noi, cei din linia intai” (1985), ”Francois Villon — poetul vagabond” (1987), ”Mircea” (1988), ”Coroana de foc” (1990), ”Oglinda — Inceputul adevarului” (1993), ”Punctul zero” (1995), ”Triunghiul mortii” (1999), ”Orient Expres” (2004), ”15” (2005), ”Supravietuitorul” (2008), ”Carol I” (2009), ”Poker” (2010, cea de-a doua comedie din cariera sa regizorala, dupa ”Nea Marin Miliardar”), ”Ultimul corupt din Romania” (2012).

Filmul care l-a consacrat, la inceputurile carierei, este ”Mihai Viteazul” (1970). In rolul principal l-am putut vedea pe Amza Pelea. Alte nume ale cinematografiei romanesti care au participat la realizarea acestui film au fost Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Mircea Albulescu, Olga Tudorache si Ion Besoiu. In ianuarie 2010, ”Mihai Viteazul” ocupa a treia pozitie intr-un clasament realizat de site-ul american de specialitate IMDb (Internet Movie Data base) la categoria ”Filme istorice”. Productia devine, astfel, cel mai vizionat film romanesc in intreaga lume.

Filmul ”Cu mainile curate” (1972) marcheaza debutul unei dintre cele mai indragite serii de actiune din cinematografia romaneasca — seria Comisarului, imbinand genul politist cu intriga de timp politic.

”Nemuritorii” (1974) plaseaza actiunea la zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul si are in prim-plan peripetiile unui grup de ostasi devotati domnitorului, care incearca sa se intoarca acasa aducand cu ei o lada, impreuna cu steagul celor trei tari unite (Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania). Coloana sonora este semnata de trupa Phoenix.

Realizat de Sergiu Nicolaescu, dupa un scenariu de Emil Slotea, filmul ”Carol I” (2009) se refera la ultimele luni din viata regelui si la controversele dintre Carol si membrii Guvernului sau, in contextul izbucnirii Primului Razboi Mondial. Regizorul da viata regelui Carol, personaj pe care l-a mai interpretat si, in 1977, intr-un alt film al sau, ”Pentru patrie”.

Sergiu Nicolaescu a debutat in comedie cu ”Nea Marin Miliardar” (1979), dupa un scenariu semnat de scriitorul Vintila Corbul. Din distributie faceau parte Amza Pellea, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Jean Constantin, Draga Olteanu Matei, Sebastian Papaiani. Pelicula a fost vizionata de peste 14, 6 milioane de spectatori romani.

In ”Mircea” (1989), Sergiu Nicolaescu a plasat actiunea in jurul domnitorului Mircea cel Batran, un alt personaj emblematic al istoriei romanilor. Filmul a fost realizat cu o distributie de exceptie: Serban Ionescu, Adrian Pintea, Colea Rautu, Silviu Stanculescu, George Alexandru.

La ultimele productii, Sergiu Nicolaescu a colaborat cu multi actori tineri si sustinea ca nu exista un conflict intre generatii in cinematografie.

”Niciodata nu a existat un conflict intre generatii in cinematografie. Nu a existat, pentru ca, imi aduc aminte de inceputurile meseriei mele, vorbeam cu respect, aveam respect pentru cei care (…) erau o generatie inaintea mea, le respectam eforturile, greutatile pe care le au si incercam sa imbunatatesc atat situatia noastra, cat si cea din viitor, pentru ca nu poti sa traiesti numai in prezent. Trebuie sa vezi cine sunt cei din trecut”, spunea regizorul in interviul amintit.

”Poker” a fost filmat in 26 de zile si este o adaptare a piesei de teatru cu acelasi nume a scenaristului Adrian Lustig. Sergiu Nicolaescu a reusit sa aduca in salile de cinema un numar impresionant de spectatori, in week-end-ul de lansare (9-11 aprilie 2010), ”Poker” fiind vizionat de 7.182 de spectatori, generand incasari de aproximativ 130.000 de lei.

Cel din urma film al lui Sergiu Nicolaescu, „Ultimul corupt din Romania”, o continuare a peliculei „Poker”, a avut premiera in februarie 2012. Filmul a avut, in acelasi an, 13.195 de spectatori si incasari de 225.816 lei.

In ianuarie 2008, in urma unui accident provocat de o cadere, Sergiu Nicolaescu a suferit doua interventii pe creier. Regizorul, un adevarat luptator atat in viata, cat si in filmele sale, si-a revenit repede si a lansat pe piata cinematografica, trei luni mai tarziu, la 11 aprilie 2008, un nou film din seria comisarului Moldovan, ”Supravietuitorul”.

In 2009 a fost operat laparoscopic de colecistita acuta, de o echipa de medici din cadrul Spitalului Elias din Capitala. La sfarsitul lunii aprilie 2010, Sergiu Nicolaescu a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca, dupa ce a cazut pe scari si s-a lovit la cap. In februarie 2011, regizorul a acuzat unele probleme de sanatate, fiind internat pentru cateva zile la Spitalul Elias din Bucuresti.

La 28 decembrie 2012 a fost operat, pe cale laparoscopica, la Spitalul Elias, interventia chirurgicala fiind impusa de evolutia clinica din ultimele 24 de ore, in contextul unei afectiuni digestive cronice benigne. A murit cateva zile mai tarziu, la 3 ianuarie 2013.

Adauga un comentariu