Local

Audieri fierbinti in dosarul coruptiei de la UMF Iasi! Toti au asteptat cu sufletul la gura asta!

Publicat: 09 sept. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Audieri fierbinti in dosarul coruptiei de la UMF Iasi Toti au asteptat cu sufletul la gura asta
1

@ Ieri judecatorii au audiat cinci persoane care aveau cunostinta despre modul in care s-au derulat lucrurile @ Procesul de coruptie de la varful UMF Iasi se apropie de final

Ieri, judecatorii de la Tribunalul Suceava au audiat mai multi martori din dosarul care priveste coruptia de la varful Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi. Au fost audiati patru functionari din cadrul Ministerului Fondurilor Europene si un angajat de la firma Maguay SRL.

Madalina Adam, Neculai Andrei, Dan Constantin Andronic, Gabriel Bobolete si Gabriela Izabela Bota au fost audiati in prima faza de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Acestia au povestit detalii despre modul in care s-au desfasurat serviciile firmei bucurestene Magay SRL in ceea ce priveste derularea proiectului de implementare a platformei de e-Learning de la UMF Iasi. Dupa o tergiversare de ani de zile a dosarului, acum, instanta de judecata, pare sa grabeasca lucrurile.

Audierea martorilor va conduce la finalizare dosarului intr-un timp destul de scurt. Tot acest dosar a pornit de la modul in care conducerea UMF a gestionat un proiect european privind platforma de e-Learning, o platforma care trebuia sa-i ajute atat pe profesori, cat si pe studenti. Procurorii sustin ca au fost comise fapte de coruptie atunci cand a fost construita aceasta platforma la care a lucrat firma Maguay Impex SRL din Bucuresti. Vasile Astarastoae, fostul rector al UMF, a semnat cu buna stiinta o serie de documente false, astfel incat sa fraudeze fondurile europene alocate pentru platforma de e-Learning. Astfel, potrivit proiectului, firma Maguay Impex SRL trebuie sa sustina cursuri de instruire cu personalul din UMF care urma sa se ocupe de administrarea produselor software implementate. Pentru aceste „servicii” de scolarizare, UMF Iasi a platit 160.000 lei.

Asta in conditiile in care procurorii nu au gasit elemente care sa arate ca firma Maguay Impex SRL a prestat aceste servicii. De asemenea, procurorii au stabilit ca Vasile Astarastoae stia de faptul ca firma Maguay Impex SRL nu a sustinut cursurile respective. In faza de urmarire penala, Astarastoae a declarat in fata procurorilor ca nu stia de faptul ca respectivele cursuri nu s-au desfasurat. Aceasta scuza nu sta in picioare, deoarece in cadrul acestui proiect Vasile Astarastoae era manager de proiect si prin urmare era obligat sa cunoasca in amanunt etapele de derulare. Mai mult, acesta era obligat sa desemneze si persoanele care urmau sa administreze produsele software din cadrul platformei de e-Learning.

Adauga un comentariu