Actualitate

Augustin Zegrean îl face praf pe premierul Ludovic Orban: „Nu există!“

Publicat: 18 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Augustin Zegrean îl face praf pe premierul Ludovic Orban Nu există
Augustin Zegrean îl face praf pe premierul Ludovic Orban: „Nu există!“

Fostul preşedinte al Curții Constituționale a României (CCR) Augustin Zegrean îl face praf pe premierul Ludovic Orban. Augustin Zegrean susține că Guvernul Orban nu are nicio șansă la CCR dacă va contesta depunerea moţiunii de cenzură de către PSD.

„Nu e vacanţă parlamentară, a fost sesiune extraordinară. Constituţia vorbeşte despre sesiuni şi spune că Parlamentul lucrează în sesiuni. Două sesiuni ordinare şi în sesiuni extraordinare. Atât! Nu spune Constituţia ce se poate face în sesiunea ordinară şi în cea extraordinară, nu face distincţie între ele.

Nu am găsit nicăieri să se spună că în sesiune extraordinară nu poţi depune moţiune de cenzură. Nu există ceea ce spune premierul! Vacanţele parlamentare sunt destul de lungi. Câte nu se pot întâmpla într-o vacanţă din asta?“, explică Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean îl face praf pe premierul Ludovic Orban: Moţiunea de cenzură poate fi depusă şi în sesiunea extraordinară

Fostul preşedinte al Curții Constituționale a României CCR susține că el, în calitate de autor al Constituției, a avut în vedere faptul că, dacă este necesar, o moţiune de cenzură poate fi depusă şi în sesiunea extraordinară.

„De aia, cei care au scris Constituţia, printre care mă număr, au spus că poate fi nevoie de o moţiune de cenzură şi în sesiunea extraordinară. Oricum moţiunea nu a fost depusă în vacanţă, ci în sesiunea extraordinară.”, a precizat Augustin Zegrean.

Când se dezbate moțiunea de cenzură

Augustin Zegrean a venit cu precizări ăn legătură cu termenul în care se dezbate moțiunea de cenzură depusă în timpul sesiunii extraordinare.

„Problema este că moţiunea trebuie dezbătută în sesiunea extraordinară în care a fost depusă. Nu pot merge cu ea în altă sesiune, pentru că se încalcă acea interdicţie prin care cel care semnează o dată nu mai poate semna şi a doua oară.

Termenul constituţional este de trei zile de la data prezentării în Camereie Reunite, termen de votare. Regulamentul camerelor spune că depunerea, prezentarea şi votul nu pot depăşi cinci zile. Asta înseamnă că dacă s-a depus ieri, în 2 zile trebuie citită şi apoi în trei zile votată“, menționează Augustin Zegrean.

În ce situație poate ataca Ludovic Orban moțiunea de cenzură la CCR

Augustin Zegreana a menționat și situația în care poate fi atacată la CCR moțiunea de cenzură.

„Dacă se depăşeşte termenul, abia atunci poate merge premierul la CCR şi să atace hotărârea. Moţiunea de cenzură se adoptă printr-o hotărâre a Parlamentului, aceea poate fi atacată! Cu motivul că s-a depăşit termenul.

Dar să spui că este conflict că s-a depus moţiune, nu sunt şanse, dacă privim serios lucrurile!”, a mai declarat fostul preşedinte CCR.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat marți, 18 august 2020, faptul că va contesta la Curtea Constituțională a României motiunea de cenzură.

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că va contesta la CCR moţiunea de cenzură deoarece există un conflict de natură juridică şi constituţională legată de intenţia social democraților de a depune moţiunea de cenzură.

Premierul este de părere că moţiunea nu poate fi depusă pe perioada vacanţei parlamentare, deci, nici în aceste zile. Într-o declaraţie făcută în fața jurnaliştilor, Orban consideră faptul că demersul PSD-ului legat de depunerea unei moţiuni de cenzură este neconstituţional.

Adauga un comentariu