International

Aung San Suu Kyi, laureată cu premiul Nobel pentru Pace şi liderul civil al statului Myanmar a fost condamnată la închisoare în urma loviturii de stat

Publicat: 06 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aung San Suu Kyi laureată cu premiul Nobel pentru Pace şi liderul civil al statului Myanmar a fost condamnată la închisoare în urma loviturii de stat
Aung San Suu Kyi a fost condamnată la 4 ani de închisoare

Aung San Suu Kyi, laureată cu premiul Nobel pentru Pace şi liderul civil al statului Myanmar a fost condamnată de junta militară care a preluat controlul țării în urma unei lovituri militare la 4 ani de închisoare. Aceasta a fost găsită vinovată în mai multe aspecte.

De altfel, sunt mai multe dosare pe numele liderului civil, dosare care i-ar putea aduce chiar şi condamnarea la închisoare pe viață.

 

Aung San Suu Kyi, laureată cu premiul Nobel pentru Pace a fost condamnată la 4 ani de închisoare în Myanmar

Conform datelor din Myanmar, Aung San Suu Kyi, fostul lider civil a fost găsită vinovată pentru acuzaţiile de incitare la disidență dar şi pentru încălcarea regulilor impuse în contextul pandemiei. Acuzaţiile i-au adus, laureatului premiului Nobel pentru Pace o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare. De altfel, fostul lider al țării asiatice mai este anchetată pentru incă 11 capete de acuzare.

Acestea i-ar putea aduce chiar şi închisoare cu viața. Totuşi, Aung San Suu a negat toate acuzaţiile spunând că este nevinovată. Fostul lider se află în prezent în arest la domiciliu iar pe numele acesteia au mai fost formulate mai multe acuzaţii de corupţie dar şi încălcarea legii secretelor oficiale şi incitare la revoltă.

Aung San Suu Kyi a fost dată jos de la conducerea Myanmarului în urma unei lovituri de stat militară

Militarii din Myanmar au preluat conducerea țării la începutul anului 2021 iar atunci, Aung San Suu Kyi, alături de mai mulţi lideri, au fost reţinuţi şi plasaţi în arest la domiciliu. Armata a declarat că predă puterea comandantului-șef Min Aung Hlaing. Soldații au ieșit pe străzile capitalei, Nay Pyi Taw, și în orașul principal, Yangon.

La alegerile din noiembrie, 2020, Liga Națională pentru Democrație (NLD) a Suu Kyi a câștigat suficiente locuri pentru a forma un guvern. Armata spune că votul a fost fraudulos. Corespondentul BBC din Asia de Sud-Est, Jonathan Head, spune că lovitura de stat pare a fi o încălcare clară a constituției elaborate de militari în urmă cu mai bine de un deceniu și pe care a promis că o va onora abia sâmbătă.

 

Scandal și la Ambasada Myanmar la Londra unde Ambasadorul nu a putut intra în clădire

Războiul civil din Myanmar a început să capete o anvergură internaţională după ce ambasadorul Myanmar la Londra spune că atașatul militar a ocupat Ambasadă şi nu îl mai lasă să intre în ea. Kyaw Zwar Minn a declarat că personalul a fost rugat să părăsească clădirea de către atașatul militar din Myanmar și i s-a spus că nu mai este reprezentantul țării.

Pe de altă parte, în aprilie apărea un raport precum că peste 500 de persoane – inclusiv zeci de copii – au fost uciși de la începutul conflictului, în timp ce protestatarii pro-democrație cer revenirea la putere a liderului ales, doamna Suu Kyi, și a partidului său Liga Națională pentru Democrație (NLD).

Adauga un comentariu