Stiri si curiozitati

Aur 585 – Cu ce este diferit de alte eșantioane

Publicat: 16 sept. 2021
Bijuterii din aur 585
Marcajul pentru aur 585 este cel mai des intalnit

Atunci când întâlniți stanța aur 585 trebuie să știți că bijuteria sau obiectul pe care urmează să îl achiziționați este fabricat din aur de 14k, iar sistemul de certificare este unul utilizat la scară largă în Europa. De secole bune aurul este considerat unul din cele mai valoroase metale prețioase. Acesta a fost de-a lungul istoriei comparat cu soarele datorită strălucirii sale.

Aurul este un metal moale, de aceea, el este folosit doar sub formă de aliaj cu alte metale.

Ce reprezintă marcajul aur 585

Marcajul de aur 585 este unul din cele mai populare fiind caracterizat de o rezistență mare la uzură, în cazul în care are un conținut de minimum 34% aliaj intermediar de cupru. Astfel, putem să spunem că fiind format din aliajul cu metale precum cupru și argint, aurul de 14k are o duritate mai mare. De asemenea, eșantionul 585 este recunoscut de către toate standardele internaționale.

Aurul de 14k sau 585 este cel mai accesibil la preț, se uzează și se zgârie mai greu și este mult mai dur. Acesta este mai ușor de întreținut iar pietrele prețioase rămân pe el mai mult timp. Totodată, acesta permite combinarea mai multor culori.

În țara noastră marcajul aurului se face prin poansonarea semnului distinctiv BNR, monitorizat de ANPC.

La ce preț se găsește aurul 585

Prețul aurului este determinat prin tranzacțiile în aur efectuate pe piețele internaționale, însă ce este de reținut este faptul că, spre deosebire de alte investiții, prețul  aurului este incredibil de stabil.

Relația dintre prețul aurului și a dolarului american este una invers proporțională, cu alte cuvinte, prețul aurului crește atunci când valoarea dolarului scade și invers.

Între prețul aurului de la bursă și prețul aurului cu puritatea 585 este o legătură exclusiv matematică, mai exact este vorba de paritate. Aurul prezent la bursă este cel de puritate 999 la mie. Aurul de 14K este de puritate 585 la mie.

Astfel, cunoscând prețul aurului de la bursă, pur, să-i spunem, putem afla cu ușurință prețul aurului de 14K facând împărțirea prețului aurului la 1.71 (raportul dintre 999 și 585). Așadar, este vorba despre o constantă matematică.

Să presupunem că 1 gram de aur pur ar valora 10 Euro, atunci 1 gr de aur de 14K ar valora 10 euro : 1.71 paritatea = 5,84 euro. Așadar, crește valoarea aurului la bursă, automat crește valoarea aurului cu puritate 585. Investiția în această “monedă” rămâne, indiferent de puritatea aurului deținut, una de bun augur.

Pentru confecționare bijuteriilor, aurul este folosit încă din mileniul IV î. Hr. Odată cu trecerea timpului au fost extrase aproximativ 190.000 tone aur. Din aceastea două treimi au fost extrase doar în ultimii 70 de ani.

Potrivit ultimelor estimări, anual se extrag circa 2.500 de tone. Marcajul aur 585 este cel mai des întâlnit fiind regăsit pe bijuteriile de 14k ale căror preț este mult mai accesibil.

Atenție mereu de unde vă achizitionați bijuteriile. Încercați să vă documentați înainte pentru a nu cădea pradă șarlatanilor.

Adauga un comentariu