Eveniment-Social

Aurolacii in buricul tirgului

Publicat: 24 iun. 1999

•Sase copii ai strazii si-au gasit adapost intr-o casuta de lemn, la Piata Nicolina

In imediata apropiere a Pietei Nicolina, pe spatiul verde dintre blocurile de peste strada Nicolae Iorga, a fost construita in urma cu 6-7 ani o cabana in miniatura, menita sa infrumuseteze zona. Astazi, aceasta a ajuns refugiul unui grup de sase pusti fugiti de acasa sau de la casa de copii, care au descoperit-o saptamina trecuta. Facuta parca anume pentru dimensiunile lor (incap fara probleme cu totii), cabana miniaturala a devenit repede un monument al mizeriei si grotescului. Cele citeva toale si haine murdare care zac pe jos, in chip de paturi, sacosele cu maruntisuri, slinoase si lumina care razbate cu greu inauntru alcatuiesc imaginea clasica a unui ghetou. Taman la intrare, un snop de sticle de aurolac indica fara putinta de tagada afinitatile locatarilor”. Cit despre acestia din urma, „curati” ca si cum ar fi iesit din cocina, au intrat destul de repede in vorba cu noi, manifestindu-si interesul pentru publicatia pe care o reprezentam si pentru data aparitiei materialului. Iata ce ne-au povestit ei:
Andreea Ioana Pericica – 13 ani: „Am plecat de acasa pentru ca mi-a fost frica. Mi-a dat mama 350.000 sa platesc la intretinere si un tigan mi-a luat banii. De frica, am fugit de acasa. Parintii mei nu lucreaza, dar au vindut un televizor ca sa poata plati. M-as intoarce acasa, dar mi-e frica”.
Lacramioara Chiriac – 14 ani: „Am plecat de acasa pentru ca nu-mi convenea ca ma bateau. Parintii mei stau la Zimbru si mai am frati, dar ei sint mai mici si au ramas acasa. Dar iau si ei bataie. Parintii mei nu lucreaza, sint someri, dar au bani in banca. Cind a murit tatal meu vitreg, mama a vindut apartamentul si s-a intors la tatal meu adevarat, cu care sta in locuinta lui”.
Gheorghita Ciuciuc – 14 ani: „Am plecat de vreo luna de acasa. Au aflat parintii ca eu cintam prin tramvaie. Eu m-am invatat cu baietii din gara si am plecat de acasa. Oricum nu ma voiau, pentru ca mai am patru frati la o fundatie din Iasi”.
Bogdan Dascalu – 16 ani, un baiat cu un usor retard mintal: „Eu am parinti in Iasi, dar nu-i cunosc. Am fost crescut la Casa de Copii Tirgu Cucului. Am plecat de acolo saptamina trecuta, pentru ca ma bateau copii, mi-au luat si mincarea din fata. De intors nu ma mai pot intoarce, pentru ca nu ma mai primesc inapoi: nu am dosar”, ne-a spus Bogdan, cu o mina de adult in toata regula.
Costel Scripcaru – 20 ani: „Eu am crescut la Casa de Copii Tirgu Frumos si pe urma m-am dus in gara. Dar acolo nu se poate trai. Ne bat politistii, ne iau banii…”.
Ionut Stefaneanu – 14 ani: „Parintii mei stau in Bularga. Tatal meu lucreaza la gunoaie, mama matura pe la blocuri. Mai am o sora la camin, in Bucium. Am plecat pentru ca ma trimiteau la cersit si ma bateau daca nu veneam cu tigari si cu vin. Am spus ca mai bine fac bani pentru mine si chiar fac vreo 20.000 pe zi”.
Nu putem fi siguri pe cele prezentate de copii ca fiind date personale. De fapt, sintem aproape siguri ca fiecare a cautat sa ne induca in eroare cit mai mult.
Cert este, insa, ca aceasta tendinta a copiilor strazii de a se asocia si de a-si gasi un adapost comun poate crea serioase neplaceri locatarilor din apropiere. Caci, in lipsa lor de educatie (nu si de bun simt, pe care l-am putut proba la fata locului), acestia nu mai tin cont de ce-i in jurul lor, hirjonindu-se zgomotos pina la ore tirzii din noapte. Cit despre spatiul verde, pe o raza de 4-5 metri in jurul „cabanutei”, acesta arata ca la… Sarajevo, sticlele de aurolac si gunoaiele zacind in mormane.
Iata si motivele pentru care unul din vecini, mai nervos, i-a amenintat ca le da foc cu benzina, in somn, daca nu parasesc zona. Intrebati de ce gasesc cu cale ca-i mai bine sa-si cumpere o sticla de aurolac, din cele care se pot vedea in fotografia alaturata, in locul a 2-3 piini, cei sase ne-au raspuns ca au bani si de piine si ca mai trag si ei cite un aurolac, cind si cind, ca nu-i nici rau, nici bine. Despre modul in care-si cistiga existenta, Bogdan Dascalu ne-a spus fara perdea: „Ma duc noaptea in gara, astept sa vina trenul de Timisoara, Bucuresti sau Mangalia si caut sticle. Daca stau mai mult, gasesc si pe cineva dormind. Ii bag mina in buzunare si-i iau banii. Fac, in felul acesta, vreo 50-100.000 de lei, citeodata chiar mai mult, peste 200.000 de lei. Politia nu zice nimic, dar miine sau poimiine, cind ne prinde adormiti, ne bate. Ne scoate afara si ne uda cu apa”. Mai multe s-au ferit sa ne spuna. In ce-i priveste pe locatarii din blocul vecin, acestia s-au aratat indignati de faptul ca Politia nu-si face datoria, sa-i alunge de acolo. Unii sint mai indulgenti, asa cum este Traian Besleaga, care ne-a spus urmatoarele: „Eu ii cred ca nu au unde sa stea. N-am auzit sa faca galagie pe aici. Ce sa-i faci, asa-s vremurile. Pina acum vreo luna de zile, n-am vazut pe nimeni, niciodata, aici. Asta e…”. La rindul lor, sotii Meleghi, intelectuali si suficient de ponderati, ne-au explicat: „Stim ca vecinii s-au simtit deranjati. Chiar si noi am mai sesizat cite ceva, dar am avut musafiri si nu puteam raspunde solicitarilor vecinilor – sa iesim ca sa-i alungam pe copiii. Casuta asta a fost foarte frumoasa. Aici a fost o gradina de mai mare dragul. Cu timpul, insa, s-a distrus. Acum au venit copiii acestia – inainte veneau, vara, moldovenii de peste Prut, care aduceau la piata tot felul de produse si dormeau aici. Cred ca Politia are un cuvint de spus in aceasta privinta. Ceilalti vecini sint insa de-a dreptul scandalizati”. Ne intrebam, totusi, unde-si pot gasi un loc de odihna cei sase si multi altii ca ei. Pentru ca, in casele de copii, virsta maxima a asistatilor este de 18 ani, dupa care „absolventii” sint aruncati, pur si simplu, in strada. Este drept, de varianta descrisa in textul de fata nici nu poate fi vorba. Singura speranta ramine tot la organizatiile de caritate, care au insa handicapul neputintei de a schimba caracterul deja format al elementelor cu adevarat negative.
Sorin CHIRIACloading...

Adauga un comentariu