National

Aurora Cornu, prima soţie a lui Marin Preda, a murit. Scriitoarea era infectată cu coronavirus

Publicat: 15 mart. 2021
aurora cornu
Aurora Cornu, prima soţie a lui Marin Preda, a murit la vârsta de 90 de ani

Aurora Cornu, prima soţie a lui Marin Preda, a murit la vârsta de 90 de ani. Scriitoarea a fost răpusa de COVID 19. A fost internată în spitalul Broca din Paris. De asemenea, Aurora Cornu suferea şi de alte boli.

Scriitoarea fost căsătorită cu Marin Preda între 1955 şi 1959 (sau 1960), perioada în care l-a încurajat să publice Moromeţii. În ultimii ani, Aurora Cornu a locuit în Paris şi în New York.

Aurora Cornu a murit

Aurora Cornu, prima soţie a lui Marin Preda, şi cea care l-a făcut pe autorul Moromeţilor să scrie prima sa scrisoare de dragoste, s-a stins din viaţa la vârsta de 90 de ani.

Scriitoarea a fost internată în spitalul Broca din Paris, după ce a fost diagnosticată cu coronavirus. Din cauza vârstei înaintate, dar şi a altor boli de care suferea, medicii nu au mai putut face nimic ca să-i salveze viaţa în ciuda tuturor eforturilor depuse.

În ultimii ani, Aurora Cornu a locuit în Paris şi în New York.

Raluca Preplicean a postat un mesaj emoţionant pe Facebook însoţit de o fotografie cu scriitoarea în care a anunţat moartea ei, dar şi cuvintele pe care le adresă tuturor în ultima vreme: je vous aime, însoţite de un zâmbet larg.

”O veste năpraznică pe care am primit o în această noapte s-a stins într-un spital din Paris Aurora Cornu, om de litere, poeta, fosta soţie a scriitorului Marin Preda, dar şi cea care a ctitorit mănăstirea de la Cornu şi pe care am avut privilegiul să o cunosc. Ultimele cuvinte pe care mi le a adresat şi pe care le adresă tuturor celor care îi călcau pragul în ultima vreme sunt singurele care contează: je vous aime însoţite de un zâmbet larg. Dumnezeu să o primească în iubirea Să. Dumnezeu să o odihnească!“, a scris Raluca Prelipcean.

Cum s-au cunoscut cei doi scriitori

Aurora Cornu s-a născut pe 6 decembrie 1931, în comună Proviţa de Jos, din judeţul Prahova. A absolvit Şcoala Literară „Mihai Eminescu” de la Bucureşti şi a lucrat ulterior pentru secţiunea poezie de la Viaţa Românească, timp în care a făcut traduceri.

Scriitoarea fost căsătorită cu Marin Preda între 1955 şi 1959 (sau 1960), perioada în care l-a încurajat să publice Moromeţii, al cărui manuscris l-a găsit într-un sertar. Marin Preda avea 32 de ani când a cunoscut-o pe Aurora Cornu. Ea avea doar 20 de ani. Povestea lor de dragoste a început la Vila Uniunii Scriitorilor de pe litoral.

Aurora Cornu a primit camera care ar fi trebuit să îi revină lui Marin Preda. Acesta i-a cedat-o, dar scriitoarea şi-a strâns lucrurile şi a plecat. A doua zi, Marin Preda a cerut-o de nevastă. S-au căsătorit trei ani mai târziu, dar s-au despărţit după 4 ani de mariaj.

După divorţul de marele scriitor a dezertat în Vest, în timp ce era la festivalul de poezie din Knokke-Het Zoute, Belgia.

S-a stabilit în Paris, acolo unde s-a împrietenit, printre alţii, cu emigranţii romani Mircea Eliade, Emil Cioran şi Jean Parvulesco. Între 1967 şi 1978, a fost colaboratoare la programul literar de radio difuzat la Radio Europa Liberă de Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca.

În timp ce trăia în Franţa, s-a căsătorit cu Aurel Cornea, un inginer de sunet de televiziune.

”Dumnezeu ni l-a dat pe Marin Preda, dar „Moromeţii“ vi i-am dat eu. Eu i-am descoperit manuscrisul cu copilăria lui în sertar, pe care nu voia să-l publice. El băgase deja personaje în alte scrieri, pe Adam Fântână, Marioara Fântână. După ce el a publicat „Moromeţii“ eu l-am lăsat pe Marin”, spunea Aurora Cornu.
Adauga un comentariu