Economic Local

Aurul a depasit inca un record istoric

Publicat: 06 sept. 2011
1
Pretul aurului a crescut la un nou maxim istoric, din cauza temerilor ca actuala criza a datoriilor de stat din zona euro se agraveaza si ar putea declansa o noua criza bancara, transmite Reuters.
Pretul aurului a depasit 1.920 dolari pe uncie, stabilind un nou record istoric, iar randamentul obligatiunilor guvernamentale japoneze cu maturitatea la zece ani, considerate active sigure pe timp de criza, a coborat sub 1%.
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scadere cu 2,2%, iar indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut 1,7%.
Moneda euro a coborat la minimul ultimelor sapte saptamani fata de dolar, la un curs de 1,4055 dolari/euro.
Preturile tranzactiilor futures cu actiuni europene sunt în scadere cu 1,3% si anunta un debut negativ pe cele trei mari piete de la Londra, Frankfurt si Paris.
Indicii futures pe bursa de la New York arata scaderi de 2,7%, anuntand o sedinta de pierderi masive pe Wall Street.
Bursa de la New York a fost închisa luni cu ocazia unei sarbatori legale, în timp ce marile piete din Europa si Asia au scazut puternic.
Bursele europene au cazut cu 4% luni, iar actiunile bancare au ajuns la cele mai reduse niveluri din ultimii doi ani.
Sentimentul negativ din piata este alimentat si de posibilitatea intrarii Statelor Unite într-o noua runda de recesiune, ipoteza sustinuta de un val de date economice slabe, cel mai recent fiind raportul publicat vineri privind numarul angajarilor din august, care a indicat ca angajatorii americani nu au creat locuri de munca luna trecuta.
Ministrul Finantelor din Singapore a declarat marti într-o conferinta ca economia globala are sanse mari sa intre în recesiune, posibilitatea evitarii acestui scenariu fiind acum mai redusa, iar economiile din Statele Unite si Europa sunt în stagnare.
Adauga un comentariu