Actualitate

„Aurul MOV” de la Iasi! Iata cum poti sa te imbogatesti cu o investitie de numai 500 de euro ! Un cuplu a pus fiecare detaliu la punct, iar acum se gandeste sa se extinda! FOTO

Publicat: 01 iul. 2019

@ Tinerii intreprinzatori au plecat de la ideea ca vor sa investeasca economiile intr-o afacere de succes @ Dupa cativa ani de munca au avut si primele produse, suta la suta romanesti @ In ultimii ani, tot mai multi ieseni aleg acest tip de business @ "Noi am investit o suma mica si am vrut sa riscam mai intai pe o suprafata mica. Suntem multumiti", spune unul din tinerii intreprinzatori ieseni

In ultimii ani, tot mai multi ieseni vor sa isi incerce norocul in afaceri si mizeaza pe produsele 100 la suta romanesti. In ultima perioada a crescut interesul acestora pentru culturile cu lavanda. Astfel, hectare intregi cu "aurul mov" al agriculturii au impanzit comunele din judetul Iasi. In prezent, la nivelul Iasului sunt 13 cultivatori de lavanda, care au in total o suprafata de 20 de hectare cu aceasta cultura. Unii dintre acestia au terenuri si in Vaslui, unde au cultivat planta folosita in aromaterapie, in special.

O familie tanara si muncitoare din Iasi, care are o bucata de pamant pe care a plantat lavanda si care a vrut sa aduca aceasta planta minune in caselor multor oameni, este familia Ignatoaie. Andrei si Laura s-au apucat de treaba in urma cu 4 ani. Pe o suprafata de 1.000 de metri patrati au plantat 15.000 de butasi. Dupa 3 ani, roadele muncii lor se gasesc pe rafturile Lavandei Laurei, fiind produse suta la suta romanesti.

Productie din al treilea an

Cei doi tineri s-au stabilit in Iasi cu multi ani in urma si ambii lucreaza la multinationale. Andrei este inginer la Delphi, iar Laura lucreaza la Orange. Aventura lor in tainele lavandei a inceput in anul 2015, cand aveau economisiti cativa banuti si s-au gandit sa-i cheltuie inteligent. "Aveam 500 de euro. O suma relativ mica pentru cineva care vrea sa inceapa un business. Dar am zis ca nu ne cumparam o masina si mai bine ii investim in ceva. Nu aveam habar in ce. Am inceput sa citim de pe internet, sa luam de acolo informatii, am vazut ca incepuse sa devina un trend cultivarea lavandei si oamenii erau multumiti de faptul ca dupa un timp de la investitia initiala munca lor da roade. Am zis sa incercam si noi. Am cumparat butasii, i-am plantat, am incercat sa respectam toate indicatiile pentru a avea o productie buna. Am facut si greseli din care am invatat", spune Andrei Ignatoaie.

Plantarea butasilor s-a facut in luna mai 2015, atunci este perioada potrivita pentru plantarea lavandei. Treptat, cultura familiei Ignatoaie a inceput sa prinda contur. In primul an au cules cateva buchete, in al doilea an, mai multe, iar in al treilea an deja erau multumiti, iar recolta productiva. "Am testat pe propria piele aceasta cultura si pot spune ca trebuie sa ai rabdare si sa muncesti ca sa ai productie buna. Noi am scos 10 litri de ulei de lavanda in al treilea an. Uleiul l-am produs la o firma care are distilerie, in alt judet. Parerea mea este ca ai nevoie de minim trei hectare cu aceasta cultura, ca sa poti sa achizitionezi o distilierie si sa justifici investitia care nu e deloc mica. E vreo 25.000 de euro. Uleiul se vinde scump, la vreo 80-90 de euro litrul, dar daca este de calitate. Iar calitatea se vede in analizele de laborator. Noi am ales niste butasi care sa ofere calitate", explica Andrei.

Produse 100 la suta romanesti

Cultivarea si recoltarea lavandei s-au facut manual, fiind aplicata metoda traditionala, care este cea mai eficienta. "Lavanda nu este o planta pretentioasa din punct de vedere al ingrijirii, numai ca trebuie respectati anumiti pasi, incepand de la plantare pana la productie. Exista o problema cand e vorba de recoltare. Nu avem forta de munca, oameni care sa ne ajute sa cultivam manual planta. Eu singur am facut toata munca pentru ca efectiv nu avem oameni. Sa va dau un exemplu pozitiv. In Bulgaria, tara care a devenit cel mai important furnizor de lavanda din Europa, a intrecut si Franta, are muncitori care lucreaza totul manual. Si vorbim de hectare intregi, iar de angajati platiti putin nici nu se pune problema. Chiar daca sunt platiti si aici in tara, nu vin sa munceasca", sustine tanarul intreprinzator.
Astfel, daca anul 2017 s-a dovedit a fi cel mai productiv an al productiei, tinerii muncitori au obtinut si primii litri de ulei esential de lavanda, dar si produse proprii care s-au materializat rapid si se vand deja pe piata din Iasi si din toata tara. Cea care se ocupa de materializarea ideilor si crearea produselor este Laura. "Eu lucrez pe partea de produse cosmetice. Si aici este o munca manuala si necesita rabdare, iar produsul finit se obtine greu. Sa va dau un exemplu. Pentru aceasta lumanare trebuie sa se usuce uleiul 48 de ore pana se intareste complet. Din lavanda am obtinut produsele naturale precum uleiul esential de lavanda si apa florala de lavanda, care stau la baza altor produse: sapun (home made), sare de baie, lumânari cu ceara naturala si ulei de lavanda, bile efervescente de baie, odorizant auto (poate fi folosit si în dulapuri) si odorizant lichid de birou", sustine Laura.

Vezi si: Acest barbat a investit enorm in cel mai romantic loc din Iasi! Dintr-un banal teren a creat un colt de rai din care produce bani frumosi zilnic! FOTO, VIDEO

Target-ul pentru urmatorii 3 ani: 3 hectare cu lavanda

Daca familia Ignatoaie a inceput timid, cu o suprafata de numai 1.000 de metri patrati cultivati cu "aurul mov", acestia vor sa creasca suprafata. "In aceasta toamna ne propunem sa ajungem la un hectar si apoi, pe parcurs, la 3 hectare. Noi am investit o suma mica si am vrut sa riscam mai intai pe o suprafata mica. Suntem multumiti ca am reusit sa transformam lavanda si sa vindem nu doar florile propriu-zise, ci si produsele, dar putem vorbi de un profit considerabil si la suprafete mici", mai spune Andrei Ignatoaie.
Lavanda are o multitudine de întrebuintari: de la alungarea insectelor pâna la scopuri terapeutice precum alungarea stresului, combaterea oboselii, anxietate, relaxarea muschilor si rol antiseptic.

Adauga un comentariu