News Flash:

Austeritate maxima

22 Decembrie 2009
974 Vizualizari | 0 Comentarii
Austeritate maxima
• Guvernul interzice institutiilor publice sa acorde, in 2010, tichete cadou, de masa si de vacanta • Fondurile pentru infrastructura sunt injumatatite • Companiile de stat, obligate sa aiba profit

Guvernul va interzice institutiilor publice centrale si locale sa acorde angajatilor, in 2010, tichete de masa, tichete cadou si tichete de vacanta, conform proiectului bugetului de stat pentru anul viitor. "Institutiile publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu acorda tichete de masa personalului din cadrul acestora", se arata in document. Pentru 2009, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca institutiile publice sa nu acorde tichete de masa, fiind insa exceptate institutiile finantate integral din venituri proprii. Tot in 2009, Executivul a intentionat sa interzica autoritatilor si institutiilor publice sa acorde angajatilor tichete cadou si tichete de vacanta, pana la sfarsitul acestui an, dar a renuntat la idee in urma negocierilor cu sindicatele si a hotarat ca pot fi acordate astfel de tichete daca institutiile publice se incadreaza in cheltuielile aprobate cu aceasta destinatie.
Guvernul va taia aproape la jumatate fondurile alocate primariilor ca sume defalcate din TVA pentru dezvoltarea infrastructurii si constructia de baze sportive in mediul rural, urmand sa fie acordate anul viitor putin peste 533 milioane lei, fata de 914 milioane lei in 2009. Conform proiectului de buget pentru 2010, din TVA, Guvernul va ceda bugetelor locale 16,6 miliarde lei, dintre care doar 533,1 milioane lei pentru finantarea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural. Din aceeasi sursa vor mai fi alocate fonduri la nivelul judetelor si comunelor pentru centre sociale, acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii din gradinita si clasele I-VIII, institutii de cultura si personalul neclerical (un total de 13,5 miliarde lei fata de 14,1 miliarde lei in 2009), precum si pentru reabilitarea de drumuri judetene si comunale (551,8 milioane lei, similar bugetului alocat in acest an).
Cheltuielile de personal din companiile de stat vor fi actualizate, anul viitor, doar cu indicele de inflatie si numai daca unitatile au inregistrat profit in 2009, societatile cu pierderi fiind obligate sa limiteze aceste cheltuieli la nivelul acestui an. "Pentru anul 2010, la operatorii economici cu capital sau patrimoniu majoritar/integral de stat sau local si filialele acestora, care in anul 2009 au inregistrat profit, nivelul cheltuielilor cu personalul nu va depasi nivelul anului precedent actualizat cu indicele de inflatie, iar la cei care au inregistrat pierderi cheltuielile cu personalul nu vor depasi nivelul anului precedent", se arata in proiectul legii bugetului de stat pe 2010. In bugetul de venituri si cheltuieli al unei companii de stat, ponderea costurilor cu salariile in totalul cheltuielilor de personal se ridica la aproximativ 90%. Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa limiteze fondul de salarii pentru fiecare companie care primeste subventii sau alte transferuri de la buget. Conform negocierilor cu FMI, toate companiile de stat care solicita resurse suplimentare de la buget sau care incalca regulile fiscale trebuie sa semneze un program de ajustare cu Guvernul, unde sa se stipuleze masurile pe care le vor adopta pentru a-si imbunatati performanta financiara, cu sanctiuni si restructurari in cazul in care conditiile convenite nu sunt indeplinite.

Amanari la plata

Angajatii institutiilor publice care au solicitat in instanta acordarea unor drepturi salariale si au obtinut castig de cauza cu titlu executoriu vor primi banii revendicati, dar numai incepand cu semestrul al doilea al anului viitor, conform proiectului de buget. Fondurile vor fi incluse in bugetul Ministerului Finantelor corespunzator procentului de plata stabilit pentru anul viitor, dar vor fi repartizate doar incepand cu 1 iulie 2010. Prin Ordonanta de Urgenta 71/2009, Guvernul a decis ca sumele prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar si devenite executorii pana la 31 decembrie 2009, sa fie platite esalonat, cu cate o treime din valoarea titlului, in perioada 2010-2012. In 2010, Guvernul trebuie sa plateasca 34% din valoarea titlului executoriu. Astfel de drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti au fost obtinute in principal de catre personalul din justitie si administratia penitenciarelor.
Sumele alocate pentru proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare nu vor putea fi redirectionate de catre ministere sau alti ordonatori principali, Ministerul Finantelor fiind singura institutie abilitata sa efectueze realocari exclusiv pentru proiecte similare. Sumele prevazute la titlul "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare" nu pot fi redistribuite la alte cheltuieli pe parcursul anului 2010 si nu pot fi cedate la Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului prevazut in bugetul de stat.Maine, investirea Guvernului

Premierul Emil Boc va prezenta maine Parlamentului lista ministrilor propusi si programul de guvernare, senatorii si deputatii urmand sa se pronunte prin vot asupra investirii Cabinetului Boc, a anuntat, ieri, chestorul Senatului Ion Chelaru. Acesta a precizat ca decizia a fost luata de Birourile Permanente ale celor doua Camere, aratand ca ministrii propusi in Cabinetul Emil Boc sunt audiati astazi in comisiile parlamentare de specialitate, incepand cu ora 11.00.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4700 (s) | 22 queries | Mysql time :0.351122 (s)